R. Vaikšnoras: Lietuvos kariuomenė remia ES pajėgumų ir greitojo dislokavimo pajėgų iniciatyvą

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės (LK) vadas generolas Raimundas Vaikšnoras spalio 14–16 dienomis lankėsi Europos Sąjungos (ES) kariuomenių vadų konferencijoje Budapešte, kur su kolegomis aptarė trumpalaikės ir ilgalaikės paramos Ukrainai, Europos Sąjungos pajėgumų vystymo, greitojo dislokavimo pajėgų generavimo bei Vakarų Balkanų šalių įtraukimo į Bendrosios saugumo ir gynybos politikos iniciatyvas klausimus.

Kaip praneša LK, aptariant paramos Ukrainai klausimą buvo svarstoma pratęsti Karinės paramos misijos (EUMAM) mandatą dar dvejiems metams ir kasmet apmokyti 75 tūkst. Ukrainos karių. Taip pat sutarta toliau vertinti karių apmokymo Ukrainos teritorijoje galimybes bei kitas galimas paramos priemones.

Gen. R. Vaikšnoras taip pat patvirtino, kad Lietuvos kariuomenė remia ES pajėgumų ir greitojo dislokavimo pajėgų iniciatyvą ir yra pasiruošusi prisidėti prie ES greitojo dislokavimo pajėgų formato, tačiau laukia aiškesnių aktyvavimo ir įgalinimo kriterijų.

Be to, kariuomenės vadas išdėstė poziciją, jog privaloma išvengti pajėgumų ir pastangų dubliavimo tarp NATO ir ES karinių formatų. Anot jo, Lietuvos kariuomenės pagrindiniais prioritetais išlieka karinis mobilumas, sausumos pajėgų manevringumo, ugnies galios bei kibernetinio saugumo tobulinimas.

Kalbant apie Vakarų Balkanų šalių įsitraukimą į Bendrosios saugumo ir gynybos politikos iniciatyvas, jis pabrėžė, kad Lietuvos kariuomenė yra pasiruošusi tęsti dalyvavimą tarptautinėse operacijose Vakarų Balkanuose, o esant galimybei – jį išplėsti. Taip pat numatoma, kad LK tęs dalyvavimą ir Tarptautinėje operacijoje ATALANTA – 2025 m. siųs autonominę pasaulinės maisto programos laivų apsaugos grupę.

Kaip praneša LK, ES Karinis komitetas yra aukščiausio lygmens karinis vadovavimo mechanizmas, teikiantis patarimus bendros saugumo ir gynybos politikos, taip pat karinių misijų ir operacijų klausimais. Karinius komitetus sudaro valstybių narių kariuomenių vadai, kurie į susitikimus Briuselyje arba išvažiuojamuosius susitikimus renkasi du kartus per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių