Ministras įteisino lengvesnį lietuvių k. egzaminą kitataučiams

Švietimo ir mokslo ministras „darbietis“ Dainius Pavalkis trečiadienį pasirašė įsakymą, kuriuo įteisino naujas lengvatas tautinių mažumų mokyklų abiturientams laikant lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.

Šiemet visi abiturientai – tiek mokyklų lietuvių, tiek tautinių mažumų mokomosiomis kalbomis – pirmą kartą laiko vienodą lietuvių ir literatūros brandos egzaminą, pabrėžia Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Iki šiol Nacionalinis egzaminų centras organizuodavo du skirtingus lietuvių kalbos brandos egzaminus su skirtingomis užduotimis: gimtosios lietuvių kalbos - mokyklas lietuvių mokomąja kalba baigiantiems abiturientams ir valstybinės lietuvių kalbos – mokyklų tautinių mažumų kalbomis abiturientams.

Tuo metu dalis politikų, aukštųjų mokyklų atstovų tikina, kad padarytos nuolaidos tautinių mažumų atstovams yra reikšmingos ir jau negalima teigti, kad lietuviškų ir nelietuviškų mokyklų atstovai laiko vienodą egzaminą.

Pagal ministro įsakymą, šiemet rašydami samprotavimo arba literatūrinį rašinį visų mokyklų abiturientai galės rinktis iš septynių nurodytų autorių. Ankstesnėje valstybinio egzamino programoje buvo numatytas pasirinkimas iš trijų, mokyklinio – iš keturių autorių.

Tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje bus ne mažiau kaip 400 žodžių, mokykliniame – ne mažiau kaip 250 žodžių. Lietuviškų mokyklų moksleiviams nustatytas minimalus žodžių skaičius 100 didesnis.

„Anksčiau numatytos skirtingos vertinimo normos raštingumo ir kalbinės raiškos aspektais nekeičiamos, vertinant tautinių mažumų mokyklų abiturientų darbus bus taikoma žemesnė kartelė“, - teigiama ŠMM pranešime.

Ministerija pabrėžė, kad iki 2011 metų lietuvių kalbos mokymui skirtų pamokų skaičius lietuvių ir tautinių mažumų mokyklose skyrėsi - pastarosiose jis buvo mažesnis.

Minėti lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino pakeitimai galios tik šiais mokslo metais.

Pranešime teigiama, kad ministras minėtus pakeitimus padarė, atsižvelgdamas į Lietuvos lenkų rinkimų akcijos prašymą ir vasario 11 dieną priimtus sprendimus koalicinės tarybos posėdyje.

2011 metų pavasarį Seimas priėmė naujos redakcijos Švietimo įstatymą, kuris, be kitų dalykų, nustatė ir naują lietuvių kalbos mokymo tvarką tautinių mažumų mokyklose. Numatyta daugiau pamokų lietuvių kalba, taip pat nuo 2013 metų suvienodinti lietuvių kalbos brandos egzamino užduotis, tačiau nustatytas pereinamasis laikotarpis egzaminų vertinimui. Šie reikalavimai sukėlė daugiausia Lietuvos lenkų pasipiktinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Į ateitį bežiūrint

Į ateitį bežiūrint portretas
Šitoje bepročių šalyje lietuviui belieka mokintis anglų kalbos ir emigruoti, o jūs Lietuvą padalinkite į dvi dalis, rusijai ir lenkijai, nebesismulkinkite.

hmm

hmm portretas
pavalkiui kam nors įlysti į uodegą ne naujiena?

666

666 portretas
tai nusišikimas ant Lietuvos ?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių