Nepasirengta uždaryti Ignalinos elektrinę

Iki Ignalinos atominė elektrinė (IAE) bus uždaryta lieka vos trys mėnesiai, tačiau tam vis dar nepasirengta net teisiškai.

Laiku nepateikė projekto

"Mes tikrai smarkiai vėluojame. Visiškai nepasirengta, nors laiko jau nebėra", – apgailestavo Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas.

Pasak jo, Energetikos ministerija laiku neparengė ir nepateikė Vyriausybei bei Seimui svarstyti viso pluošto teisės aktų, susijusių su IAE uždarymo procesu. Svarbiausias – IAE eksploatavimo nutraukimo įstatymas.

p>"Pagal dabar vykstančios Seimo rudens sesijos darbų programą rugsėjį Vyriausybė turėjo pateikti svarstyti to įstatymo projektą. Rugsėjis baigiasi, o projektas dar net neįregistruotas", – sakė R.Žilinskas.

Komisijos vadovas priminė, kad spalį Seimas pradės svarstyti kitų metų biudžetą, tai atims labai daug laiko, užims didesnę dalį plenarinių posėdžių darbotvarkės. Todėl negalės būti imtasi kitų klausimų, tarp jų – ir IAE uždarymo reikalų.

Yra pasiūlymų neuždaryti

Tiesa, R.Žilinskas sakė, kad Seime yra įregistruotos kai kurios atskirų parlamentarų iniciatyvos dėl IAE. "Yra, pavyzdžiui, Juliaus Veselkos parengtas projektas dėl elektrinės darbo pratęsimo. Surinkta gana daug parašų, kad tas projektas būtų svarstomas kuo greičiau", – atkreipė dėmesį Atominės energetikos komisijos pirmininkas.

Vis dėlto jis pareiškė tikįs, kad Seimas nepritars teisinėms iniciatyvoms pratęsti IAE darbą, nes tai šiurkščiai pažeistų Stojimo į ES sutarties nuostatus ir grėstų finansinės sankcijos.

Pagal sutartį dabar vienintelis likęs IAE antrasis blokas turi būti uždarytas iki 2009 m. pabaigos. ES finansuoja visus su elektrinės uždarymu susijusius darbus.

R.Žilinsko nuomone, Vyriausybė turėtų paskubėti pateikti IAE eksploatavimo nutraukimo įstatymo projektą "bent jau kaip alternatyvą J.Veselkos pasiūlytam teisės aktui".

Uždarys agentūra

IAE uždaryti turi atitinkama agentūra, įsteigta Energetikos ministerijos. Atominės komisijos pirmininkas sakė, kad IAE uždarymo agentūra turi būti nepriklausoma nuo pačios elektrinės. "Negali būti taip, kad elektrinė pati save uždarys", – teigė R.Žilinskas.

Energetikos ministerija planuoja, kad IAE uždarymo agentūra atsiras pertvarkius jau dabar veikiančią Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūrą ir taps jos padaliniu.

Tačiau pertvarkyti bus įmanomas tik tada, kai Seime bus priimtas ir įsigalios IAE eksploatavimo nutraukimo įstatymas, kuris net nėra pateiktas.

Energetikos ministerijoje tikinama, kad dabar šis teisės aktas yra derinamas ir netrukus pasieks Vyriausybę, paskui ir Seimą.

Nepripažįsta vilkinimo

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas ir pats pripažįsta, kad IAE uždarymo procesas realiai nepradėtas, tačiau nepripažįsta, kad jo vadovaujama ministerija vilkina kai kuriuos su tuo susijusius darbus.

"Reikia kontroliuoti pinigų leidimą, švelniai tariant, nes šimtai milijonų eurų išleista, o realiai uždarymo procesas nepradėtas", – pareiškė A.Sekmokas.

Pasak jo, kai pradės veikti IAE uždarymo agentūra, turės būti paskirti jos vadovai, "kurie iš tikrųjų rūpinsis uždarymu, o ne siekiu išlaikyti egzistenciją, elektros gamybą".


Uždaryti IAE skiriama 1,4 mlrd. eurų

Per 2000 m. vykusią Donorų konferenciją šalys donorės į Tarptautinį Ignalinos eksploatavimo nutraukimo fondą įsipareigojo įnešti beveik 33 mln. eurų. Be to, ES per 2000–2006 m. skyrė 530 mln. eurų.

Iš viso 2000–2006 m. laikotarpiu Lietuvai uždaryti IAE skirta 563 mln. eurų.

2007– 2013 m. laikotarpiu ES įsipareigojo skirti 837 mln. eurų, iš kurių 227,6 mln. eurų jau skirti pagal 2007 ir 2008 m. Europos Komisijos sprendimus.

Iš viso IAE eksploatavimo nutraukimo ir susijusiems energetikos sektoriaus projektams finansuoti 2000–2013 m. laikotarpiu Lietuvai bus skirta 1,4 mlrd. eurų.

2009 m. antro ketvirčio duomenimis, IAE eksploatavimo nutraukimo ir susijusiems energetikos sektoriaus projektams vykdyti (skaičiuojant visus finansavimo šaltinius) pasirašyta sutarčių, kurių vertė – 663 mln. eurų, iš jų 634 mln. eurų – ES lėšos. Išmokėta rangovams 333 mln. eurų, iš jų 304 mln. eurų – ES lėšos.


Iš IAE uždarymo fondo finansuojami projektai:

- Pasirengimas IAE eksploatavimui nutraukti (saugus sustabdyto bloko išlaikymas, panaudoto branduolinio kuro saugykla, kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugykla, labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų saugykla, rengiamos eksploatavimo nutraukimo studijos ir techniniai projektai) – skirta 555 mln. eurų.

- Energijos tiekimo patikimumo užtikrinimo projektai (Lietuvos elektrinės modernizavimas ir naujo bloko statyba) – skirta 433 mln. eurų.

- Parama IAE regiono savivaldybių projektams (dujotiekio Pabradė–Visaginas statyba, Visagino elektros ir šilumos tinklų atnaujinimas, visuomeninės paskirties pastatų energijos efektyvumo didinimas Ignalinos ir Zarasų rajonuose, Visagino savivaldybėse) – skirta 37 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Kai dabar pradės sproginėt dujotiekiai, ar nepaaiškės kad RBMK reaktoriai turi pakankamą saugumo rezervą? (protingai, aišku, eksploatuojant). O pasaulinės krizės akivaizdoj naikint efektyvų ir kol kas absoliučiai saugų energetinį objektą - NUSIKALTIMAS.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių