Prognozuoja itin žemą birželio temperatūrą

Kol kas amerikiečių mokslininkai prognozuoja, kad ne tik gegužę, bet ir birželį laikysis vėsus oras, LRT RADIJUI sako klimatologė Audronė Galvonaitė.

Anot jos, ši prognozė dar gali pasikeisti, tačiau tikėtina, kad vyraus maždaug 10 laipsnių temperatūra, o ir artimiausiomis dienomis nereikėtų pamiršti pirštinių bei skėčių.

– Šį rytą su pirštinėmis atėjote į LRT.

– Ateinu ne tik į radijo, bet ir televizijos studiją labai anksti. Aš jau dabar galiu pasakyti, kaip visi žmonės anksčiau sakydavo, – pasirodau prieš saulės tekėjimą. Tikrai tenka pirštines apsimauti. Beje, visiems siūlau artimiausiomis dienomis rytinėmis valandomis nepamiršti pirštinaičių. Žinoma, ne žieminių, bet jos tikrai praverčia.

– Sakuros Vilniuje jau pražydo. Kaip su kitais žiedais?

– Mačiau, kad žydi kaukazietiškos slyvaitės. [...] Erškėtrožė sukrovusi žiedus. Darželiuose jos tikrai žydi. Beje, važiuodama prie upelių mačiau žydinčias purienas. Labai gražiai atrodė. Viskas eina savo ritmu. Viskas pradeda žydėti palengva, ne spurtu, ne vasario mėnesį (kaip jau laukėme), bet tikrai žydi.

– Ar tų žiedų nenutrankė visai neseniai praslinkusi kruša?

– Taip, kruša buvo. Ji būdinga šiltajam laikotarpiui. Balandžio mėnesį kruša nebūna tokia didelė. Dažniau pasitaiko šlapdribos atvejų, bet būna ir krušos. Jeigu pasitaikytų gera kruša, kokia yra buvusi pasaulyje, manau, ne tik žiedų, bet ir kai kurių mūsų gali nelikti.

– Kas yra „gera kruša“?

– 1981 m. Kinijoje iškrito 7 kg luitas. Ohajaus valstijoje tais pačiais metais – 13,6 kg. 2010 m. Brazilijoje iškrito 12 kg luitas. Tai – krepšinio kamuolio dydžio [ledo gabalai]. Tokie luitai tikrųjų gali užmušti ir tai padarė. Užmušė laukinių žvėrių, galvijų, daužė langus, mašinas. Tai tikrai buvo rimta katastrofa. Kai tokie luitai krenta ant galvos, tikrai reikėtų slėptis.

– Grįžkime į Lietuvą. Atrodo, kad trūksta vos kelių laipsnių, kad viskas sužaliuotų, nes visuotinio žaliavimo dar nėra. Matyti tik pavieniai žiedai.

– Saulė laikrodžio nepersuka. Ji tradiciškai keliauja į viršų dar pavasariškai. Mes nuo vasario įsijaučiame, kad pas mus kone vidurvasaris. Saulė dar nešildo. Žemė dar tikrai šalta. Neskubėkite sodinti, nes paprastai tie, kurie vėliau viską pasodina, visiškai nesigaili. Tie augalai pasiveja, užauga. [...] Manau, kad gamta šiek tiek sugrąžins į blaivų protą. Vis dėlto yra pavasaris, dar tik balandis. Prieš akis gegužė ir birželis, kurie priskiriami pavasariui.

– Jau praėjo du trečdaliai balandžio. Ar galima pasakyti – šiltesnis ar šaltesnis jis buvo?

– Pirmas dešimtadienis buvo gerokai šiltesnis. Pagal hidrometeorologijos tarnybos duomenis, netgi vidutiniškai 3,2 laipsnio buvo šilčiau, kai kur – 3,5–3,6 laipsnio. Vietoje vidutinės 3,7 laipsnių temperatūros, buvo 7,9 laipsniai šilumos. Antrasis dešimtadienis buvo labai nevienodas. Iš pradžių buvo gana šilta, paskui – atvėso. Vidutinė temperatūra buvo artima normai. Sakyčiau, gal kai kur buvo 0,5 laipsnio aukščiau, kitur – žemiau, bet, galima sakyti, balandis sugrįžo į savo vėžes. Kaip bus su trečiu dešimtadieniu, bus matyti.

– Gal galite užsiminti, kokia bus gegužė?

– Paprastai vadovaujamės pasauliniu centru, kuris priklauso amerikiečių mokslininkams. Jie dar visai neseniai nurodė, kad gegužė bus labai šilta, bet dabar, deja, savo prognozę pakeitė. Gegužę ne tik gerokai atvėsino, bet prognozuoja, kad temperatūra, ko gero, bus netgi žemiau normos. Susitaikykite su šia mintimi, jei prognozė nepasikeis iki gegužės. [...] Mokslininkai dažnai pakeičia tas ilgalaikes prognozes, bet šiuo metu prognozuojama, kad turėsime vėsią gegužę. Gal tai sugrąžins mus atgal į lietuvišką pavasarį?

– Vadinasi, galima prognozuoti, kad iki birželio laikysis maždaug 10-ies laipsnių temperatūra?

– Ir birželį, žinokite, bus vėsu. Jau ne pirmi metai birželis vėsus būna.

– Kokia temperatūra istorijoje yra buvusi šią dieną?

– Šią dieną 2000 m. buvo 25,4 laipsniai šilumos. 2010 m. – apie 23 laipsnius. 1987 m. buvo 7,4 laipsniai šalčio, o 2005 m. – 4,4 laipsniai šalčio daugelyje rajonų. Pasirinkite, kuri temperatūra labiau prie širdies. Lietaus taip pat yra buvę nemažai – net 62,5 mm. Praktiškai tai daugiau nei mėnesio norma, kurią išlijo maždaug per vieną valandą.

–Kol kas tiesiog patartumėte nepamiršti pirštinių rytais?

– Pirštinių ir skėčių reikėtų nepamiršti, nes iš tikrųjų gali labai netikėtai išmaudyti įvairiose Lietuvos vietose. Labai sunku pasakyti, kur tiksliai palis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sako klimatologė Audronė Galvonaitė.

sako klimatologė Audronė Galvonaitė. portretas
tai gi ji jau i pensija isejo, o vis dar vaidenasi...

;D

;D portretas
galvonaite :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių