Prezidentūra vėl kvies teisėjus pretenduoti į LAT pirmininko poziciją

Prezidentūra ketina atnaujinti kandidatų paraiškų priėmimo procesą atrankoje į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininko poziciją.

Atranką į šią daugiau nei metus neužimtą poziciją Prezidentūra paskelbė rugsėjo 10 dieną, kandidatai paraiškas galėjo teikti iki spalio pradžios.

Sulaukusi kandidatų Nacionalinė teismų administracija jų sąrašą spalio 6 dieną pateikė Prezidentūrai. Dabar ji planuoja atnaujinti sąrašo sudarymo etapą. Kandidatų sąrašas bus paviešintas tik Prezidentūrai jį patvirtinus.

Pasak prezidento vyriausiosios patarėjos teisės klausimais Jūratės Šovienės, prezidento kanceliarijoje buvo vertinami sąraše esantys kandidatai, jų skaičius, tai, ar tarp jų nebuvo anksčiau į konkrečias pozicijas siūlytų, tačiau prezidento nepasirinktų kandidatų ir kitos aplinkybės. 

„Laikas skirtas sąrašo sudarymui baigėsi, tačiau atsižvelgiant į anksčiau paminėtas aplinkybes bei ir į tai, kad užtruko pretendento į LAT teisėjus atranka, sąrašo sudarymo etapą planuojama atnaujinti“, – BNS perduotame komentare teigė J. Šovienė.

Pasak jos, galutinį sprendimą Prezidentūra paskelbs pasibaigus atrankai į šiuo metu laisvą LAT teisėjo poziciją.

Teisėjų atrankos komisija atranką į šią pozicija planuoja vykdyti lapkričio 9 dieną. Tą pačią dieną taip pat ketinama vykdyti atranką ir į nuo sausio Aukščiausiajame teisme atsilaisvinančią vietą.

Prezidentas iš Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos rekomenduotų kandidatų parinks vieną, kurį, gavęs Teisėjų tarybos patarimą, teiks Seimui tik tuomet, kai bus paskirti visi LAT teisėjai, kaip tai numato Konstitucija.

Prezidentūros sprendimas paskelbti atranką į LAT pirmininko poziciją, nesant pilnam šio teismo teisėjų korpusui, sulaukė kritikos iš kai kurių teisininkų ir politikų. Sprendimo oponentai teigia, kad jis prieštarauja tiek Konstitucijai, tiek Teismų įstatymui, kuriuose įtvirtinta, kad LAT pirmininkas skiriamas iš visų paskirtų šio teismo teisėjų.

J. Šovienės teigimu, atranka ir atrinkto pretendento skyrimas į pareigas yra dvi skirtingos, nors tarpusavyje susijusios procedūros. Anksčiau prezidento patarėja taip pat yra sakiusi, kad pretenduoti tapti LAT pirmininku gali tiek šio teismo teisėjai, tiek į LAT teisėjo poziciją dar tik kandidatuojantys teisėjai.

„Prezidento kanceliarija buvo paskelbusi apie galimybę visiems pretendentams, atitinkantiems kvalifikacinius reikalavimus ir pageidaujančius dalyvauti pretendentų vertinimo procedūroje būti įtrauktiems į pretenduojančių tapti LAT pirmininku sąrašą“, – komentare BNS sakė ji.

J. Šovienė taip pat pabrėžė, kad prezidentas atrinktą kandidatūrą Seimui teiks tik pilnai suformavus Aukščiausiojo Teismo teisėjų korpusą.

„Prezidentas iš Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos rekomenduotų kandidatų parinks vieną, kurį, gavęs Teisėjų tarybos patarimą, teiks Seimui tik tuomet, kai bus paskirti visi LAT teisėjai, kaip tai numato Konstitucija“, – sakė ji.

LAT pirmininką prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas.

Šis teismas pirmininko neturi nuo praėjusių metų rugpjūčio 31 dienos, kai įsigaliojo Seimo sprendimas iš šių pareigų atleisti Rimvydą Norkų. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Pavasarį prezidentas Gitanas Nausėda siūlė į šias pareigas skirti LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkę Sigitą Rudėnaitę, tačiau parlamentarai atmetė jos kandidatūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių