Naujovės telefonų numeriuose gali sukelti iššūkių: įspėja ir apie sukčius

Ruošiantis naujovei, kai vietoj 8 (aštuoneto) telefono numerių pradžioje rinksime 0 (nulį), daug kam kyla klausimas, kaip naujai perrašyti telefone turimus šimtus telefonų numerių? Šiam reikalui jau kuriamos specialios programėlės. Tačiau specialistai įspėja, kad panašias programėles pradeda kurti ir sukčiai.

Plačiau šia tema pakomentavo „Telia“ vyriausias paslaugų architektas Tomas Grinevičius.

– Principas, kad 8 (aštuonetas) yra sovietinio numeracijos plano dalis. Naujas būdas yra tiesiog tarptautinis principas, kad yra pliusiukas, yra 0 (nulis) skambinti Lietuvoje, o 00 (du nuliai) yra pliuso ekvivalentas skambinti tarptautiniu mastu. Seniau buvo truputį kitaip, dėl to dabar mes važiuojame į tą kursą, kur ir visas pasaulis, ar bent jau Europa tą naudoja. 

– Kiek žmonių žino, kad jau dabar galima skambinti renkant nulį? 

– Turbūt visi žmonės žino, bet vis tiek esame įpratę vesti pradžioje 8 (aštuonetą). Visi pokyčiai vykdomi palaipsniui. Iš tikrųjų ilgai su Ryšių reguliavimo tarnyba derėjomės ir jie atsižvelgia, kad tie pokyčiai vyktų ne per tris ketvirčius arba per devynis mėnesius, o per keletą metų ir visiems būtų laiko prisitaikyti. Noriu paraginti įmones, kuriose yra kontaktų centrai, įmonių kortelės, pasižiūrėkite, jeigu jūs reklamuojatės su 8 (aštuonetu), paskui paaiškės, kad būsite nepasiekiami.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokios programėlės padės pasikeisti numerius? 

– Yra daug viešų programėlių. Vėlgi čia yra vartotojų duomenys, o duomenų bazes gali pavogti sukčiai. Nėra universalaus patarimo. Tiesiog dabar yra gera proga peržiūrėti turimus numerius ir juos susitvarkyti, kure yra reikalingi, kurie nebe, viską perrenkant ranka. Vengiame griežtų rekomendacijų kažką įdiegti į telefoną, mat tai ne visiems tinka, ne visi telefonai palaiko programėles, rinkoje vis dar yra dar mygtukinių, stalinių telefonų. Vėliau atsiras pas mus pranešimas, kad surinkus 8 (aštuonetą) linija primins, jog reikia suvesti 0 (nulį) ir leis toliau skambinti. Stengsimės dar kelis kartus komunikuoti ir kitaip raginti vartotojus.

– Ar gali būti rizikų, kad jeigu įdiegsime kažkokią kenkėjišką sukčių sukurtą programėlę, ji gali pavogti mūsų kontaktus? 

– Gali pavogti, gali sugadinti knygutę. Reikėtų nepasimauti, neįsidiegti bet ko. Geriau rankomis patvarkyti arba tada pasižiūrėti tuos bendrus patarimus, kurios programėlės yra patikimesnės. Jeigu yra įmonė, tai reikėtų kreiptis į IT kolegas pagalbos ir jie tada pagelbės su šiuo dalyku.

Tiesiog dabar yra gera proga peržiūrėti turimus numerius ir juos susitvarkyti, kure yra reikalingi, kurie nebe, viską perrenkant ranka.

– Jeigu ne įmonė, o paprastas žmogus, bet turi labai daug kontaktų, kaip jam suprasti, kad yra tinkama programėlė, ar vis dėlto geriau keisti rankomis? 

– Tada geriau kreiptis pagalbos į mus. Mes pagal konkretų atvejį pagelbėsime, kažką rekomenduosime.

– Kaip telefono numeris dabar turi atrodyti? 

– Yra trys variantai. Bendras principas: 8 (aštuonetą) keičia 0 (nulis), jeigu tai yra mobilus telefonas, visada rekomenduoju naudoti +370, mat tai yra tarptautinis formatas, įsivedi ir pamiršti. Jeigu tai yra kažkokios fiksuotos linijos arba pliuso nepavyksta surinkti, tai pliusą reikėtų keisti 00 (dviem nuliais). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aa

Aa portretas
8 matyt labai blogas skaičius gali kam pakenkti o 0 niekam nepakenks .

...

... portretas
Tipo sovietinis palikimas tas '8' pradzioj, o jusu vilniaus tv bokstas ar ne sovietinis plalikimas? Kodel negriaunat jo?

Idiotai

Idiotai portretas
75-iems metams užslaptinę sovietų agentus, telefono aštunkėje įžvelgia sovietų palikimą...,,Pirmasis prezidentas knerklys''dėstė marksizmą-leninizmą,o dar kiti trys -buvę komunistai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių