A. Pocius: padejuojame, kad kažkas vyksta į Maskvą parvežti V. Putino saulės, bet nieko nedarome

  • Teksto dydis:

Du konservatoriai – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai siūlo įstatymui tvirtinti galimybę atimti Lietuvos pilietybę iš tų žmonių, kurie padarė nusikaltimų prieš Lietuvą. Jei kas nors sąmoningai kenkia valstybei, ji turi turėti teisę atsisakyti tokio piliečio, sako Arvydas Pocius.

– Siūlau neatimti, bet paaiškinti, kad pilietybės galima netekti. Apie tai reikia kalbėti. Manau, yra tam tikrų sąvokų, tokių kaip tėvynės išdavimas, veikimas prieš Lietuvos valstybę. Reikėtų dabar, karo Ukrainoje kontekste ir prisimenant Lietuvos istoriją, 1940 m., pokarį, kai priešiška valstybė išnaudojo kolaborantus ir mūsų tautos išdavikus įvairios tos valstybės veiklai, nukreiptai prieš mūsų valstybę. Reikia numatyti atvejį, kad pilietis gali netekti Lietuvos Respublikos pilietybės.

– Norite tik pagąsdinti, kad taip įmanomą?

– Siūlyčiau teisininkams numatyti išskirtinius atvejus, kad pilietis gali netekti. Reikalinga diskusija ir tegul žmonės teikia siūlymus. Kiek gali iš mūsų valstybės tyčiotis kai kurie asmenys, kurie vyksta į Rusiją, Baltarusiją. Jos yra agresorius, vykdo karą Ukrainoje. Tai ir prieš Lietuvą nukreipta jų veikla. Šios valstybė organizuoja neteisėtą migraciją. Vyksta informacinis karas nukreiptas prieš mus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jums negana, kad tie žmonės, jei bus nustatyta nusikalstama veikla, bus nuteisti ir atsisės į kalėjimą?

– Manau, reikalinga žmonėms išaiškinti, kas yra pilietybė – asmens nuolatinis teisinis ryšys su Lietuvos Respublika, grindžiamas abipusėmis teisėmis ir pareigomis. Kad žmonės savo teisę – žino, rėkia, o pareigą – apie ją pamirštama, kad reikia ginti ir saugoti valstybę, jos suverenitetą, konstitucinę santvarką. Manau, reikalinga diskusija šia tema.

– Kaip būtų, jei žmogus netektų pilietybės už savo veiklą? Kaip apeisite tarptautinę konvekciją, kurioje sakoma, kad žmogus negali būti be pilietybės?

– Mes pakalbame, padejuojame, kad kažkas vyksta į Maskvą parvežti Putino saulės, o niekas nieko nedaro. Manau, reikia imtis priemonių, kad jie suprastų, jog veikimas prieš mūsų valstybę gali jiems atsiliepti. Tegul teisininkai ieško priemonių, kaip būtų galima sustabdyti tokius asmenis.

Kažkas naudojasi ir žaidžia mūsų demokratija, tačiau kalbėkime apie pareigas – ginti ir saugoti valstybę.

– Teisininkai sako, kad tai neįmanoma įgyvendinti. Kodėl jūs tuomet tai darote?

– Todėl, kad įsivaizduoju, jog yra vykdoma aiškiai nukreipta veikla prieš mūsų valstybę. Veikla, prasidėjusi 1940 m., ir iki dabar kalbame apie kolaborantus. Kalbame apie paminklų nukėlimą, veiklą, kuri mums kainavo 50 metų okupacijos. Kažkas naudojasi ir žaidžia mūsų demokratija, tačiau kalbėkime apie pareigas – ginti ir saugoti valstybę. Vien gūžčioti pečiais, kai tokie asmenys tyčiojasi ir važiuoja į priešiškas šalis, – neužtenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Mielam oponentui pasakysiu, kad ne nuo važinėtojų reikalai priklauso. Jei tik Putinas galės, tai savo saulę atveš ant tankų neprašomas. Ir parankinių Lietuvoje atras ne tik tarp važinėjusių, bet ir iš seimo salės narsiai kalbėjusių.

to pasakysiu

to pasakysiu portretas
Valstybę kuria žmonės.Ar su tokiu kaip tu sukursi?Ne. Ir jei neturi lėšų į savo tėvynę išvykt,prašyk,suteiksime.

užsičiaupk tu!

užsičiaupk tu! portretas
Buvęs kariškis, o toks isterikas, kad net šlykštu!
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių