Policija nebefinansuos vieno mygtuko pagalbos įrenginių

Žlunga prevencinė policijos programa, valstybei ir savivaldybėms per šešerius metus atsiėjusi apie ketvirtį milijono. Dėl lėšų stygiaus policija atsisako finansuoti vieno mygtuko pagalbos įrenginius vienišiems ir atokių vienkiemių gyventojams, prane6a LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

Nuo kitų metų nauji nebebus dalijami, o jau įrengtus aparatus, jei savivaldybės nefinansuos, teks išlaikyti patiems žmonėms.

Vieno mygtuko pagalbos įrenginį Kupiškio rajono Slavinčiškio kaimo gyventojai policijos pareigūnai atvežė vos prieš porą mėnesių, moteris sako nė už ką jo neatsisakytų.
„Kai buvo vėtra, labai džiaugiausi, kad jį turiu, nes nors elektros nebuvo, mygtukas vis tiek veikė, juo buvo galima naudotis“, – džiaugėsi Kupiškio rajono Slavinčiškio kaimo gyventoja Ona Liaudanskienė.

Atokesnių vienkiemių gyventojams, vienišiems žmonėms vieno mygtuko įrenginiai policijos pradėti dalyti prieš penkerius metus. Spustelėdamas vieną mygtuką žmogus gali išsikviesti medikus, ugniagesius ar policijos pareigūnus.

„Jeigu spaudžia tą mygtuką, reiškia, kad kas nors jiems neaišku, neramu, baisu, pavyzdžiui, nepažįstamų automobilių. Atvykę dažniausiai randame nelabai ramius randam  žmones, susijaudinusius, kartais ir išsigandusius“, – pasakojo Kupiškio rajono policijos komisariato vyr. patrulis Saulius Sarcevičius.

„Buvo skirta lėšų ir kai kuriose sodybose buvome įrengę judesio daviklius, t.y. lempas, kurios, prie durų artėjant žmogui, nuo jo judesio užsidega, apšviečia tam tikrą teritoriją. Tai suteikia saugumo“, – sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas.

Šiuo metu šalyje veikia pusė tūkstančio mygtukų. Kupiškio rajone jie įrengti šešiolikoje  vienkiemių, o reikėtų dar tiek pat. Vis dėlto jau dabar gyventojai įspėjami, kad mygtukai dėl lėšų stygiaus veiks tik iki metų pabaigos.

„Yra dvi alternatyvos – galbūt žmonės patys pasirūpintų savo saugumu ir jie ar jų artimieji galėtų tą mokestį susimokėti. Kitas variantas – derinimas su vietinių savivaldybių biudžetais ir finansavimo tęsimo klausimo sprendimas“, – galimus scenarijus vardijo Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas.

Policijos departamento atstovų teigimu, dėl sumažinto finansavimo vieni jie šio projekto toliau nepajėgūs finansuoti. Pastaruosius dvejus metus už mygtukus mokėjo savivaldybės. Kai kurios esą ir dabar to neatsisako.

„Manome, kad mygtukai pasiteisino – per visą tą laiką gavome 600 iškvietimų. Apie 50 procentų kreipėsi dėl sveikatos problemų, 45 procentų – dėl įvairių reikalų, apie 20 atvejų buvo pranešta apie gaisrus. Per visą laiką vienkiemiuose, kur įrengti mygtukai, nebuvo padarytas joks smurtinis nusikaltimas“, – mygtukų naudą įžvelgė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Pareigūnų teigimu, mygtukai yra žmonių nuosavybė, todėl abonentinį mokestį – dvidešimt keturis litus per mėnesį – galėtų mokėti ir jie patys.


Šiame straipsnyje: policijapagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių