Prezidentas pasigenda aiškumo ir tvarkos testuojant medikus

Prezidentas Gitanas Nausėda pasigenda aiškumo ir tvarkos dėl koronaviruso testuojant medikus.

„Testavimo priemonės kai kurias gydymo įstaigas pasiekia pagal neaiškius principus, nėra tikslaus jų paskirstymo algoritmo“, – antradienį savo „Facebook“ paskyroje po bendravimo su medikų organizacijų atstovais paskelbė valstybės vadovas.

„Akivaizdu, kad medikų testavimas negali būti paliekamas vien gydymo įstaigų nuožiūrai, kaip iki šiol. Be to, stringa testavimo priemonių logistika: testų jau yra, bet galinčių paimti mėginius – ne. Visa tai neturi tapti kliūtimis medikų testavimui!“ – rašo prezidentas.

Testavimo priemonės kai kurias gydymo įstaigas pasiekia pagal neaiškius principus, nėra tikslaus jų paskirstymo algoritmo.

Anot jo, daugelis gydymo įstaigų nežino, kaip elgtis šiomis ekstremaliomis aplinkybėmis.

„Iš karantino ir saviizoliacijos į darbą grįžę medikai netestuojami. Kai kurie iš jų dirba keliose darbovietėse ir kontaktuoja su daugybe pacientų. Ar norime daugiau ligos židinių?“ – klausia G. Nausėda.

Valstybės vadovas atkreipė dėmesį ir į tai, kad koronaviruso tyrimo laboratorijos jau nepajėgia ištirti visų ėminių.

„Išlieka ir užsikimšusių testavimo laboratorijų problema, kuri lemia augantį neištirtų mėginių skaičių. Tarėmės, kokiais būdais galėtume šį „kamštį“ greičiausiai išmušti“, – tvirtina prezidentas.

G. Nausėda pabrėžia, kad pokalbio su medikų asociacijos atstovais metu buvo prieita prie išvados, jog į kovą su koronavirusu įsitraukiantys rezidentai turi sulaukti daugiau paramos iš savo aukštųjų mokyklų.

„Į kovą su koronavirusu vis plačiau įsitraukiantys gydytojai rezidentai turi sulaukti kur kas daugiau paramos iš savo aukštųjų mokyklų. Juk jie – tas rezervas, kuris eina į priešakinę fronto liniją. Rezidentai taip pat turi būti apsaugoti ir skatinami!“, – savo feisbuko paskyroje akcentuoja prezidentas.

Kaip jau rašyta, po to, kai feisbuke buvo paviešinta, jog rezidentai, galintys turėti kontaktą su COVID-19 nešiotojais, Kauno klinikų terapiniuose skyriuose dėvi tik marlines arba paprastas medicinines kaukes, atšaukta rezidentų rotacija į kitus skyrius. Rezidentai skundėsi, kad su neveiksminga apsauga jie gali ir patys lengvai pasigauti koronavirusą, ir jį išnešioti po įvairius klinikų skyrius.

Antradienį G. Nausėda vaizdo konferencijos būdu bendravo su Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos medikų sąjūdžio, Jaunųjų gydytojų asociacijos atstovais.

Koronavirusas Lietuvoje nustatytas daugiau kaip 60 medikų.

Plintant COVID-19 Lietuvoje medikai teigia, kad jiems trūksta apsaugos priemonių, masinis jų tikrinimas dėl koronaviruso dar nepradėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
Keista kad nekeleuja

rimas

rimas portretas
Kosmaras Didesne beda nei virusas.Sirgs lietuva bankiniu virusu.Atsiras daug ubagu'

Ha

Ha portretas
Prezidente,nepergyvenk.Pas verygą plokštėja...
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių