Sąjungininkų karius aplankęs prezidentas: Lietuvos „smegenų mirtis“ neištiko

Sąjungininkų karius Pabradės poligone aplankęs prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad NATO partneriai padeda Lietuvos kariams tapti stipresniais, o aljansas yra pagrindinis Lietuvos saugumo garantas.

Karine uniforma apsivilkęs šalies vadovas Švenčionių rajone įsikūrusiame poligone aplankė čia įsikūrusį pusės tūkstančio Jungtinių Valstijų karių batalioną ir Vokietijos pajėgas.

„Tai stiprina moralę, tai rodo, kad esame ne vieni. Tai suteikia galimybę mums patiems tapti geresniais kartu treniruojantis ir vykdant pratybas su tikrai labai patyrusiais kariais iš kitų NATO valstybių“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Aš tikrai labai patenkintas tuo, ką mačiau čia, ką mačiau Rukloje ir man ramu, kad dirbame tikrai labai rimtai, einame į priekį ir stipriname savo gebėjimus gintis, jeigu iššūkiai iškiltų“, – pridūrė jis.

Prezidentui buvo pristatyta informacija apie praėjusią savaitę pasibaigusias tarptautines pratybas „Geležinis vilkas“, jose dalyvavo apie 3 tūkst. karių ir beveik tūkstantis karinės technikos vienetų.

Nuo JAV stovyklos iki Vokietijos karių prezidentas važiavo amerikietišku tanku „Abrams“.

„Man papasakojo amerikiečių karininkas, (...) kad kažkada norėjo būti daktaras, bet įsėdo į šitą tanką, pavažinėjo, iššovė pirmą šūvį ir suprato, kad niekur daugiau neis, liks kariuomenėje“, – kalbėjo prezidentas.

„Man taip neatsitiko, man turbūt jau per vėlu keisti profesiją, bet tikrai tankas važiuoja kaip „Mercedes“ – taip lygiai ir taip gražiai“, – sakė G. Nausėda.

Smegenų mirtis gali ištikti NATO tik tuo atveju, jeigu visas nares ištiks smegenų mirtis.

Lietuvos „smegenų mirtis“ neištiko

Šalies vadovas taip pat pareiškė, kad „NATO yra pagrindinis mūsų saugumo skydas“ ir paragino „nedaryti iš jo rėčio arba nepramušinėti jame skylių“.

Taip G. Nausėda kalbėjo dar kartą sureaguodamas į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) lapkričio pradžioje paskelbtą interviu, kur jis teigė, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“ ir skundėsi dėl nepakankamo Europos ir JAV planų koordinavimo.

„Galime pasišnekėti ir labai kritiškai ir galbūt kvestionuoti tuos dalykus, kurių nekvestionavome daugybę metų, bet parodykite man, ką jūs galite sugalvoti geriau“, – sakė G. Nausėda.

Jis teigė, kad NATO įmanoma sustiprinti: „Smegenų mirtis gali ištikti NATO tik tuo atveju, jeigu visas nares ištiks smegenų mirtis. Lietuvos smegenų mirtis tikrai neištiko, daugybės NATO šalių smegenų mirtis tikrai neištiko“.

Anot prezidento, siekdama didesnio sąjungininkų indėlio šalies saugumui Lietuva toliau aktyviai kels klausimą dėl Baltijos šalių oro policijos misijos pakeitimo į oro gynybos misiją. Tai reikštų, kad čia budintys sąjungininkų naikintuvai krizės atveju galėtų vykdyti kovines užduotis.

Liepą pareigas pradėjęs eiti G. Nausėda taip pat sakė, kad savo prezidentavimo metu sieks, jog Lietuva netaupytų savo saugumo sąskaita, nes kitu atveju „galime pensijas gauti iš kitos valstybės“.

G. Nausėda rugsėjį lankėsi karinėje bazėje Rukloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Linas

Linas portretas
Kaip visada iš mūsų prezidento moka gražiai pakalbėti, bet daugiau nieko, ir ko tikėtis iš iš žmogaus kuris visą savo gyvenimą patarinėjo kaip daugiau iš Lietuvos išvešti pinigų.

....

.... portretas
Vyriausias ginkluotojų pajėgų vadas rodo pavyzdį mūsų kariams ir puikuojasi prieš sajugininkų karius devėdamas netvarkynga uniforma, ot puiku...

taip

taip portretas
statytini perskaiciau zmoniu kom ir tapo liudna 1 kad nuomones dvelkia neapykanta 2 kad pats ir privedi prie viso to pamirses pazada zmonems nes vykdai politika tu kurie tave ir pastate nebuk veidmainis 2veidis tai busi gerbiamas iki siol anot turizmo del politivaizdzio nieko nematau ir zmones tai mato tai keisk ivaizdi ?.........
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių