Ministrė: rugsėjį mokiniai grįš į klases, bet dalis pamokų liks nuotolinės

Šalies mokyklose rugsėjo 1-ąją planuojama grįžti prie kontaktinio mokymo, tačiau dalis pamokų turėtų būti nuotolinės, sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Planuojame rugsėjo 1-ąją išeiti į klases, į kontaktinį ugdymą“, – antradienį LRT radijui pareiškė ministrė.

Vis dėlto ji teigė, kad bent 10 proc. pamokų turėtų vykti nuotoliu, siekiant „nepamiršti įgūdžių“.

Kaip vėliau pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, nesant karantinui, pradinukams negalima rengti nuotolinių pamokų, 5–8 klasių moksleiviams leidžiama iki 10 proc. pamokų vykdyti nuotoliniu būdu, o 9–12 klasių mokiniams – iki 30 proc. pamokų.

„Tai numatyta Bendruosiuose ugdymo planuose. Taigi nuotolinis ugdymas ne karantino metu nėra privalomas, o tik galimybė, kuria gali mokyklos pasinaudoti“, – nurodė ministrės patarėjas Dainoras Lukas.

„Esant karantinui, šie reikalavimai netenka prasmės, tuomet laikomasi Vyriausybės nutarimų ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo įsakymų“, – pridūrė jis.

Be kita ko, ministrė pabrėžė, kad situaciją gali pakoreguoti naujų užsikrėtimų koronavirusu mastas bei lėtėjanti vakcinacija. 

Testavimas turi tapti norma

J. Šiugždinienė teigia, kad šiuo metu nuo COVID-19 pasiskiepijo maždaug 10 proc. vyresnių nei 12 metų mokinių. Ministrės teigimu, mokytojų, mokinių ir visos visuomenės vakcinaciją būtina skatinti, nes tai, pasak jos, pagrindinis įrankis, leisiantis vaikams saugiai sugrįžti į mokyklas.

„Mes planuojame rugsėjo 1-ąją išeiti į klases, į kontaktinį ugdymą. Ką rodo situacija, tai čia gali būti dar pasikeitimų ir mes stebime situaciją Lietuvoje. Nerimą kelia daugėjantys atvejai ir sulėtėjęs vakcinacijos procesas. Tačiau kas šiek tiek apramina, tai, kad hospitalizacijos lygiai yra ne tokie, kokie buvo pandemijos (piko – ELTA) metu ir mirčių skaičiai yra maži, tai situacija yra kitokia“, – LRT radijui teigė J. Šiugždinienė.

Testavimas ir sveikatos patikrinimas turi tapti tiesiog norma.

Vis tik ministrė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu vyresnių nei 12 metų vaikų vakcinacija vyksta vangiai. Kol kas, pasak jos, nuo COVID-19 pasiskiepijo apie 10 proc. mokinių.

„Skiepai nėra privalomi, tai mums reikia labai skatinti vakcinaciją, nes tai pagrindinis įrankis, kuris gali mus šiuo metu išgelbėti ir jeigu mes norime visi dirbti mokykloje, tai kiekvienas tėvas, mama, močiutė turime jaustis atsakingi, kad tiek mokytojai, tiek aplinkiniai pasiskiepytų, taip pat paraginti skiepyti ir vaikus“, – sakė ji.

Pasiskiepiję apie 70 proc. pedagogų

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė džiaugiasi, kad šiuo metu nuo COVID-19 yra pasiskiepiję apie 70 proc. pedagogų. Jos teigimu, kai kuriose mokyklose vakcinuotų mokytojų yra net apie 90 proc.

J. Šiugždinienė akcentuoja, kad rudenį saugumą mokyklose bus ir toliau siekiama užtikrinti testuojantis.

„Testavimas yra rekomendacinis ir kiekviena mokykla turi būti pasiruošusi vykdyti rekomendacinį testavimą. Testavimas ir sveikatos patikrinimas turi tapti tiesiog norma“, – teigė ji.

J. Šiugždinienės teigimu, šiuo metu nuo COVID-19 yra pasiskiepiję apie 70 proc. švietimo darbuotojų, kai kuriose mokyklose, pasak jos, vakcinuotų pedagogų yra per 90 proc.

„Tai tikrai didžiulė padėka. Tai tikrai tokios problemos su mokytojų ar dėstytojų vakcinacija mes neturėtume turėti“, – sakė ministrė.

J. Šiugždinienė pristatė ir nuo rugsėjo 1-osios galiosančias rekomendacijas ugdymo įstaigoms.

„Mes labai rekomenduojame organizuoti srautų valdymą, taikyti įvairias dezinfekcines priemones, higienos priemones, vėdinimą. (...) Vienas srautas yra iki 150 vaikų ir mes rekomenduojame mokykloms tai taikyti“, – žurnalistams antradienį teigė J. Šiugždinienė.

Ministrės teigimu, artėjantiems mokslo metams ruošiamasi ir mokyklose steigiant hibridines klases.

„Mes, kaip esame suplanavę, vykdome viešąjį pirkimą ir planuojame įsigyti tam tikrą skaičių hibridinės įrangos. Tai tikrai turėtų būti bent dvi klasės mokyklai, tai tikrai nepakankamai, bet tai priemonė, kuri pagelbėja esant tam tikroms situacijoms“, – sakė J. Šiugždinienė.

„Ir šiuo metu, ir šį pavasarį, ir rudenį jau kai kurios mokyklos turėjo hibridinę įrangą ir pamokas vedė pritaikydamos hibridinę įrangą. Tai nėra kažkokia naujiena ar stebuklas, tai yra tiesiog taikoma jau kai kuriose mokyklose“, – taip pat pridūrė ji.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, kad Vyriausybės prioritetas – kad rudenį visi moksleiviai eitų į mokyklas.

Pastarosiomis savaitėmis Vyriausybei nerimą kelia vėl išaugęs koronaviruso atvejų skaičius ir plintanti delta atmaina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
Bl_t, użsikr__kit su savo nuotoliniu mokymu. G.Lansbergį sirų kalbos nuotoliniu mokinkit, o vaikai turi būti mokomi kontaktiniu būdu

O ir Tai

O ir Tai portretas
jus du dalvajobai komentaroriai

o

o portretas
ko dar laukt esam povsaiku ir snor b plesiku valdomi prie kuriu pripliusavo euroa sociala su simonpydais ir kt setonparankiniais su kubos s ionis tais=======
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių