Radvilų mauzoliejuje Kėdainiuose pradėti tirti ten palaidotų didikų palaikai

  • Teksto dydis:

Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje esančiame Radvilų mauzoliejuje pradėti tirti ten palaidotų didikų palaikai, taip pat bus rekonstruojama didikų kripta ir sarkofagai.

Kaip praneša Kėdainių rajono savivaldybė, mokslininkai ketina nustatyti, kam priklauso iki šiol neidentifikuoti palaikai, taip pat pagal kaukolių formą bus atkuriami Lietuvos didikų ir kriptose palaidotų miestelėnų portretai.

Radvilų mauzoliejuje esantys palaikai pervežami į Vilnių, kur bus atlikti detalūs tyrimai. Šiame mauzoliejuje iki šiol nustatyti tik Jonušo radvilos ir Stepono Radvilos palaikai, tačiau jų detalesni tyrimai nėra atlikti.

Kristupo Radvilos Perkūno sarkofage yra trijų vyrų ir vienos moters palaikai – dviejų vyrų kaulai atitinka Kristupo Radvilos amžių.

Mokslinius tyrinėjimus vykdys Vilniaus universiteto profesoriaus Albino Kuncevičiaus vadovaujama tyrėjų komanda, joje dirbs vieni geriausių Radviliados žinovų: Vilniaus universiteto mokslininkai Aivas Ragauskas ir Raimonda Ragauskienė, taip pat antropologė, Medicinos fakulteto ir Istorijos fakulteto daktarė Justina Kazokaitė.

Norint dar tiksliau identifikuoti Lietuvos didikų Radvilų tapatybes, planuojama ištirti ir dabartinės Baltarusijos teritorijoje esančius palaikus. Lyginamosios analizės būdu, pasitelkiant DNR tyrimų rezultatus, bus galima nustatyti numanomą giminystės ryšį.

Baltarusijoje, Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčioje, šiuo metu yra 72 sarkofagai, tačiau iš jų tyrinėta tik 11.

Šie moksliniai tyrimai Kėdainiuose ir Nesvyžiuje atliekami Europos kaimynystės programos lėšomis.

Projekto tikslas – restauruoti kunigaikščių Radvilų kriptą ir sarkofagus Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje, atlikti kunigaikščių Radvilų kapaviečių mokslinius tyrimus, įrengti modernias ekspozicijas, surengti kunigaikščių Radvilų laikotarpį atspindinčius kultūrinius renginius, konferencijas Kėdainiuose ir Nesvyžiuje, Baltarusijoje.

Šis projektas prasidėjo 2019 m. vasarį, jį numatoma užbaigti po dvejų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>juk

>juk portretas
aš irgi senjoras todėl galiu tau kvanka pasakyti kad surask savo senoje makaulėje bent krislą proto ir palygink kiek čia tie tyrimai kainuos ir kiek į dieną Valstybė sumoka už nereikalingo dujų teminalo išlaikymą(bendroje sumoje 180 000Eu.).Tai nuo ko ,,senjorams nelieka"?Tai va, apie tą ir kalbėk(pageidautina naujajam Prezidentui, Skverneliui ir kitai valdžiai) čia mums, pensininkams savo bukumu gėdos nedariusi

juk

juk portretas
visi tie bereikalingi /darbai/ bus brangiai apmokami o senjorams nelieka tai ciniskavaldzios svaistymo strategija nebent tai /agurkinio/ inciatyva ?...

......

...... portretas
Manau nereike jų tyrti,užkasti į žemę,palaidoti kaip laidojama dabar,arba kremuoti.Niekam nesvarbu ir neįdomu tie kaulai.,nebent gal ką rado tuose karstuose.Karstai tai gražūs.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių