Statytojai planuoja dar neregėtą protestą: stabdys valstybines statybas

  • Teksto dydis:

Statytojai planuoja dar neregėtą protestą. Rangovai stabdys valstybines statybas, tiesa, tik dienai ar pusdieniui. Tačiau nepavykus susitarti, valstybės statybos gali būti iš viso nutrauktos, informuoja LNK.

Pokalbis su Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentu Daliumi Gedvilu. Pastarasis pokalbio pradžioje norėjo išsakyti daug minčių.

„Mano nuomone, tai – ne protestas, o tik statybininkų bendruomenės pasiūlymas. Taryboje buvo iškeltas klausimas – jeigu niekas nereaguoja, gal reikia pusdienį išeiti protestui ir šitaip atkreipti dėmesį?! Tokiu protestu būtų siekiama atkreipti dėmesį, kad statiniai, kurie pradėti statyti, turėtų būti pabaigti. Taip pat, kad indeksacija ir sutarčių peržiūra turėtų būti vykdomos, o ne bandyti toliau tempti laiką. Juk visi žino, kad kainos rinkoje stipriai pasikeitė, kad tiekimo grandinės nestabilios. Tačiau konkrečių veiksmų nesiimama, viešojo pirkimo sutartys neperžiūrimos.“

Juk visi žino, kad kainos rinkoje stipriai pasikeitė, kad tiekimo grandinės nestabilios. Tačiau konkrečių veiksmų nesiimama.

Kaip jūs galvojate, kiek projektų dėl to gali sustoti?

– Prasidėjus karui Ukrainoje, atlikome apklausą klausdami, kokie rangovai kreipėsi į perkančiąją organizaciją, norėdami peržiūrėti sutartį dėl pasikeitusių statybinių medžiagų kainų. Norime apsidrausti, kad statomi statiniai neliktų stovėti nepabaigti taip, kaip Vilniaus stadionas ar  kogeneracinė jėgainė. Surinkome informaciją iš 45 rangovų, kad tiek pat statybos rangovų kreipėsi į perkančiąsias organizacijas. Tačiau dabar žinome, kad trys iš jų susitarė su užsakovais ir viešojo pirkimo sutartys yra peržiūrimos. Tuo tarpu 41 rangovas dar likęs didelėje nežinomybėje. Akivaizdu, kad tai rimtas signalas! Bendra visų neatliktų darbų suma siekia daugiau nei 200 mln. eurų…

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

O jeigu nepavyks susitarti iš naujo, kas tada? Statytojai išeis iš tų projektų?

– Didelė tikimybė, kad dalis rangovų tikrai netęs darbų, kadangi sumos – neadekvačiai didelės. Toli gražu ne kiekvieno rangovo finansinis pajėgumas leidžia savo ištekliais finansuoti tokias statybas. Taigi, atsiranda didelė tikimybė, kad dalis rangovų informuos užsakovus, kad nebeišgali savo lėšomis tęsti darbų. Kita dalis galbūt eis teisiniu keliu – bandys prisiteisti jiems skirtas sumas. Mąstant sąžiningai, jos turėtų būti jiems kompensuojamos.

Na, ir pabaigoje – kada mes galime tikėtis sulaukti tokių akcijų?

– Viskas priklauso nuo statybininkų bendruomenės. Laukiame jų sprendimo, taryba šiandien negali vienareikšmiškai pasakyti, kad ši akcija bus. Laukiame didesnio savo bendruomenės pritarimo. Galbūt pavyks susitarti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
aha svarbu pristatyti prekybcentrių.o kur darželių mokyklų garažų statybą. gal čia tokia infostruktūra...

Priminimas

Priminimas portretas
Tiesiai pas švietimo, ugdymo, mokslo, sporto institucijų buvusius nuo 2004 m ir taip toliau iki dabar vadukus, įskaitant vaikų darželių bei lopšelių vadoves. Atsiskaičiuokite kiekvieną atiduotą vokelį su grynaisiais, kiekvieną nemokamą prostitutę už nulį algos triūsusiam ukrainiečiui, kiekv. Morkos privačios švietimo įstaigėlės "kolektyvo" nario vizitą pas privatų protelio kiauro lopymo "gydytoją" įskaitant ir visus užkalbėtojus, gydytojus dėlėmis, kokio tai kalnelio ar kalvelės raganas su ekonomisčių diplomais, gautais už TSRS laikų vadinamo profesoriaus klizmų kriaušių dezinfekavimą ir jo degradavusių vaikų prezervatyvų deginimą kaimo pečiuky. Kai susikaičiuosite tuos vidutiniškai per metus išplautus 8-10 milijardų, apytikriai 180 milijardų bus, o gal net daugiau įskaičius tos privačios šūlės Žygimantų g nusikaltimus žmogiškumui susijungus su pasaulinio garso pedofilais ir zoofilais, gerantofilais ir kitais su panašiomis grėsmingomis patologijom, tada ir mekenkit kam kas panižo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių