Po vadovės išpuolio prieš slaugytoją žodį tarė ministerija: tai negali kartotis

  • Teksto dydis:

Kilus viešumo bangai po to, kai praėjusį antradienį vykusio Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ir Skuodo ligoninės darbuotojų susitikimo metu slaugytoja, iškėlusi opias sveikatos sektoriaus problemas, netrukus už tai buvo užsipulta Greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) vadovės Dalios Mažeikienės ir atsidūrė ligoninėje, savo poziciją apie įvykį išdėstė ministerijos atstovai. Pasak jų, toks direktorės elgesys – netoleruotinas ir negali kartotis.

Atsitvėrė tylos siena

Po skandalingo įvykio Skuodo GMPS direktorė atsitvėrė tylos siena. Portalui bandant susisiekti su D. Mažeikiene telefonu, to padaryti nepavyko beveik dvi dienas. Atsiliepę darbuotojai savo vadovės nepakviečia dėl esą didelio jos užimtumo konsultuojant pacientus bei pataria mėginti skambinti vėliau vis skirtingu metu.

Tiesa, šiek tiek anksčiau Skuodo GMPS vadovę dar užimančią ir šeimos gydytojos pareigas, pavyko prakalbinti LNK žinioms. Reportaže D. Mažeikienė neigė grasinusi ir įžeidinėjusi  savo pavaldinę.

„Ji ministrui papasakojo ne taip, kaip yra iš tikrųjų – faktai neatitinka realybės. Ir aš jos paklausiau, kodėl ji pasakė, kad reikia darbuotojams pirkti aprangą, nors visą laiką mes perkame. Kodėl pasakė, kad turi dirbti kas antrą parą, nors taip tikrai nėra, ir jos savo noru taip dirba, kad daugiau užsidirbtų. Ir viskas, tuo pokalbis baigėsi“, – pirmadienį tikino D. Mažeikienė.

Kaip paaiškėjo, šiomis dienomis Skuodo GMPS direktorė nepasiekiama ne tik žurnalistams – užmegzti pokalbio su ja nepavyksta ir Sveikatos ministerijos atstovams.

Jos savo noru taip dirba, kad daugiau užsidirbtų. Ir viskas, tuo pokalbis baigėsi.

„Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau kreipėsi į Skuodo rajono savivaldybės merą, norėdamas išsiaiškinti situaciją. Taip pat ir ministerijos kanclerė bandė susisiekti su ligoninės vadove – deja, nesėkmingai. Iki šiol nesulaukta ir ligoninės vadovės atsako į bandymą pasikalbėti apie paviešintą situaciją“, – portalui sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

Ministerija: tai negali kartotis

Paklausta, kaip vertina tokį D. Mažeikienės išpuolį prieš slaugytoją, pašnekovė išsakė tvirtą poziciją. Pasak jos,  jei Skuode nutiko taip, kaip skelbiama viešai, taip tikrai neturi būti.

„Tai – blogas lyderystės ir vadovavimo pavyzdys, kuris vienareikšmiškai negali būti toleruojamas, kartotis. Problema ta, kad ši gydymo įstaiga yra pavaldi savivaldybei, o ne SAM. Paprastai tariant, svertų priimti sprendimus neturime, galime tik domėtis, kelti problemas, patarti. Tą šiuo metu aktyviai ir darome. Taip pat bendraujame su medikus vienijančia profesine sąjunga, kuri teikia turimą informaciją“, – atviravo ministro patarėja.

Apie problemas kalbama vis daugiau

L. Bušinskaitės teigimu, pastaruoju metu vis daugiau medikų garsiai prabyla apie problemas gydymo įstaigose, su kuriomis susiduriama ne vienerius metus ar net dešimtmečius.

„Palaikome ir skatiname šių problemų kėlimą, nes garsiai įvardinti, netylėti ir nesitaikstyti – tai pirmas žingsnis, kad situacija imtų keistis. Deja, tenka apgailestauti ir dėl to, kad tai – pavyzdys, kas gali nutikti išdrįsusiems viešai kalbėti apie sunkumus sveikatos sektoriuje. Būtent todėl, saugodami anoniminį skundą rašiusius medikus, nepateikėme teisėsaugai informacijos, iš kurios būtų galima nustatyti, kas anonimiškai kreipėsi pagalbos, ir imtis galimų keršto akcijų“, – teigė SAM atstovė.

Po išpuolio atsidūrė ligoninėje

Primename, jog žinia apie pastarąjį įvykį buvo skelbta Lietuvos profesinės sąlygos „Solidorumas“ tinklalapyje. Vasario 11 d. Skuodo rajono savivaldybės tarybos salėje įvyko Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos susitikimas su rajono savivaldybės atstovais ir Skuodo ligoninės darbuotojais. Susitikimo metu buvo aptariami svarbūs sveikatos priežiūros rajone klausimai.

Teigiama, jog minėtos diskusijos metu profesinės sąjungos narė Irena Šimkevičienė atskleidė, kad Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų, dirbančių tokį atsakingą darbą, atlyginimai yra maži. Už aštuonių darbo valandų darbą per dieną GMP darbuotojų atlyginimas yra tik truputį didesnis nei 20 eurų. Todėl darbuotojai, norėdami išmaitinti šeimas, aukoja savo sveikatą ir dirba 1.25 etatu ar daugiau, viršvalandžius, budi kas antrą, o ne kas trečią parą.

Pasisakiusioji akcentavo ir tai, kad kai kurie GMP darbuotojai dirba net 200-250 val. per mėnesį. O už tai  jiems esą nemokami privalomi priedai ir nesuteikiamos papildomos atostogos už darbo stažą, nesulaukiama ir priedų už darbo patalpų valymą. Tvirtinta, kad darbuotojai  už savo pinigus turi pirktis darbo drabužius.

Šių skandalingos padėties detalių paviešinimas sukėlė Skuodo GMP stoties direktorės D. Mažeikaitės pyktį. Kitą dieną, vasario 12 d. ji darbo metu užėjo pas I. Šimkevičienę ir užsipuolė ją grasindama, kad dabar ši atsakys už kiekvieną posėdžio metu pasakytą žodį, grasino sumažinti jos atlyginimą, įžeidinėjo ją įvairiomis replikomis, nuvertinančiais komentarais.

Kaip skelbta portale, I. Šimkevičienė po tokio savo vadovės išpuolio pasijuto blogai. Vasario 13 d. ji kreipėsi į savo šeimos gydytoją ir buvo skubiai paguldyta į Skuodo ligoninę dėl labai aukšto kraujo spaudimo. Tačiau jos sveikata toliau blogėjo ir vasario 14 d. I. Šimkevičienė priešinsultinės būsenos buvo išvežta į Klaipėdos ligoninę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stasike

stasike portretas
Varyti ją lauk, ji niekada nepasitaisys. Tegul dirba tik šeimos gydytoja. Ponas Veryga ar jūs nenorit suprasti paprastų darbuotojų?

voke

voke portretas
juokinfgai pasake bet juk kartojasi ir ka kaltieji nenubausti o terorizupojamos moteruys turi iseit is darbo nes jas toliau terorizuoja ta po nia ji turbut nepakjaltinama teisejai neteisingai teisia vedejos pupola savo pavaldines doirektores smaugia savo darbuotojas ypac pa5rduotuvese pacientai iseje is polikliniku dingsta kas sutvarkys sita baisia betvarke lietuvoj ar atiras tokiu kurie is pagrindu imsis permainu visur valdininkaindaro ka nori sau pasiskiria algas kokias tik nori taip negali ilgai but kazkas turi ivuykt kad soita visa nesamoine sustabdyrtu

TT

TT portretas
Marijampoles ligoninej irgi tas pats vyksta,jai tik kokia komisija atvaziuoja tai vadovai darbuotojam prigrasina kad tyletu kaip zuvys ir nekeltu jokiu negeroviu kuriu pilna ten,butu gerai irasa padaryt kada tas vyksta ir paviesint.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių