Po audringų diskusijų Seimas nusprendė svarstyti kanapių dekriminalizavimo klausimą

Seimas antradienį ėmėsi siūlymo už nedidelį kiekį kanapių taikyti nebe baudžiamąją, o administracinę atsakomybę.

Už Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pakeitimus, kuriais būtų dekriminalizuotas disponavimas nedideliu kiekiu kanapių ir jų produktais, po pateikimo balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 46 ir susilaikė dešimt parlamentarų.

Už nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimą balsavo valdantieji konservatoriai, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės frakcijų atstovai bei didesnė dalis opozicinių socialdemokratų.

Toliau projektus nagrinės Seimo komitetai. Svarstymas Seimo salėje numatomas rudens sesijos metu.

Opozicija: baudos neatgrasys

Prieš nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimą pasisakęs Seimo narys Mindaugas Puidokas teigė, jog projektas nesubalansuotas, nes siūlomos baudos neatgrasys nuo narkotikų vartojimo.

„Darydami dekriminalizavimo žingsnius mes nesubalansuojame skiriamų baudų ir tos baudos skiriamos nuo 30 eurų, galimas ir įspėjimas, ir tai nėra ta atgrasymo priemonė, kuri priverstų jauną žmonų pagalvoti apie savo elgesį“, – kalbėjo M. Puidokas.

Jis taip pat teigė, jog priklausomybė prasideda nuo marihuanos vartojimo, nes „niekas nepradeda vartoti pačių stipriausių narkotinių medžiagų“.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad bausdama žmogų už narkotikų turėjimą valstybė demonstruoja perteklinę galią.

„Niekas neragina, niekas neskatina vartoti, ir kalba čia ne tik apie narkotines medžiagas, bet valstybės galios demonstraciją. Galima įvairiai įvardinti, etatizmas, paternalizmas, globėjiškas požiūris: „Mes jus perauklėsim, jei tu padarei klaidą – tau baudžiamoji atsakomybė“. Kalba apie tai, ar valstybė ne perdėtai demonstruoja savo galią ir raumenis žmonių, dažniausiai jaunų savo piliečių, atžvilgiu“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Skambėjo klausimai, kur įsigyti narkotikų

Po balsavimo salėje kilo šurmulys, parlamentaras Petras Gražulis projektus parėmusius socialdemokratus kaltino dviveidiškumu.

„Gerbiami socialdemokratai aiškina, kad jie nepartneriauja ir nesantykiauja su Laisvės partija, bet vadovybė, ir G. Paluckas, ir L. Jonauskas  balsuoja už. Tai jūs pasakykit žmonėms, kad kai kurie už kampo ir žolę patraukia. Laisvės partija nuosekliai sako, kad mes už narkotikus, už alkoholį, už laisvą meilę ar ką jie ten, bet aš manyčiau, kad socialdemokratai kalba priešingai, bet daro kaip Laisvės partija“, – kalbėjo P. Gražulis.

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas tuomet replikavo, kad „Laisvės partija yra už mokslu ir įrodymais grįsta narkotikų politiką“.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga teigė, kad prakalbus apie mokslo įrodymus reikia pažymėti, kad vartojantys narkotines medžiagas dažniau serga psichoziniais susirgimais.

„Jei jau pradėjome kalbėti apie mokslą, pacituosiu ką mokslas sako apie kanapes: kanapių vartotojai nuo keturių ir šešių kartų dažniau serga psichoziniais susirgimais, šizofrenija. Čia yra mokslas, apie kurį jūs nekalbat“, – teigė A. Veryga.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė priminė A. Verygai, kad pats būdamas ministru pritarė iniciatyvai dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo.

„Čia buvo priėjęs buvęs sveikatos apsaugos ministras, sakė, cituoja mokslą, aš norėčiau pacituoti buvusį sveikatos apsaugos ministrą, „15min“ portale 2017 ir 2018 metais tokia citata yra: „Dekriminalizavimą, kai vartotojas nebaudžiamas už marihuanos turėjimą ir vartojimą, aš palaikyčiau, nes priklausomą žmogų reikia ne bausti, o gydyti. Tai kas pasikeitė politinėje orientacijoje, jei dabar kalbama priešingai?“ – klausė A. Armonaitė.

A. Veryga atsakė, kad tuomet pataisos dėl atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės buvo teikiamos su įpareigojimu dalyvauti reabilitacijos programoje.

Baigiantis diskusijai po balsavimo „valstietė“ Ligita Girskienė sakė norinti Laisvės partijos paklausti, kur Lietuvoje galima legaliai įsigyti narkotikų, posėdžiui pirmininkavęs konservatorius Jurgis Razma į tai replikavo, kad „visos privačios konsultacijos ne Seimo salėje“.

Pagal siūlomas pataisas, nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai būtų baudžiami įspėjant juos arba baudomis nuo 30 iki 250 eurų. 

Bauda – nuo 30 iki 250 eurų

Pataisos numato, kad už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė, kaip yra dabar.

Pagal siūlomas pataisas, nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai būtų baudžiami įspėjant juos arba baudomis nuo 30 iki 250 eurų. 250–400 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Taip pat nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai galėtų būti įpareigoti dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo programose ar kursuose.

Nuo administracinės atsakomybės būtų atleidžiami tie žmonės, kurie savanoriškai kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar į valstybės institucijas atiduoti neteisėtai pasigamintas, perdirbtas, įgytas, laikytas, gabentas ar parsiųstas kanapes arba jų dalis ar produkciją iš jų: aliejų, dervas, ekstraktus ar tinktūras.

Siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime – parlamentarai praėjusį lapkritį atmetė tai numačiusias pataisas.

Praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas yra patvirtinęs A. Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, joje irgi  įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas šių metų pradžioje skelbė, kad narkotikų paplitimas Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus išaugo pusantro karto. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuoru

Nuoru  portretas
Narkotikų, nuoru sventes svest.

,,

,, portretas
Jei turi narkotikų,daug ar mažai,tai aišku,kad esi narkomanas.Tokį reikia į psichuškę priverstinai gydymui,pačiam sumokėti

Aha ))))) supratau

Aha ))))) supratau  portretas
Balsavę UŽ nori paremti " narkodilerius " , nes legalių narkotikų pardavimo vietų NĖRA , o GYDYTI turėsime MES , visi mokantys mokesčius į valstybės biudžetą ? Ar čia tokia dabar liberaliųjų " meilė Lietuvai " ? Mėšliai , net žiūrėti per jokius rinkimus nesiruošiu nei į konservatorius , nei į liberalius , nei į laisvę , nei į blinksocialdemokratus !
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių