Rajonų vairuotojai siunta: pinigų keliams tvarkyti nėra, bet eglutei už tūkstančius eurų – yra?

  • Teksto dydis:

Permainingi orai – išbandymas rajonų vairuotojams. Vieni skęsta purve, kiti skundžiasi, kad keliai pavojingi ir prastai barstomi, o treti sako, jog dėl duobėtų žvyrkelių nespėja remontuoti automobilių, praneša LNK.

Kai kurie Širvintų rajono gyventojai pasipiktinę: viskas skęsta purve. Rajoninį kelią prižiūrinti įmonė prieš atlydį suledėjusią kelio dangą užpylė žvyru. Lengvieji automobiliai tokioje košėje murkdosi, ne visi gali pravažiuoti.

„Mes kitą rytą atvažiavome, atsistojome ant kelio atkarpos ir nežinojome, į kurią pusę pasukti. Mašinos tiesiog skendo purve, ratai klimpo, siekė mašinos dugną. Tik turintys džipus galėjo pravažiuoti tą atkarpą“, – pasakojo Širvintų rajono gyventoja Agnė Mažuikienė.

Įmonė, atsakinga už šio kelio priežiūrą, sakė, kad buvo vykdomi iš anksto suplanuoti žvyro dangos sluoksnio atstatymo darbai. Tiesa, pripažino, kad apie oro sąlygas pagalvota nebuvo.

 

 

„Nenumatėme gausių kritulių, nes prognozės rodė lengvą šaltuką iki –2 laipsnių. Tokių gausių kritulių neprognozavo. Čia – kaip ir mūsų kaltė toje vietoje“, – aiškino „Kelių priežiūros“ Priežiūros ir statybos departamento direktorius Algimantas Šmitas.

Gyventojų priekaištai nenuėjo veltui. Padarytą žalą įmonė ištaisė. Tačiau Širvintų rajono merė sakė, kad rajoniniai keliai galvos skausmą kelia kasmet atėjus žiemai. Vietiniais keliais rūpinasi savivaldybė, tačiau merė tikino, kad regioninės reikšmės keliai, kuriais į savivaldybę kursuoja autobusai, barstomi ir valomi prastai, iki galimos nelaimės – vos vienas žingsnis.

„Važinėja autobusėliai po kelis reisus, mes po 50, po 100 vaikų susivežame. Ir būtent važiuoja regioniniais keliais. Ir aš turiu skambinti regiono direkcijos atstovybei, sakykime, Ukmergėje, ir jiems įrodyti, koks blogas, slidus yra kelias. Jie man aiškina, kad vairuotojai turi turėti kvalifikaciją“, – komentavo Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

Nežinau, kodėl reikia, kad atsitiktų kokia nors baisi nelaimė, kad atkreiptų į tai dėmesį.

Anot merės, dėl regiono kelių skundžiasi ne tik mokyklinių ar maršrutinių autobusų vairuotojai, bet ir sunkusis, pavyzdžiui, atliekas vežiojantis transportas.

„Nežinau, kodėl reikia, kad atsitiktų kokia nors baisi nelaimė, kad atkreiptų į tai dėmesį“, – šnekėjo Ž. Pinskuvienė.

Šalčininkų rajono gyventojas Vladimiras sakė, kad situacija dėl kelių būklės nesikeičia jau penkiolika metų.

„Ne tik gyventojai važinėja. Važinėja ir pasieniečiai, kareiviai, kas saugo sieną nuo nelegalių migrantų. Gaila žiūrėti, kaip naujos mašinos po kelerių metų tampa kažkokiais lavonais po tokių kelių“, – skundėsi Vladimiras.

Vyras pasakojo, jog kasdien važinėjant tokiu keliu, automobilį tenka tvarkyti kas pusmetį.

„Kalbėjau aš su seniūne, sakė, nėra pinigų. Bet papuošt eglutę už keliasdešimt tūkstančių – pinigų yra, remontuoti savivaldybės pastatą, kasmet renovuoti – pinigų yra. O čia mes kalbame apie paprastą greideriavimą“, – piktinosi Vladimiras.

Stop kadras

Viešųjų pirkimų tarnyba, dar 2016 metais patikrinusi Šalčininkų rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių ir gatvių remonto darbų pirkimą, konstatavo, kad pirkimo sąlygos yra diskriminacinės ir riboja tiekėjų konkurenciją. Panašaus pobūdžio pažeidimai tąkart nustatyti ir perkant sniego valymo paslaugas. Dėl korupcijos apraiškų buvo kreiptasi ir į generalinę prokuratūrą. Gyventojai sakė, kad situacija rajone nepagerėjo.

„Čia ne savivaldybė svarsto tą biudžetą, ne savivaldybės pinigai, bet kažkaip jie kitaip pasinaudoja jais. Aš girdėjau, kad tiesiog ant popieriaus viskas tvarkoje – greideriuoja, tvarko, o iš tikrųjų niekas nevyksta. Gal čia klausimas užsiimti specialiosioms tarnyboms?“ – tikino Vladimiras.

Kelių direkcija perspėja, kad mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai dažnai slidūs, todėl patys vairuotojai turėtų įsivertinti savo galimybes, rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audronė

Audronė  portretas
Klaipėdos rajono Skudžių gatvėje tas pats. Tėvai, veždami kiekvieną rytą vaikus į darželį "Saulė ir mėnulis" ir parsiveždami vakare namo, ne tik rizikuoja gyvybėmis, bet ir "nudrožė" savo automobilius per porą metų. Užsidėjęs ant kelio storas sniego sluoksnis vos truputį atšilus, virsta čiuožykla. Negana to, abipus kelio yra iškasti gan gilūs grioviai, į kuriuos labai lengva nuslysti. Važiuoja ir mokyklinis autobusiukas, ir darželio autobusiukas. Važiuoja į darbą kolektyvas, kurio pagrindą sudaro moterys. Sako, visą kelią meldžiasi, kad tik laimingai pasiektų darbą ar namus. Negi tikrai Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją paprotins tik skaudi nelaimė? Apie gyventojų automobilių būklę net nekalbu... Nes, net nutirpus ledui, lieka duobė ant duobės. Ir tu vis tiek važiuoji 15-20 km/h. Manau, kad tokių kelių "šeimininkams" reiktų pateikti kolektyvinius ieškinius su sąskaitomis už automobilio remontą.

Kaimas

Kaimas portretas
Kas yra miestas turbūt jūs kaimiečiai nematė miesto

Zuvis

Zuvis portretas
Keliam pinigu ner mobilaus rysio bokstam regionuose ner. O premijom tukstantinem eglutem ir niekam nereikalingiem dalykam-yra! Ir ka galvoja valdziazmogiai sitaip elgdamiesi! ???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių