Radiacinis fonas Lietuvoje: kas tai ir kaip matuojama

  • Teksto dydis:

Vis dažniau girdime, kad radiacinio fono matavimo duomenis galime stebėti Radiacinės saugos centro (RSC) svetainėje arba paspaudę nuorodą, tačiau ar žinome, kas yra radiacinis fonas, nuo ko jis padidėja, iš kur ir kaip atsiranda.

Visus gyvuosius žemės organizmus nuolat veikia gamtinės (radiacinis fonas) ir dirbtinės kilmės jonizuojančioji spinduliuotė. Gamtinę jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia įvairūs šaltiniai – kosminė spinduliuotė, gamtinės kilmės radionuklidai (esantys grunte, maiste, geriamajame vandenyje, statybinėse medžiagose), radioaktyviosios radono dujos, patenkančios į pastatų vidų iš žemės gelmių. Be abejo, radiaciniam fonui įtakos turi ir dirbtinės kilmės radionuklidai, pasklidę aplinkoje po branduolinės energetikos objektų avarijų, branduolinių ginklų bandymų ir pan., tačiau šių radionuklidų indėlis į bendrą radiacinį foną Lietuvoje yra labai nedidelis.

Prie gamtinio radiacinio fono, supančio mus visur ir kintančio priklausomai nuo geografinės vietovės, žmogus yra prisitaikęs. Nustatyta, kad Lietuvoje nedidelių gamtinio radiacinio fono pokyčių gali būti priklausomai nuo paros laiko, kai dėl gamtinės kilmės radioaktyviųjų radono dujų, išsiskiriančių iš dirvožemio, kaitos didžiausias radiacinis fonas būna anksti ryte, o šiek tiek mažesnis – apie 18 val. Taip pat moksliškai įrodyta, kad šiek tiek mažesnis fonas būna žiemai baigiantis ir didesnis – rudens pradžioje. Tai lemia oro ir dirvožemio temperatūrų skirtumas.

Radiacinį foną gali keisti ir krituliai, kurie drėkina dirvožemį, užpildo jo kapiliarus ir todėl radono dujų iš dirvožemio išsiskiria daugiau. Pradėjus lyti ar snigti gali būti momentinis jonizuojančiosios spinduliuotės padidėjimas pažemio ore, kaip parodyta paveiksle.

Radiacinis fonas Lietuvoje svyruoja nuo 50 nSv/val. iki 100 nSv/val., priklausomai nuo vietovės ir jos dirvožemyje esančių gamtinės kilmės radionuklidų kiekio. Bet, kaip jau buvo minėta, dėl aukščiau nurodytų priežasčių, jis gali būti ir didesnis. Šį foną Lietuvoje nuolat matuoja 43 oro ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo stotys RADIS. Radiaciniam fonui viršijus nustatytą lygį, apie tai nedelsiant siunčiamas signalas į atitinkamų Radiacinės saugos centro specialistų mobiliuosius telefonus.

Radiacinio fono matavimo duomenis nuolat (24/7) stebi Radiacinės saugos centro specialistai, tačiau juos gali stebėti ir kiekvienas gyventojas, paspaudęs nuorodą. Būtina žinoti, kad apie visus tikrus įvykius, susijusius su radiacinio fono padidėjimu, gyventojus nedelsiant perspėja atsakingos institucijos.

Kilus abejonių, gyventojai gali kreiptis į Radiacinės saugos centro specialistus telefonu Vilniuje 8 5 236 19 36 arba el. paštu rsc@rsc.lt ir išsiaiškinti rūpimą klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
ka daryt kai kaimynas prisijunges ko gero 6g spinduliuoja pulsuojancia alf dozimetru matuojant nezinomos kilmes spind uliuote nes i buta nieko neisileidzia o buna ir naktimis puses min laikotarpiu d ozimetras rodo nuo 10 iki kartais 40 mv intensyvuma nuo ko jau nereikia nei aparaturos pradea ausyse spengt kai pareiskiau jam tai nurode kreitis pas medikus kolkas neskelbs iu kas bet daugiau tylet negalesiu jei pats nesusipras nes prie viso to palydovine A ...............
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių