Naująja pacientų registracijos sistema kol kas naudojasi penktadalis gydymo įstaigų

Prie naujosios išankstinės pacientų registracijos sistemos (IPR IS) prisijungė kiek daugiau nei penktadalis tą padaryti turinčių šalies gydymo įstaigų.

Registrų centro (RC) duomenimis, iki gruodžio vidurio šia su e. sveikata susieta sistema naudojosi 191 įstaiga. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad tą iš viso turėtų būti padariusios apie 800 gydymo įstaigų, tačiau procesą apsunkino koronaviruso pandemija.

„Buvo planuota, kad metų pabaigoje turi būti prisijungusios visos sveikatos priežiūros įstaigos, (...) tačiau paslaugų teikimo pakeitimai, susiję su COVID-19 infekcijos valdymu – pacientų srautų valdymas, išaugęs nuotolinių konsultacijų skaičius – pakoregavo sveikatos priežiūros įstaigų planus pilna apimtimi prisijungti prie sistemos“, – BNS sakė ministerijos atstovas Julijanas Gališanskis.

Anksčiau planuota, kad sveikatos priežiūros įstaigos prie sistemos prisijungs iki šių metų pradžios, tačiau Diagnostikos ir gydymo įstaigų asociacijos prezidentė Daiva Kazlauskienė tuomet BNS teigė, kad to nepavyksta padaryti, nes susiduriama su keblumais į vieningą sistemą integruojant vidines įstaigų sistemas.

Anot jos, dabar šių kliūčių nebeliko, tačiau procesus apsunkina koronaviruso sukelta pandemija.

„Visa mūsų energija yra nukreipta į covidą, kaip išgyventi, kažkokių kitų priežasčių aš nematau. Įstaigos tikrai pajudės, susitvarkys pasibaigus karantinui, koronavirusui. Nuomonės mūsų neišsiskiria, kad tos sistemos reikia, bet dabar dėl darbuotojų trūkumo, ligų, perorganizuojamo darbo viskas yra sustoję“, – aiškino ji.

Kaip BNS sakė Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus, tarp prie sistemos prisijungusių įstaigų yra Klaipėdos universitetinė ligoninė, Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Lazdynų poliklinika, Naujininkų poliklinika, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninė. Šį mėnesį jų gretas papildė ir viena didžiausių šalyje gydymo įstaigų Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos.

Be prie sistemos prisijungusių gydymo įstaigų RC yra sudaręs sutartis su dar beveik 200 įstaigų.

„Vis dėlto, sutarties pasirašymas neįpareigoja įstaigų nedelsiant pradėti naudotis sistema, tai jos padaryti gali, kada pačios bus tam pasiruošusios, t. y. atlikusios reikalingus savo turimų sistemų pritaikymo darbus“, – aiškino M. Samkus.

„Registrų centras aktyviai bendradarbiauja tiek su sveikatos priežiūros įstaigomis, tiek su jų sistemas prižiūrinčiais paslaugų teikėjais, konsultuoja juos visais integracijų klausimais, padeda taisyti pastebėtas klaidas, teikia kitą reikalingą pagalbą“, – pridūrė jis.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, jei sveikatos priežiūros įstaigos prie sistemos neprisijungs, „kontroliuojančios institucijos gali imtis poveikio priemonių“, tačiau kokių – kol kas nėra numatyta.

Šiuo metu vis dar veikia senasis pacientų registracijos portalas sergu.lt, tačiau planuojama, kad kitų metų pradžioje jo nebeliks, o pacientai registruosis per naująją sistemą.

Registrų centro teigimu, šiuo metu joje galima rezervuoti vizito laiką pas daugiau kaip 1,6 tūkst. gydytojų specialistų ir daugiau kaip 400 šeimos gydytojų.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad nauja išankstinė pacientų registracijos sistema turėtų užtikrinti duomenų saugumą bei mažinti eiles pas gydytojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RK

RK portretas
Naujoji sistema - sukurta neatsižvelgiant į medikų ir pacientų poreikius, yra paini ir apsunkina gydytojų ir slaugytojų darbą. Gėda, kad SAM taip ir nesugebėjo sukurti ar patobulinti tai, kas gero, bet išmetė lėšas į balą. Prievarta ir tiek. O pacientai pas gydytojus dar mažiau pateks, nes nesugebės užsiregistruoti.

Jonas

Jonas portretas
Sergu lt. geresnė

Labai

Labai portretas
Paini sistema , sergu lt buvo matoma registracijos istorijos, dabar to nėra. Visi , kas neturi e banko negalės registruotis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių