Ministrė apie grįžimą prie nuotolinio mokymo: raudona riba negali būti nubrėžta dabar

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad sprendimas įvesti nuotolinį mokymą priklausytų nuo naujų COVID-19 atvejų, mirčių skaičių, ligoninių lovų užimtumo. Tačiau ministrė tuo pačiu pažymėjo, kad Ministrų kabinetas, priimdamas sprendimą, vertintų visas aplinkybes.

„Man atrodo, kriterijai yra aiškūs (...) Tie kriterijai turbūt: lovų skaičius, atvejų skaičius, mirčių skaičius. Jais ir bus vadovaujamasi priimant sprendimą Vyriausybėje, bet tai turi būti atskiras sprendimas, įvertinus visas aplinkybes, išnaudojus visas įmanomas priemones“, – antradienį atsakydama į žurnalistų klausimus kalbėjo J. Šiugždinienė.

Pasak ministrės, pagal šiuos kriterijus, riba, kurią viršijus būtų pereita prie nuotolinio mokymo, negali būti labai aiškiai apibrėžta, kadangi reikia įvertinti labai daug veiksnių.

„Raudona riba nėra aiški ir jos negali šiandien būti. Tai tikrai priklauso nuo įvairių dalykų ir jeigu mes šiandien pasakytumėme, kad tai yra tūkstantis, tai turbūt nelabai ką reikštų, nes reikia įvertinti ir kitus kriterijus, taip pat tą patį imunizacijos lygį ir kaip mums seksis“, – aiškino J. Šiugždinienė.

Pasirašytas susitarimas

Pasauliui dar kovojant su COVID-19 pandemija, Lietuvos švietimo bendruomenės atstovai antradienį pasirašė susitarimą dėl vaikų mokymosi klasėse ateinančiais mokslo metais.

„Pagrindinis tikslas – kad vaikai mokytųsi klasėse, kad mes visi užtikrintume saugumo reikalavimus“, – per pasirašymo ceremoniją sakė švietimo ministrė J. Šiugždinienė.

Susitarimu švietimo bendruomenė raginama vakcinuotis nuo COVID-19, taip pat – testuotis, tą savanoriškai padaryti bus sudarytos sąlygos kiekvienoje mokykloje.

Pagrindinis tikslas – kad vaikai mokytųsi klasėse, kad mes visi užtikrintume saugumo reikalavimus.

„Skiepai yra viena svarbiausių priemonių, mažinanti koronaviruso plitimą, visuomenės sergamumą, mirčių skaičių. Todėl palaikome ir skatiname pedagogų, kitų švietimo įstaigų darbuotojų, mokinių skiepijimąsi. Labai kviečiame tėvus, norinčius apsaugoti savo vaikus ir kartu padėti stabdyti viruso plitimą, skiepyti vaikus“, – rašoma dokumente.

Susitarime teigiama, kad pirmenybė teikiama kontaktiniam vaikų ugdymui, „išskyrus kritinius atvejus, kai mokykloje ar jos dalyje atsiranda susirgimų židinys ir nustatomas infekcijų plitimą ribojantis režimas“.

Taip pat sutarta mokyklose teikti mokymosi bei emocinę pagalbą mokiniams, siekti gerinti pedagogų darbo sąlygas.

„Ypatingas dėmesys skiriamas vyresnio amžiaus mokytojams ir pradedantiems specialistams, keliant jų motyvaciją dirbti mokykloje, taip pat esant poreikiui teikiant jiems reikiamas konsultacijas“, – rašoma dokumente.

Susitarimą pasirašė Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas Mindaugas Sinkevičius, vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, Nacionalinio švietimo NVO tinklo vadovė Judita Akromienė, profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis, taip pat mokyklų asociacijų, mokinių, jų tėvų atstovai.

Susitarimo nepasirašė Švietimo darbuotojų bei Švietimo ir mokslo profesinių sąjungų pirmininkai Andrius Navickas bei Egidijus Milešinas.

ELTA primena, kad kiek anksčiau šį mėnesį švietimo ministrė yra teigusi, jog sprendimas įvesti nuotolinį mokymą būtų priimamas ne remiantis konkrečiu kriterijumi, o įvertinus bendrą pandeminę situaciją Lietuvoje. Ministrė taip pat akcentavo, kad, net ir įvedus nuotolinį mokymą, abiturientai nuo vasario 1 dienos būtų mokomi kontaktiniu būdu.

„Ikimokyklinukai ir pradinukai visada mokosi kontaktiniu būdu. Taip pat dvyliktokams net ir blogiausiu scenarijumi būtų taikoma išimtis – nuo vasario 1 dienos visi abiturientai būtų klasėse“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje tuomet teigė J. Šiugždinienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių