Migrantų apgyvendinimu besirūpinančioms savivaldybėms trūksta informacijos: mums didelė įtampa

Alytaus rajone esančiame Verebiejų kaime laikino apgyvendinimo vietoje įkurdinti migrantai, kaip buvo teigiama, turi būti dešimties dienų izoliacijoje. Tačiau praėjus numatytam terminui paaiškėjo, kad dešimt dienų esą skaičiuojamos ne nuo migrantų atvežimo dienos, bet nuo COVID-19 testo atlikimo.

Visgi Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius sako, kad jie apskritai nėra informuoti, kada migrantai iš apleistos Verebiejų mokyklos bus perkelti į pabėgėlių centrus.

„Dėl migrantų išvežimo nieko nežinau, mums nieko nepasakė, neinformavo, kada perkels. Sakė, kad ruošiasi, bet nėra vietos. Migrantai irgi mus spaudžia, mums didelė įtampa“, – Eltai apie situaciją laikino apgyvendinimo vietoje pasakojo V. Pranskevičius.

Alytaus rajono socialdemokratų partijos (LSDP) skyriui vadovaujantis politikas patikslino, kad dešimties dienų terminas esą skaičiuojamas nuo COVID-19 testo atlikimo dienos.

„Migrantai skaičiuoja dešimt dienų, kai juos atvežė. O testus visiems migrantams paėmė trečią dieną, kai pas mus atvežė paskutinę grupę į kitą korpusą“, – pasakojo savivaldybės atstovas.

Verebiejų kaime buvusioje mokykloje šiuo metu gyvena daugiau nei 150 migrantų, daugiausiai Irako piliečiai, tačiau yra migrantų ir iš Centrinės Afrikos, kitų valstybių. Todėl V. Pranskevičius Vidaus reikalų ministerijai (VRM) siūlo numatyti tvarką, kad sprendžiant, kur perkelti atvykėlius, sudarant grupes būtų atsižvelgiama į migrantų kilmę. Taip, savivaldybės atstovo nuomone, būtų galima išvengti dėl kultūrinių skirtumų kartu apgyvendintų skirtingų migrantų grupių kylančių nesutarimų.

Dėl migrantų išvežimo nieko nežinau, mums nieko nepasakė, neinformavo, kada perkels. Sakė, kad ruošiasi, bet nėra vietos.

„Išvis sunkiai gauname informaciją. Mums jos tikrai, kaip savivaldybei, trūksta. Galėtų duoti atmintines, ką migrantams galima suteikti, ko negalima (...) jeigu būtų kažkoks koordinavimas iš VRM tai aš jiems pasiūlyčiau, pavyzdžiui, piliečius apgyvendinti atskirai nuo visų kitų. Afrikiečiai galėtų vienur gyventi, o Irako kitur“, – siūlymą ministerijai pateikė Alytaus rajono savivaldybės atstovas.

Pasak V. Pranskevičiaus, laikino apgyvendinimo vietose savanoriaujantys Raudonojo kryžiaus atstovai pasirūpina įvairiomis prekėmis migrantams. Ketvirtadienį esą migrantams buvo sudarytos sąlygos iškeisti jų turėtus dolerius į eurus. Be to, daugiau nei dešimt dienų apleistoje mokykloje laiką leidžiantiems migrantams esą buvo grąžinti jų konfiskuoti telefonai.

„Jie prašo telefonų, tai šiandien atimtus telefonus atvežė, išdalino, nes jie nori savo artimiesiems paskambinti. Jiems SIM korteles nupirko ir reguliuoja Raudonasis kryžius“, – pasakojo V. Pranskevičius.

ELTA primena, kad praėjusią parą, trečiadienį, pasieniečiai sulaikė 57 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Tarp jų buvo viena didelė 37 asmenų grupė. Ją sulaikant panaudotas VSAT sraigtasparnis.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija iki vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį sulaikyti 1 795 neteisėti migrantai.

Nuo metų pradžios, pirminiais duomenimis, daugiausia migrantų sulaikyta Druskininkų savivaldybės ribose – 547. Ignalinos rajone sulaikyti 325 neteisėtai iš Baltarusijos patekę užsieniečiai, Varėnos - 313, Šalčininkų – 292.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 854. Taip pat sulaikyti 198 Kongo, 121 Kamerūno, 78 Gvinėjos, 70 Irano, 66 Rusijos bei kitų šalių piliečiai. Dalies migrantų pilietybes pasieniečiai dar tikslina, nes daugelis jų neturi dokumentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Anonimas

to Anonimas  portretas
pritariu. Telefonai vis dar nekonfiskuoti? mūsų milicininkai nesiskiria nuo jų draugelių ruskyne. Telefonai nelegalų rankose tai priemonė derinti teroristines atakas, pabėgimo planus, užpuolimus ar maištą. Tiems asmenims gali būti suteikta teisė paskambinti jei prisipažįsta is kurios yra valstybės, skambutį atliekant kartu su ambadados darbuotoju. Na o jei tyli tuomet ir nereikia. Šiaip bendravimas tarp galimai nusikaltimus padariusių asmenų yra ribojamas.

Anonimas

Anonimas portretas
Jie yra nusikalteliai,[ beviziai nelegalai] tai ir telefonai turi buti atimti,,Jie skliaidzia informacija ,kaip gali ir kiti kirsti Lietuvos ES siena.

ogi

ogi portretas
paprasykit info tautos ji neklysta bus aisku ka daryt nes nuo karscio matomai makaule perkaito ?...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių