Mirtinas konfliktas tarp nuteistųjų – reformų rezultatas?

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Marijampolės pataisos namuose įvykęs incidentas, kai nuo patirtų sužalojimų miręs nuteistasis, sukrėtė ir bausmės vykdymo sistemos pareigūnų bendruomenę.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (LRITĮPS) pirmininko Kęstučio Pauliuko, kodėl įvyko šis tragiškas įvykis, turėtų paaiškėti po tyrimo, tačiau jis neatmeta tikimybės, kad tai yra ir vykstančių reformų padarinys.

„Pareigūnų trūkumas didelis, su kiekviena reforma jų dar sumažėja. Tai, kad pasivaikščiojimo metu vienas kitą užpuola nuteistieji, rodo ir pačios sistemos silpnėjimą, taip pat tai rimtas signalas, kad grėsmių ne tik nuteistiesiems, bet ir pareigūnams daugėja. Esamos pareigūnų pajėgos nebespėja kontroliuoti nuteistųjų, kai kurie dalykai lieka nepastebėti ir dėl baimės suklysti, nes tai, kas nuleidžiama iš viršaus įsakymų ir nurodymų pavidalu, kartais kertasi su bausmių vykdymo kodeksu“, – sakė LRITĮPS pirmininkas.

Pasak K.Pauliuko, po šio įvykio bus pradėti tarnybiniai patikrinimai ir kaltųjų paieškos, bet pirmiausia, ieškant kaltųjų, Teisingumo ministerija turėtų atsigręžti į save, nes, kas pasėjama, tas ir sudygsta.

„Įkalinimo įstaigoje žmonės atsiduria ne šiaip sau, jie atlieka bausmę ir nors visi nuoširdžiai norime, kad išėjusieji į laisvę čia daugiau nesugrįžtų, – realybė kita. Todėl nepamatuoti režimo laisvinimai, pareigūnų tarnyboje trūkumas ir to toleravimas ir yra prielaidos, kurios sudaro sąlygas panašiems įvykiams. Ir jeigu į vakar įvykusį incidentą nebus rimtai pažiūrėta, apsiribota vien pareigūnų nubaudimu, panašūs įvykiai ims kartotis ir ne tik Marijampolėje“, – savo nuomonę išsakė K.Pauliukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių