Nukentėjusiųjų Sausio 13-ąją laidotuvėms siūloma skirti po 1,5 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo, kad sunkiai nukentėję per 1991-ųjų sausio įvykius asmenys būtų laidojami valstybės lėšomis.

SADM parengtose įstatymų pataisose numato, kad laisvės gynėjų, kurie dėl šių įvykių pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais, laidojimui būtų skiriama 1520 eurų (40 bazinių socialinių išmokų) iš valstybės biudžeto. Pašalpą išmokėtų savivaldybės, kurioje gyveno mirusysis, administracija.

Paprasta laidojimo pašalpa Lietuvoje siekia aštuonias bazines socialines išmokas - 304 eurus.

SADM šias pataisas teiksianti informavo po šių metų Sausio 13-osios minėjimo, jos teikiamos atsižvelgus į Sausio 13-ąją nukentėjusiųjų draugijos vadovų siūlymus.

Ministerijos duomenimis, dėl 1991 metų sausio 11-13 dienomis ir po to vykdytos SSRS agresijos netekusiais darbingumo ar iš dalies darbingais pripažintų yra 111 asmenų.

1991 metų sausio 13 dieną sovietai karine jėga bandė nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugoto tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių