Prezidentas suteikė įgaliojimus Lietuvos ambasadoriams Jungtinėse Tautose ir prie Europos Tarybos

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda įteikė skiriamuosius raštus Lietuvos ambasadoriui Jungtinėse Tautose Ryčiui Paulauskui ir ambasadoriui prie Europos Tarybos Andriui Namavičiui.

Prezidentas su naujaisiais ambasadoriais aptarė Lietuvos prioritetus šiose tarptautinėse organizacijoje ir atstovavimo Lietuvai jose svarbą. Jungtinių Tautų organizacija ir Europos Taryba svarbios kaip Vakarų vertybių saugotojos, padedančios užtikrinti demokratiją, žmogaus teises ir laisves.

Pasak šalies vadovo, šiuolaikiniame pliuralistiniame pasaulyje vienas tarptautinės galios subjektas nėra pajėgus pavieniui išspręsti sudėtingų iššūkių, tam reikalingas sutelktas koalicijų veikimas. Tarptautinėse organizacijose telkiamos koalicijos – svarbi priemonė, ne tik leidžianti pristatyti Lietuvos prioritetus, ginti šalies interesus, bet ir padedanti įveikti globalius iššūkius: pandemiją, klimato kaitą, migraciją, socialines problemas, įgyvendinti darnaus vystymosi tikslus.

Prezidentas susitikime su naujuoju ambasadoriumi Jungtinėse Tautose pabrėžė, kad pagrindiniu Lietuvos interesu globaliame pasaulyje išlieka visuotinai pripažintais tarptautinės teisės principais paremtos tarptautinės sistemos, kuriose taikoma atsakomybė už neteisėtą jėgos panaudojimą, išsaugojimas. Tarp svarbiausių darbotvarkės prioritetų – konfliktų Europoje sprendimas ir prevencija, išnaudojant Saugumo Tarybos formatą. Lietuvai taip pat svarbus efektyvios gerovės politikos formavimas ir įgyvendinimas, siekiant apsaugoti pažeidžiamiausias visuomenes grupes, ypatingą dėmesį skiriant vaikų ir suaugusiųjų su negalia teisių užtikrinimui ir gerovei, vaikų teisių užtikrinimui tiek UNICEF, tiek Žmogaus teisių tarybos, tiek kitais Jungtinių Tautų formatais.

Susitikime su naujuoju ambasadoriumi prie Europos Tarybos A. Namavičiumi buvo aptarti svarbiausi Lietuvos uždaviniai šioje organizacijoje. Prezidentas pabrėžė, kad svarbu kelti teisės viršenybės, žmogaus teisių klausimus Baltarusijoje ir Rusijos okupuotuose regionuose Sakartvele, Ukrainoje ir Moldovoje.

G. Nausėdos teigimu, reikalingas tinkamas dėmesys žmogaus teisių padėčiai Rusijoje, istorijos perrašinėjimo pastangoms.

R. Paulauskas darbą Užsienio reikalų ministerijoje pradėjo 1991 m., yra buvęs Lietuvos atstovu įvairiose tarptautinėse organizacijose (JT, ESBO, TATENA ir kt.), pastaruoju metu ėjo Užsienio reikalų ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento direktoriaus pareigas. R. Paulauskas yra apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

A. Namavičius diplomatinę tarnybą pradėjo 1992 m., yra dirbęs misijoje Jungtinėse Tautose, ambasadoriumi Norvegijoje, pastaruoju metu ėjo Užsienio reikalų ministerijos Teisės ir tarptautinių sutarčių departamento direktoriaus pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių