Ne visi šauktiniai atlieka tarnybą tik kariuomenėje: kai kuriems gali būti taikomos išimtys

  • Teksto dydis:

Šauktinių sąrašai sudaryti. Jaunuoliai jau skuba prisistatyti į komlektavimo skyrius. Jei jie tinkami, paskiriama privalomosios karo tarnybos atlikimo vieta. O atvykus į tarnybos vietą išduodama uniforma, praneša LNK.

Tiesa, karišką uniformą gauna ne visi. 23-ejų Dmitrijų žurnalistai sutiko savivaldybėje. Apsivilkęs ryškiaspalvę liemenę su Vilniaus logotipu jaunuolis talkina eismo valdymo poskyryje. Kol kas dar tik trečia savaitė. Supratote teisingai – jaunuolis privalomąją tarnybą atlieka savivaldybės administracijoje.

„Kaip supratome, yra trys atvejai Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje. Konsultavomės, davė gerų patarimų ir mes juos vykdome “, – aiškino Vilniaus savivaldybės eismo valdymo poskyrio vedėjas Eduardas Garbovskis.

Šauktinių, pasirinkusiųjų alternatyviąją tarnybą arba, paprasčiau tariant, tarnybą be ginklo, šiuo metu Lietuvoje tėra trys. Tokią tarnybą gali atlikti prievolininkai, kurie dėl religinių ar pacifistinių priežasčių negali naudoti ginklo.

„Ji atliekama ne karinių vienetų, o savivaldybių ar valstybinėse įstaigose vykdant visuomenei naudingą darbą, nesusijusį nei su ginklu, nei su prievarta“, – pasakojo Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dmitrijus į tarnybą be ginklo paskirtas dėl religinių pažiūrų – priklauso krikščionių benduomenei „Biblijos kelias“. „Šventajame Rašte. Mato 26:52, yra parašyta, kad jei paimsi ginklą į rankas, nuo ginklo ir numirsi“, – sakė karo prievolininkas Dmitij Afanasankov.

Jaunas vaikinas tikina, kad prasidėjus karui padėti valstybei galima darbais. Taip pat ir maldomis. „Malda labai daug ką duoda. Iš tikrųjų gal skamba keistai, malda tikrai daug ką duoda. Tiek, kiek esu jau gyvenęs, Dievas daug ką man atsakė, išgelbėjo. Aš buvau tokiose situacijose, kad be maldos paprastas žmogus ar išgyventų?“ – retoriškai klausė jis.

Kariuomenė sako, kad jei šalyje būtų paskelbta mobilizacija, būtų šaukiami visi. Tačiau pasirinkę alternatyviąją tarnybą, padėtų kariuomenei pagal savo turimas kompetencijas.

„Paskelbus mobilizaciją tie karo prievolininkai, kurie kažkada atliko ir alternatyviąją krašto tarnybą, jie gali būti šaukiami vėl atlikti prievolę ir atlikti tam tikras funkcijas“, – detalizavo Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius.

Bet kol padangėje ramu, Dmitrijus kasdien važiuoja į miestą – tikrina, kaip organizuojamas eismas prie statybviečių ar kitų objektų. Jei dėl statybų uždaroma ar susiaurinama bent viena eismo juosta, jaunuolis turi tai įvertinti, o nustačius pažeidimą, įspėti darbų vykdytoją. Vėliau pažeidimus nagrinėja. Per tris savaites – jau daug nuveikta.

„Su užduotimis jis puikiai susitvarko. Priekaištų dabar tikrai neturime. Matosi, kad pasirengęs – turi specialių žinių“, – pasakojo Vilniaus savivaldybės eismo valdymo poskyrio vedėjas

Alternatyvioji tarnyba trunka dešimt mėnesių. Vienu mėnesiu ilgiau nei įprastinė. Tačiau nors ir ilgesnė – išmokos šauktiniams mažesnės. „Gauna kompensaciją maistui. Tai yra aštuoni eurai per dieną ir dienpinigius apie aštuonis eurus. Bendroje sumoje už dieną jis gauna apie šešiolika eurų. Jis negauna kaupiamosios išmokos, kurią gauna karo prievolę devynis mėnesius atliekantys kariai“, – skirtumus vardijo A. Balčiūnas.

Norinčius atlikti alternatyviąją tarnybą vertina specialios komisijos. Vaikinai turi įrodyti, kad jų prašymai pagrįsti. Kartais tinka net rašinys iš mokyklos, kur jaunuolis dėstė mintis apie pacifizmą arba religines pažiūras.

Kariuomenė nuo 2015 metų yra gavusi apie 100 prašymų atlikti alternatyviąją tarnybą. Svarstoma šį tarnybos būdą ateityje plėsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
Nesakysiu ku yrar klaida bet yra padaryta. Disinformuojantis turinys . Prieš rašant pasidomkėkit ką kiti skelbia (lrt) ir palyginkite .

Miss

Miss portretas
Pagaliau galvoja apie moralines vertybes, senei reikia uzdrausti prievoline tarnyba! Rodos gyvenimas priklauso mums bet gyvybe atiduoti reikia uz sali. Wtf lietuvoje darosi. Vaikinai po kariuomenes i vaikinus nepanasus,degradacija..

tai aisku

tai aisku portretas
valdziadurniu papuniams visada bus taikomos isimtys...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių