Politologai: konservatoriai privalės atsinaujinti, jei norės pritraukti rinkėjų

  • Teksto dydis:

Politologai sako, kad naują vadovą išsirinkusi Konservatorių partija turi galimybių pritraukti daugiau rinkėjų, jei iki 2016 metų rudens sugebės atsinaujinti, kaip žada šeštadienį partijos vadovu tapęs Gabrielius Landsbergis. Tačiau politikos apžvalgininkai pabrėžia, kad sėkmę labiausiai lems pačios partijos ir jos lyderio pastangos.

Politologas Bernaras Ivanovas sako, kad yra keli būdai G.Landsbergiui įgyvendinti savo tikslus.

„Pirmas būdas - truputėlį koreguoti komunikaciją, taip, kad pritraukti grupes elektorato, kurios paprastai galbūt nebalsuodavo ar jautėsi atitrūkusios nuo Konservatorių partijos, o kitas dalykas - kokias naujas idėjas jis ruošiasi atnešti, galbūt rinkėjams kažką nauja pasiūlyti, ir daugelis sutaria, kad tai bus tam tikras ėjimas į liberalesnę ideologinę pusę. Bet kokiu atveju nemanau, kad pačios idėjos labai lemia sėkmę rinkimuose, bet pati komunikacija, tie būdai, kaip tu tas idėjas neši, kaip bandai pateikti rinkėjams - būtent Liberalų sąjūdžio sėkmė kaip tik apie tai ir byloja“, - LRT radijui sekmadienį sakė B.Ivanovas.

Politologas Antanas Kulikauskas mano, kad dabartinės tendencijos nėra palankios konservatoriams, kurie gali tapti antrąja pagal svarbą dešiniąja partija po liberalų. Jis mano, kad atgauti rinkėjų pasitikėjimą partija gali, tačiau tai padaryti bus labai sunku.

„Dabar išryškėjusios tendencijos nėra palankios sėkmei, žinoma, partija tragiškai nepralaimės, bet, ko gero, jeigu ir išoriniame partijų pasaulyje - Lietuvos, tarptautinėje situacijoje ir ekonomikoje - neįvyks kokių radikalesnių posūkių, tai perlaužti šitą tendenciją net ir partijų dešiniajame flange, o ji tapo dabar palankesnė liberalams, ir Tėvynės Sąjungai gresia tapti antrąja pagal svarbą dešiniajame flange partija - tai perlaužti nebus labai sunku. To atsinaujinimo reikia, bet kaip konkrečiai įtikinti rinkėją, ir kaip pažadinti tą, kuris nusivylęs socialiniu teisingumu - pasakyti lengva, o padaryti oj kaip nelengva bus“, - LRT radijui kalbėjo A.Kulikauskas.

B.Ivanovas mano, kad Tėvynės Sąjunga rodo pastangas atsinaujinti, ir tai parodė šeštadienį pasibaigę partijos pirmininko rinkimai. Tačiau jis perspėja, kad laiko partija turi labai nedaug.

„Jie, man atrodo, stengiasi tai daryti, ir rinkimai bylotų apie tai, kad jie tai bandys daryti - tai suformulavo labai aiškiai, ir galvočiau, kad šansas išjundinti darbą su elektoratu yra, tik, aišku, laiko mažai, bet kita vertus ir patys liberalai ne tokioje palankioje situacijoje yra - jie ateina į savivaldybes, pradės dirbti, o realus darbas visada iššaukia ir kritikos, tai šia prasme situacija konservatoriams gali pakrypti įvairiausia linke, taigi, manau šansų yra“, - kalbėjo politologas.

Jo manymu, partijos nariai pasirinko G.Landsbergį, o ne Ireną Degutienę, nes jis yra jaunas politikas, be to, jį palaikė partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

„Buvo, žinoma, labai aiški garbės pirmininko pozicija šiuo atveju, ir Gabrieliaus Landsbergio ėjimas, jis buvo pakankamai simboliškas - žinoma, kad reikalingas partijai atsinaujinimas, naujas lyderis, ateinantis iš šalies, nes jis partijoje dirbantis palyginti neilgai, bet tai didelis pliusas - žmogus nesusisaistęs kažkokiais dalykais, kurie trukdytų“, - kalbėjo B.Ivanovas.

Naujasis didžiausios opozicinės partijos vadovas G.Landsbergis sako, kad svarbiausias jo uždavinys yra ruoštis 2016 metų Seimo rinkimams. Anot jo, partija turi atsinaujinti idėjomis ir susigrąžinti tuos jos narius, kurie yra nusivylę.

„Partija turi atsinaujinti ne tik veidais, bet ir idėjomis - pateikti savo socialiai jautrų veidą, atsiprašyti tų visuomenės grupių, kurios buvo įskaudintios, atstumtos ir nusisuko nuo mūsų. Turime didelį potencialą susigrąžinti rinkėjus ir žmones, kurie buvo anksčiau mumis pasitikėję. Manau, kad galime atkurti ryšius ir sukurti naujus ryšius, taip pat su ekspertais ir visuomenės veikėjais, kurie visada mūsų partijai buvo svarbūs ir buvo netoliese“, - LRT televizijai šeštadienį sakė G.Landsbergis.

Jis pakartojo, kad siūlys savo varžovei rinkimuose I.Degutienei tapti jo pavaduotoja.

„Viskas turi eiti drauge - ir patirtis, ir energija, ir entuziazmas, ir atsinaujinimas. Tai viena iš priežasčių, kodėl Degutienei siūlysiu tapti viena iš partijos pirmininko pavaduotojų“, - sakė politikas.

Preliminariais duomenimis, 33 metų G.Landsbergis partijos vadovo rinkimų antrame ture šeštadienį surinko 55,43 proc. balsų (5024 balsavusieji). I.Degutienė surinko 44,53 proc. balsų (4036).



NAUJAUSI KOMENTARAI

FAKTAS

FAKTAS portretas
Konservatoriai patys susitvarkys su savo problemomis. O VLADIMIR - iš geležinkelio ryšių tarnybos, buvęs KGB rezervistas, dirbo Brenciaus tarnyboje. Toks eilinis šiknius.

manau

manau portretas
Norint atsinaujinti reikia nuo partijos virsunes nustumti tokius veikejus kaip Jukneviciene, Kubilius, Razma, Degutiene, Zingeris... Ar Landsbergiukui pavyks ar taps tik marionete su senelio pavarde parodys laikas. Mano nuomone senio Landsbergio UAB nepasikeis nei kiek.

velniskas

velniskas portretas
rūpestis konservatoriu partija: politologas IVANOV mokina Lanzbergi, komentatorius Vladimir, -mokina Lietuvą :)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių