Panevėžys perka būstus žmonėms su protine negalia, juose veiks socialinė globa

  • Teksto dydis:

Panevėžio miesto savivaldybė žmonėms su intelekto ir protine negalia pirks būstus, taip skatinant jų savarankiškumą, antradienį paskelbė savivaldybė.

Įgyvendinant pirmąjį projektą – „Panevėžio grupinių gyvenimo namų asmenims su intelekto ir (ar) psichikos negalia įkūrimas“ – savivaldybė planuoja pirkti tris gyvenamuosius namus, kuriuose bus teikiamos trumpalaikės arba ilgalaikės socialinės globos paslaugos.

„Padedami socialinių darbuotojų, žmonės su minėta negalia galėtų gyventi kiek įmanoma savarankiškiau“, – skelbia savivaldybė.

Anot jos, grupinio gyvenimo namų gyventojai mokysis patys pasirūpinti savo buitimi ir pagrindiniais poreikiais – tvarkytis namuose, apsipirkti parduotuvėje, gaminti maistą, sumokėti mokesčius, naudotis viešuoju transportu ar dalyvauti įvairiose užimtumo veiklose.

„Tvarkytis buityje ir kasdieniame gyvenime jiems padės socialiniai darbuotojai ir individualios priežiūros specialistai. Planuojama, kad grupinio gyvenimo namai pagerins negalią turinčių žmonių gyvenimo sąlygas ir kokybę“, – rašoma pranešime.

Iš viso numatyta, kad minėtuose namuose galės gyventi iki 30 žmonių su negalia, už projekto lėšas planuojama įsigyti ne tik namus, bet ir baldų, įvairios buitinės technikos ir kitokios įrangos, neįgaliesiems pritaikytą mikroautobusą.

Savivaldybė taip pat įgyvendins ir kitą socialinį projektą žmonėms su negalia – „Apsaugoto būsto įrengimas Panevėžyje“.

24 panevėžiečiams ketinama pirkti 12 dviejų kambarių butų, kuriuose savarankiškai apsigyvens pilnamečiai asmenys su proto ar psichikos negalia.

Įgyvendinus projektą numatyta, kad kiekvieną dieną pas apsaugoto būsto gyventojus lankysis socialiniai darbuotojai, padėsiantys spręsti įvairius kasdienius klausimus, buities darbus, padės ugdytis finansinį raštingumą, ieškotis darbo.

„Šių paslaugų esmė – gerinti žmonių su negalia integracijos galimybes, skatinti jų savarankiškumą ir orų gyvenimą mieste“, – rašoma pranešime.

Dėl šių projektų savivaldybės administracija su Centrine projektų valdymo agentūra pasirašė finansavimo sutartis. Skaičiuojama, kad bendra pirmojo projekto vertė sieks per 1,5 mln. eurų, iš kurių 85 proc. – 1,3 mln. Europos Sąjungos parama.

Antrajame projekte numatytam butų įsigijimui skirta beveik 1,3 mln. eurų. iš kurių 85 proc. – 1,1 mln. Europos Sąjungos parama.

Planuojama, kad žmonės į šiuos butus galėtų įsikraustyti iki 2027 metų vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių