Opozicijos atstovai: neatsižvelgusi į komiteto poziciją dėl ambasadorių Vyriausybė pakenkė Seimo autoritetui

  • Teksto dydis:

Neatsižvelgusi į Užsienio reikalų komiteto (URK) poziciją nepritarti ambasadorių Azerbaidžane ir Vengrijoje atšaukimui, Vyriausybė pakenkė Seimo autoritetui, teigia opozicijai priklausantys URK nariai.

"Manome, jog sukurdama šį teisės ir demokratinio valdymo principams priešingą precedentą, Vyriausybė stipriai pakenkė Seimo, kaip pagrindinės Tautai atstovaujančios institucijos, autoritetui bei apsunkino tolesnio konstruktyvaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo galimybes", - rašoma Audroniaus Ažubalio, Petro Auštrevičiaus, Kęstučio Masiulio ir Emanuelio Zingerio kreipimęsi į Seimo pirmininką Vydą Gedvilą ir parlamento valdybą.

Jame atkreiptas dėmesys, kad trečiadienį priimdama sprendimą siūlyti iš pareigų atšauti ambasadorių Azerbaidžane Artūrą Žurauską ir ambasadorių Vengrijoje Renatą Jušką, Vyriausybė ignoravo URK poziciją, pažeidė Seimo statutą ir "grubiai sulaužė 23 metų bendradarbiavimo su Seimo Užsienio reikalų komitetu tradiciją bei išdavė leidžiamosios ir vykdomosios valdžių bendradarbiavimo principą, garantuojamą Konstitucijos".

Keturi parlamentarai taip pat piktinasi, kad užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius komiteto narių nesupažindino su atlikto tyrimo medžiaga, o galbūt ir nepateikė dalies medžiagos.

"Panašūs veiksmai ne tik prieštarauja Seimo statute numatytai parlamentarų teisei susipažinti su visais kuruojamos srities dokumentais bei kita medžiaga, bet ir byloja visišką nesiskaitymą tiek su šio komiteto nariais, tiek su Seimo vadovybe, o taip pat - nepagarbą Tautos atstovus renkantiems piliečiams", - rašoma laiške.

Trys konservatoriai ir liberalas prašo Seimo vadovybės nuodugniai išsiaiškinti precedento priežastis bei užkirsti kelią, kad panašūs atvejai nepasikartotų ateityje.

Pirmadienį URK svarstė užsienio reikalų ministro siūlymą iš pareigų atšaukti ambasadorius A.Žurauską ir R.Jušką, nes jie prarado valstybės vadovų pasitikėjimą. Tačiau dauguma komiteto narių nepritarė šiam teikimui.

Nepaisydamas to, ministras tokį pat siūlymą pateikė Vyriausybei, kuri trečiadienį pritarė diplomatų atšaukimui, o prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė tai numatantį dekretą.

R.Juška ir A.Žurauskas į skandalą pateko, kai svetainėje "YouTube" buvo paskelbti slapta įrašyti jų pokalbiai telefonu. Juose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus. Šių garso įrašų autentiškumas oficialiai nepatvirtintas.

Po to A.Žurauskas parašė atsistatydinimo pareiškimą.

Pagal Konstituciją, ambasadorius atšaukti gali prezidentė Dalia Grybauskaitė, gavusi atitinkamą Vyriausybės teikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Nereikia niekų šnekėti ir tam autoritetui niekas nepakenks
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių