Pasibaisėjo paruošta ataskaita dėl neteisėtų migrantų: tai iš mėnulio iškritusių žmonių vertinimas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas neslepia pasipiktinimo žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ paruošta itin kritiška ataskaita apie sąlygas Lietuvos migrantų centruose. Politiko teigimu, ataskaitą, kurioje tvirtinama, kad Lietuvos institucijos „nežmoniškomis sąlygomis“ savavališkai sulaikė ir tūkstančius žmonių įkurdino „militarizuotuose centruose“, paruošė „iš mėnulio iškritę“ asmenys. Jo teigimu, absurdiškai skamba ir dokumente pateikti pasiūlymai – sustabdyti neteisėtų migrantų apgręžimą.

„Tai čia visiškas absurdas. Kur „Amnesty International“ buvo praėjusių metų liepą–rugpjūtį, kai kas dieną ėjo po 300 nelegalių migrantų? Pagal juos mes turėjome nieko nedaryti. Pagal tuos mūsų nevyriausybininkus irgi galėjome nieko nedaryti. Kur būtų šiandien Lietuva? Kiek būtų šiandien nelegalių migrantų Lietuvoje? Kiek mes būtume gavę kritikos iš kitų ES valstybių, kad nesaugome išorinės sienos? Kiek nelegalia prekyba žmonėmis (užsiimančių asmenų – ELTA) būtų pasipelnę?“ – klausimus „Žinių radijo“ eteryje kėlė L. Kasčiūnas, pažymėdamas, kad Lietuvos taikyta apgręžimo politika kaip tik išgelbėjo daug žmonių gyvybių.

„Apgręžimo politika netgi išgelbėjo daug žmonių gyvybių, nes pasakė, kad tu nevažiuok čia ir neaukok savo likimo. „Amnesty International“ viso to net nevertina. Mano požiūriu, tai yra tiesiog iš mėnulio iškritusių žmonių vertinimas“, – sakė konservatorius.

Be to, NSGK pirmininko manymu, minima ataskaita apskritai yra neobjektyvi ir neatspindinti platesnio įvykių konteksto.

„Ataskaita pirmiausiai paremta tik migrantų liudijimais – ne sienos apsaugos pareigūnų, kuriems taip pat tenka sunkus darbas užtikrinti saugumą ir kitus dalykus. Toks jausmas, kad mes pasikvietėme į svečius nelegalius migrantus ir juos kažkur įkišome ir sukūrėme kažką blogą. Mes juk jų nekvietėme – tai buvo hibridinės atakos padarinys“, – aiškino politikas.

„Mes, kaip valstybė, tuomet neturėjome tokių absorbavimo pajėgumų, kad būtų galima juos apgyvendinti 3-4 žvaigždučių viešbutyje, kaip galbūt įsivaizduoja „Amnesty International“, – teigė L. Kasčiūnas.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ataskaitoje paskelbė, kad ukrainiečių pabėgėliai Lietuvoje sutinkami šiltai, o tuo metu pabėgėlių iš Artimųjų Rytų, kurie į šalį atvyko kirsdami sieną iš Baltarusijos, teisės ignoruojamos. Organizacija, remdamasi apklausomis dviejuose neteisėtų migrantų centruose Lietuvoje, nustatė, kad pabėgėliai iš Irako ir Sirijos patiria „nehumanišką ir žeminantį elgesį bei neteisėtą grąžinimą į kilmės šalis“.„Amnesty International“ taip pat kritikuoja Europos Sąjungą ignoruojant padėtį Lietuvoje, vienoje iš valstybių narių. Organizacija rekomenduoja Lietuvai sustabdyti pabėgėlių ir migrantų apgręžimą į Baltarusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morgana

Morgana  portretas
Tegul kliedi ir sapnuoja toliau. Jie nori pasakyti , kad per sieną gali eiti kas nori be jokios atsakomybės?. Tą pačią organizaciją reikėtų teisiškai papurtiti, nes skatina pažeidinėti sienas. Jau virš visko, kažkokia neaiški organizacija

nuzmogejamas

nuzmogejamas portretas
Lietuva,neprivalo juos serti,islaikyti,tegu pasiima sau tie kurie jau labai klykia,mums situ praidoku nereikia,musu mazai mes juos neislaikysim,tegu pasiima vokietija ,merkel atidare vartus ,tegu dabar jais ir rupinas,jinai su putinuidu draugavo ir pridraugavo situ klajokliu,juos visus isleisti tegu bega pasd merkel ,tegu vokietija juos globoja,kas sita kose privire tegu dabar ir srebia,mes ju nekvietem,sita bardaka vokietija sukure tegu dabar jais ir rupinas,atidaryti vartus ,tegu visi bega sau laimes ieskoti kitur,tai musu ministrei uz ziopluma kad tiek ilgai leido pabegelius verstis i lietuva -is posto lauk,sienas reikejo grieztai saugoti o ne laukti 4 tukstanciu,cia jos klaida , o mums tai didele nasta,kiekvienas turi atsakyti uz savo darbo rezultatus,

Seimo nary, Kaščiūnai ,

Seimo nary, Kaščiūnai , portretas
ir aš visiškai pritariu išvadoms ,kad tai "nužmogėjusių" žmonių prišauktas rezultatas . Taip, turėjo būti apgręžimo politika ir stipri sienų apsauga ,bet tiek laiko laikyti žmones nežmoniškomis kalėjimo sąlygomis ,t.y.siaubas ! Jei nesugebėjote susodinti į lėktuvą ir nuskraidinti atgal ,kam nereikėjo tiek laiko kankinti ,o dabar ką Jūs darėte ,skurdinote savo visuomenę didžiulius pinigus skirdami išlaikymui ir maitinimui ir jų neintegravote į visuomenę. Gėda ,esate žali piemenys ,be politinės patirties ir aplamai šitas seimas ir vyriausybė yra tik neplunksnuotų ir bedvasių žmonių žaidimai su sava tauta ir migrantais.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių