Raidė „Z“ tampa ne tik propagandos, bet ir agresijos simboliu: kruvinąjį ženklą ketinama uždrausti

  • Teksto dydis:

Lietuvoje jau nuo seniau uždrausta demonstruoti Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavą, herbą, nacistinę svastiką, SS ženklą, sovietinį kūjį ir pjautuvą. Rusijos pradėto karo Ukrainoje akivaizdoje Lietuvoje ruošiamasi uždrausti ir raidės „Z“, kuri tapo karo kruvinuoju simboliu, ir Georgijaus juostelės demonstravimą, praneša LNK.

Rusija apsėsta nauju karininės invazijos į Ukrainą ženklu – raide „Z“. Rusijos gynybos ministerija išplatino raketos paleidimą į kosmosą – jos viršūnėje išraitytas naujasis brutalaus karo simbolis. Raketa į kosmosą nuskraidino palydovą, kuris, anot Rusijos gynybos ministerijos, užtikrins ryšį su karo laivais. Atrodo, kad Rusija pasirengusi šia karo simbolika ženklinti ne tik tankus ar kitą karinę techniką, bet ir kosmoso programas, rizikuodama izoliuoti ir šį sektorių. Dėl karo Ukrainoje jau įšaldyta Rusijos ir Europos bendra Marso tyrimų misija. Lietuvoje kruvinąjį simbolį „Z“ ketinama uždrausti.

„Raidė „Z“ yra tikrai tas stiprusis simbolis, signalizuojantis apie agresiją, karinę invaziją ir karą. Jis dabar plačiai naudojamas Rusijos propagandoje“, – sako Seimo narė Monika Ošmianskienė.

Raidę „Z“ naudoja ne tik propagandinių renginių vedėjai, politikai, bet ir sportininkai. Net rusiškuose užrašuose, kuriuose „Z“ turėjo būti parašyta kirilica, ji parašyta lotyniškai. Lietuvoje simbolį Z siūloma priliginti nacistiniams ir komunistiniams simboliams. Už šio platinimą, naudojimą renginiuose grėstų bauda nuo 300 iki 500 eurų. Raidė „Z“ paprasta ar kruvinasi simbolis, politikai paliks spręsti policijai.

„Tikrai turime pasitikėti policija ir suprasti, kad jie nepersekios žmonių tiesiog už bet kokia raidę „Z“. Antras dalykas – simbolio stilistika. Ji irgi ne bet kokia“, – teigia M.Ošmianskienė.

Dalis parlamentarų palaiko siūlymą drausti „Z“ simbolį.

„Turime pasipriešinti simboliams, su kuriais okupuojamos kitos šalys, kuriais grasinama kitoms šalims, tarp jų ir Lietuvai, su kuriais grasinama pasauliui, pvz., branduolinių ginklų panaudojimu“, – sako Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Vis dėlto yra ir tokių, kurie mano, kad su simboliu kovoti reikia ne draudimu, o švietimu ir visuomenės nepakantumo ugdymu.

„Mano kolegos bando kartoti tai, kas vyksta šalyje, kurios simbolius nori uždrausti. Ten uždraudė naudoti žodį „karas“, mes dabar uždrausime „Z“. Mačiau ant tankų, vikšrinių mašinų ir raidė „V“. Manau, kad ne draudimais reikėtų spręsti“, – sako Seimo narys Algirdas Sysas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Anot A.Syso, visų raidžių neuždrausi, juolab kad rusų karo technika Ukrainoje yra žymima ir raide „V“. Kol kas projekto autoriai jos simbolio drausti neketina.

Iki gegužės planuojama uždrausti ir Georgijaus juosteles.

„Nuo Krymo okupacijos ji nebepageidautina. Iki gegužės 9 d. tikrai spėsime uždrausti“, – užtikrina M.Ošmianskienė.

Rusų švenčiamos Pergalės prieš Vokietiją dieną ir Lietuvoje dalis žmonių, dalyvaujančių minėjimo renginiuose, segi šias juosteles. Dabar draudžiama demonstruoti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavą, herbą, nacistinę svastiką, SS ženklą, sovietinį kūjį ir pjautuvą. Už tai gali būti skirta iki 300 eurų bauda. Tiek pat gresia ir už viešai atliktą nacistinės Vokietijos, SSRS ar SSR Lietuvos himną.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojesimbolisZ raidėsimbolikaLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių