Paspaudus šalčiui į Vakarus plūstelės dar viena milijoninė karo pabėgėlių banga?

  • Teksto dydis:

Artėjant žiemai į Lietuvą jau atvyksta maždaug penkis kartus daugiau pabėgėlių iš Ukrainos nei jų atvykdavo vasarą, praneša LNK.

Nadia ir Romanas su dukrele į Lietuvą šį savaitgalį atvyko iš Donecko srities.

„Dabar Ukrainoje didelės problemos ir dėl elektros, ir vandentiekio bei dujų, – sakė Nadia. – O žiema jau beldžiasi į duris, tačiau ne visur pavyksta įjungti šildymą. Todėl nemažai žmonių ruošiasi trauktis iš Ukrainos į Vakarus. Juk negyvensi be šilumos, elektros, vandens, ir dar žiemą.“

Jos vyras Romanas pritarė žmonai: „Ukrainą palikome laikinai. Mes grįšime. Žiemą nenorėjome ten likti, ir dar su mažu vaiku. Visgi tikime, kad laikui bėgant Ukrainoje viskas susitvarkys“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Lietuvoje kol kas veikia vienas ukrainiečių registracijos centras, jis yra įsikūręs Alytuje.

„Čia dirba daugybė savanorių, kurie priima, budi, apgyvendina, paguodžia, nurodo, kur važiuoti, kaip elgtis atvykusiems pabėgėliams. Tai yra didelis iššūkis, bet mes prisiėmėme tą naštą, ir Lietuva ukrainiečiams padės, kiek reikės“, – kalbėjo Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Tačiau gali būti, kad vieno pabėgėlių registracijos centro nebeužteks.

Atvykstančiųjų iš Ukrainos pabėgėlių skaičiai, palyginti su vasara, jau išaugo maždaug penkis kartus.

Raudonojo kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė sakė, jog vasarą per dieną atvykdavo apie 20 žmonių, tuo tarpu dabar per dieną atvyksta vidutiniškai apie 100.

„Aišku, ta statistika, kalbant apie atvykėlius iš Ukrainos, nėra labai tiksli. Pastaruoju metu mes pastebime, jog nemažai žmonių iš Ukrainos atvyksta ne į pabėgėlių registracijos centrą, o greičiausiai atvyksta pas čia jau esančius šeimos narius, draugus, pažįstamus“, –  kalbėjo Raudonojo kryžiaus atstovė.

Gali būti, kad žiemą, nukritus temperatūrai, ukrainiečiai ims judėti link Europos.

Neatmetama, kad vykstant tokiems žiauriems civilinės infrastruktūros apšaudymams, paspaudus šalčiui, į Vakarus plūstelės dar viena milijoninė pabėgėlių banga.

„Nors girdime, kad žmonės yra pasiruošę ir nebijo šalčio bei liks savo šalyje, tačiau gali būti, kad žiemą, nukritus temperatūrai, ukrainiečiai ims judėti link Europos“, – sakė L.Lesauskaitė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, kas savaitę į Lietuvą atvyksta 500-600 pabėgėlių iš Ukrainos. Jiems priimti vietos jau ruošiamos.

„Viskas priklauso nuo to, kiek žmonių atvyks. Tarkime, mokykloje galima apgyvendinti 300-400 asmenų, bet jeigu srautai bus didesni, tada pabėgėlių apgyvendinimui išnaudosime kitą infrastruktūrą – sporto sales bei kitas patalpas. Tikrai nepaliksime nė vieno gatvėje“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo viceministras  Martynas Šiurkus.

Skaičiuojama, kad į Lietuvą jau atvyko apie 70 tūkst. ukrainiečių. Dalis jų išvažiavo atgal į Ukrainą, dalis išvyko gyventi į Vakarų Europą.

Spėjama, kad Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 50 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro pabėgėliaišaltisžiemaLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių