NKSC fiksuoja išaugusį paslaugų trikdymo kibernetinių atakų skaičių Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) fiksuoja išaugusį paskirstytų paslaugų trikdymo kibernetinių atakų skaičių.

Nuo tokių atakų nukentėję skelbia „Lietuvos geležinkeliai“, o krašto apsaugos ministras tvirtina, jog išaugęs kibernetinių išpuolių intensyvumas gali būti susijęs su ginčais dėl Kaliningrado tranzito.

Kaip ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija, dauguma atakų yra nukreiptos prieš valstybės institucijas, susisiekimo ir finansų sektorius, todėl fiksuojami laikini paslaugų sutrikimai.

Ministras Arvydas Anušauskas BNS atsisakė įvardyti nukentėjusių įstaigų skaičių, nes „atakų organizatoriai irgi skaito pranešimus ir mėgina apibrėžti atakų efektyvumą“.

Pasak jo, išaugęs atakų skaičius ir  jų mastas fiksuojamas pastarąją savaitę, tačiau jos yra sėkmingai valdomos.

Paklaustas, ar tai gali būti susiję su įsigaliojusiais ribojimais dėl dalies prekių tranzito į Kaliningrado sritį, A. Anušauskas sakė: „Kibernetinės atakos yra vienas iš tų įrankių, kuriuos Rusija turi. Neatmesčiau, kad taip gali būti“.

NKSC ragina visus ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros ir valstybės informacinių išteklių valdytojus imtis papildomų apsaugos priemonių ir remtis centro rekomendacijomis apsaugai nuo paslaugų trikdymo.

Kibernetinės atakos yra vienas iš tų įrankių, kuriuos Rusija turi.

Kibernetinio saugumo subjektai, pastebėję paslaugų trikdymo atakas, apie jas nedelsiant turėtų pranešti NKSC kibernetinių incidentų valdymo skyriui CERT-LT el. paštu cert@nksc.lt arba telefonu 1843.

„Lietuvos geležinkeliai“ perspėjo dėl svetainių

Su kibernetinėmis atakomis susiduriantys pranešė „Lietuvos geležinkeliai“: grupė įspėja, kad jos bendrovių svetainės gali būti laikinai nepasiekiamos.

Bendrovės vertinimu, sutrikimai kyla dėl paskirstytųjų aptarnavimo perkrovų (angl. Distributed Denial of Service, DDoS) atakų. Apie sutrikimus „Lietuvos geležinkeliai“ informavo NKSC ir teigia besiimantys visų būtinų veiksmų tinkamai svetainių veiklai atstatyti ir palaikyti.

Ilgojo savaitgalio išvakarėse suaktyvėjus kibernetinėms atakoms laikinai gali būti nepasiekiama keleivių vežimo bendrovės „LTG Link“ svetainė. Jos sutrikimo atveju bilietų iš anksto neįsigiję keleiviai kviečiami juos nusipirkti stotyse – tokiu būdu jie galės patogiausiai pasirinkti dominančios kelionės paslaugas ir užsitikrinti vietą traukinyje.

Tuo atveju, jei išvykimo stotys neturi veikiančių kasų, traukinio bilietus kviečiama įsigyti traukinyje. Įvykus sutrikimams svetainėje keleiviams, įsigyjantiems bilietus traukinyje, nebus taikomas papildomas administravimo mokestis.

„Traukinio bilietų pardavimo sistema ir kita IT infrastruktūra šiuo metu yra apsaugota ir trikdžių nepatiria. Siekiant palaikyti sklandžią svetainių ir sistemų veiklą taikome prieigos ribojimus bei kitas būtinas kibernetinį saugumą užtikrinančias priemones“, – pranešime cituojamas „Lietuvos geležinkelių kibernetinio saugumo vadovas Antanas Kedys. 

Laikinai gali būti nepasiekiamos ir kitos bendrovių grupės svetainės.


Šiame straipsnyje: kibernetinės atakosNacionalinis kibernetinio saugumo centraskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių