R. Kėvalas: investicijos į vaikus per BVP grįš keleriopai

Vaikams ligoninėse reikia ne tik gydymo, bet ir socialinių paslaugų, o investicijos į mažuosius ateityje atsipirktų keleriopai, sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos vadovas prof.  Rimantas Kėvalas.

„Kol nebus suprasta, kad socialinės problemos reikalauja labai investicijų, ir kad vaikas nėra mažas suaugęs, jis yra mažas, bet jo poreikiai žymiai didesni, jei valstybė pagaliau supras, jei mes normaliai investuosime į vaikus, per BVP grįš keturis-penkis kartus daugiau“, – penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė R.Kėvalas.

Anot jo, draugiškos aplinkos vaikams kūrimas ligoninėse, vaikų užimtumas kol kas palaikomas tik entuziazmo dėka, neskiriant tam pakankamai lėšų.

„Šalia medicininio serviso visos kitos problemos vaiko yra galbūt dvigubai-trigubai didesnės, (ligoninėje svarbi) ir skausmo politika, elgesio su vaiku politika, socialiniai darbuotojai, psichologai. Visas socialines problemas mes sprendžiame iš savo vidinių resursų. Mums ir taip trūksta slaugos personalo, tuos etatus apkarpome, kad įkurtumėm socialinio darbuotojo, nes jis mirtinai reikalingas“, – pažymėjo medikas.

„Jei kalbame apie vaiką, kuris patenka į ligoninę, įsivaizduokime save, kad patenkame į visiškai nežinomą šalį, visiškai nežinome tos šalies kalbos, papročių – ar ten kanibalai, o gal šiaip normalūs žmonės. Visiškai nežinome tos šalies įstatymų, ne visada ir tėvai adekvačiai tėvi elgiasi,  ruošdami vaiką guldyti į ligoninę“, – apie vaikų situaciją atsidūrus ligoninėje kalbėjo Vaikų ligų klinikos vadovas.

Seime penktadienį vyksta diskusija, kurioje atsakingų institucijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai susipažįsta su Europos asociacijos vaikams ligoninėse šalių taikoma gydymo bei vaiko buvimo ligoninėje praktika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių