Mes nebe „rytų europiečiai“: Lietuva priskirta Šiaurės Europai

  • Teksto dydis:

Lietuvių socialinių tinklų paskyros skamba džiaugsmu – aktyviai dalijamasi Jungtinių Tautų paskelbtais statistiniais duomenimis, kur Lietuva priskirta ne prie Rytų Europos, o Šiaurės Europos šalių.

Kad yra nebe „rytų europiečiai“, kartu su lietuviais gali drąsiai teigti latviai ir estai. Tiesa, ši žinia kiek senstelėjusi – paskutinius duomenis apie geografinį Baltijos valstybių statusą Jungtinės Tautos pranešė 2016-ųjų rugsėjo 26 d., tik tuomet ši gera naujiena ištirpo informacijos jūroje, o ant Šiaurės Europos šalių pakylos Baltijos šalių trijulė stovi jau senokai. Dar 1992-aisiais Jungtinių Tautų Lietuva priskirta Šiaurės Europos šalių grupei.

Žinoma, pasidžiaugti, kad Lietuva, Latvija ir Estija pagaliau priimtos į joms priklausančią geografinę ložę – kategoriją, vadinamą Šiaurės Europa, niekada nevėlu. Jai taip pat priklauso Danija, Suomija, Islandija, Airija, Norvegija, Švedija, Jungtinė Karalystė.

Rytų Europos šalimis laikomos Baltarusija, Bulgarija, Čekija, Vengrija, Lenkija, Moldova, Rumunija, Rusija, Slovakija ir Ukraina.

Pastarosiomis dienomis „atradimas“ plačiai nuaidėjo ir latvių bei estų socialinėse paskyrose. Savo tautiečiams paskleisti žinią suskubo ir pats Latvijos Užsienio reikalų ministras Artis Pabriks. Jis, pasidalijęs naujiena savo „Twitter“ paskyroje, pasidžiaugė: „Būtent čia yra mūsų vieta“.

Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas „Facebook“ pažymėjo: „Tai logiška tiek geografine, tiek ir geopolitine prasme“. Ir pridūrė, kad tai palengvins užsienio žurnalistų darbą prireikus nurodyti Estijos geografinę padėtį.

Tiesa, estų eskaluojamos „naujienos“ džiaugsmą taip pat prislopino žiniasklaida, priminusi, kad bent jau nuo 2002-ųjų Estija, Lietuva ir Latvija Jungtinių Tautų tikrai vadinamos Šiaurės Europos šalimis.

Visi duomenys – čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

durnumas uzvalde durnius

durnumas uzvalde durnius portretas
Lietuva visada buvo centre Europos jame ji ir liko, tuo labiau kad is Lietuvos dirbtinai sukurta valstybe paskelbe rytu valstybe o kitas dvi kartu su Lietuva jau siaures...ir kuom tai yra geriau?

Jonas

Jonas  portretas
Toks ir skirtumas tarp tų šalių. Žmogus kuria tiek gėrį ,tiek blogį. Tiktai regėjimas jų skiriasi , vieni danguje mato Saulę, žvaigždes ar Šiaurės pašvaistę, kiti Dievą, tretiems jo Aukštenybė Visagalis Ponas.

Vladas

Vladas portretas
Aplamai Lietuva yra unikali Siaures Europos valstybe turinti ir Europos centra pakrasty.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių