Nustatė griežtesnius reikalavimus Lietuvoje norintiems gyventi užsieniečiams

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį nustatė griežtesnius reikalavimus Lietuvoje norintiems gyventi užsieniečiams.

Pataisas inicijavo Vidaus reikalų ministerija (VRM), siekdama pažaboti užsieniečius, kurie per fiktyvų verslą siekia leidimų gyventi Lietuvoje.

VRM teigia, kad pastaruoju metu daugėja užsieniečių, kurie deklaruoja ketinimą Lietuvoje užsiimti verslu, tačiau siekia ne realiai vykdyti veiklą, o gautus leidimus panaudoti kaip pateikimo į Šengeno erdvę priemonę.

Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pataisos Seime priimtos 86 Seimo nariams balsavus už ir 10 susilaikius.

Pataisos nustato griežtesnius reikalavimus dėl gyvenamo ploto, steigiamo verslo. Pataisos numato, jog užsieniečiui leidimas gyventi bus išduodamas, jei jis turės tokias gyvenamąsias patalpas, kuriose kiekvienam, deklaravusiam čia gyvenamąją vietą, teks ne mažiau kaip 14 kvadratinių metrų.

Jei leidimas laikinai gyventi bus išduodamas studijuoti ar mokytis atvažiuojančiam užsieniečiui, patalpoje, kuriose jis gyvens, kiekvienam deklaravusiam gyvenamą vietą asmeniui turės tekti ne mažiau kaip 4 kvadratiniai metrai.

Anot pataisų autorių, užsieniečiai deklaruoja gyvenamąją vietą tais pačiais adresais, todėl galima manyti, kad šių gyvenamųjų būstų savininkai pelnosi teikdami šią „paslaugą“ užsieniečiams.

Įstatyme taip pat numatyta, kad išduoti leidimą gyventi šalyje būtų atsisakoma nustačius, jog įmonė, kuriai ketina vadovauti užsienietis, yra fiktyvi, taip pat jog užsieniečio buvimas Lietuvoje nėra būtinas siekiant įmonės tikslų ir vykdant veiklą.

Tuo pačiu pataisomis nustatytos palankesnės atvykimo sąlygos užsieniečiams, kurie atkeliauja dirbti aukštos profesinės kvalifikacijos reikalaujančio darbo.

Jiems nustatytas ilgesnis išduodamo leidimo terminas, atsisakyta reikalavimo vertinti darbo atitiktį Lietuvos darbo rinkos poreikiams, jeigu darbdavys įsipareigoja mokėti tris kartus didesnį nei vidutinį mėnesinį darbo užmokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
140-86-10= ? pataisos priimtos 86 balsavus už ir 10 susilaikius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių