Nuo diasporinio akronimo iki iššūkių lietuvių diasporos tyrimuose

  • Teksto dydis:

Jau ketvirtus metus iš eilės Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) kviečia visą spalį aktyviai domėtis lietuvių diaspora – jos istorija, bendruomenių, lituanistinių mokyklų veikla ir diasporos kūrėjų darbais. „Spalis – lietuvių diasporos mėnuo“ – tai renginių ciklas, jungiantis VDU, kitų organizacijų, institucijų ir pavienių mokslo ir kūrybos atstovų iniciatyvas, susijusias su lietuvių diasporos tematika.

Pagerbė visuomenininką

Šiais metais spalio renginių ciklo ribos netradiciškai platesnės – nuo rugsėjo pabaigoje prasidedančių išeivijos visuomenininkui Liūtui Mockūnui skirtų renginių iki lapkričio pradžioje vyksiančios mokslinės konferencijos, skirtos VDU Lietuvių išeivijos instituto veiklos 30-mečiui paminėti.

Šių metų rugsėjo 30 d. L. Mockūnas būtų šventęs 90 metų jubiliejų. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jis kartu su žmona Francoise Mockūnas-Puzyna buvo tapęs lietuvių mokslo, sporto ir kultūros veikėjų, atvykstančių stažuotis į Čikagą, globėju. Šia proga VDU surengti du L. Mockūno atminimui skirti renginiai: rugsėjo 27 d. mokslinė konferencija „Maištininkai maištininkų laive“, o rugsėjo 30 d., L. Mockūno gimimo dieną, atminimo popietė Mockūnų erdvėje Vilniuje.

Prieš 30 metų savo veiklą pradėjęs VDU Lietuvių išeivijos institutas šią sukaktį mini kviesdamas į lapkričio 8 d. vyksiančią mokslinę konferenciją „Lietuvių diasporos tyrimai: platėjantys akiračiai ir ateities iššūkiai“.

Minėti renginiai kviečia kalbėti apie žmones ir darbus, padėjusius stiprų pamatą šiandieniam lietuvių diasporos supratimui, jos istorijos ir dabarties tyrimams, ir taip praplečia spalio renginių ciklą.

Plati programa

Šiais metais programoje „Spalis – lietuvių diasporos mėnuo“ – net keturi lietuvių diasporos istoriją, išeivijos kultūros veikėjus menantys dokumentiniai filmai, trys iš jų dar niekada nerodyti Lietuvoje; penkios paskaitos, skirtos lituanistinių mokyklų istorijai, egzilio literatūrai, lietuvių diasporos istorijai ir migracijos procesams; Laimos Vincės ir Ramūno Čičelio knygų pristatymai, susitikimai su Venesuelos lietuviu Gabrieliu Orentu ir diasporos istorijos tyrinėtoju prof. Egidijumi Aleksandravičiumi.

Šiais metais programoje „Spalis – lietuvių diasporos mėnuo“ – net keturi lietuvių diasporos istoriją, išeivijos kultūros veikėjus menantys dokumentiniai filmai.

Šių metų diasporos mėnesio svečiai – Vokietijos lietuviai, organizuojantys I. Buivydaitės ir J. Herlyn knygos „Atgimusi melodija“ pristatymą, iniciatyvą „Skaitau lietuviškai“ ir Miuncheno lietuvių bendruomenės 80-mečio šventę. Programą „Spalis – lietuvių diasporos mėnuo“ vainikuoja Lietuvos mokyklų ir užsienio lituanistinių mokyklų moksleiviams skirtas visą mėnesį vykstantis akronimo lietuvių diasporos tema konkursas „Eiliuojame diasporą“.

Glaudūs ryšiai

Nuo pat 1989 m. VDU veikė ir buvo atpažįstamas kaip diasporos universitetas. Bene kiekviename fakultete megzti glaudūs ryšiai su lietuvių išeivijos mokslininkais ir kūrėjais, vykdyti projektai buvo bendro Lietuvos ir išeivijos mokslininkų darbo rezultatas.

Per šį laiką į universiteto bendruomenę įsiliejo tokie pasaulio lietuviai kaip Algirdas Avižienis, Bronius Vaškelis, Liucija Baškauskaitė, Arvydas Žygas, Milda Danytė, Viktorija Skrupskelytė, Algis Mickūnas, Birutė Galdikas, Emilija Sakadolskienė, Romas Vaštokas, Violetta Parutis, Dovilė Budrytė ir daug kitų. Organizuoti lietuvių kalbos ir kultūros kursai, mokymai lituanistinių mokyklų mokytojams, pradėtas vykdyti Baltistikos centrų projektas, vyko vasaros kursai ir stažuočių programa pasaulio lietuviams.

Nuo 2013 m. universitete veikia Pasaulio lietuvių universiteto (PLU) platforma, kurios svarbiomis veiklos kryptimis tapo Lietuvos visuomenei ir pasaulio lietuvių bendruomenei skirta diasporinio ugdymo programa, skatinimas domėtis pasaulio lietuvių istorija, dėmesys pasaulio lietuvių mokslininkų ir tyrėjų išminties sklaidai Lietuvoje, užsienio lietuvių studentams, ugdyti ir ugdytis siekiantiems pasaulio lietuviams.

Augant VDU ir partnerių, skiriančių ypatingą dėmesį lietuvių diasporos reikalams, sinergijai, spalio renginių ciklu siekiama ugdyti ir stiprinti suvokimą, kad lietuvių diaspora yra Lietuvos dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių