Merkinės piliakalnio lankytojai įspėjami nuo jo leistis laiptais, o ne šlaitu

  • Teksto dydis:

Dzūkijos nacionalinis parkas įspėja Merkinės piliakalnio lankytojus nuo jo nusileisti naujai įrengtais laiptais, o ne šlaitu, kur anksčiau buvo įrengti laiptai.

Parko specialistų teigimu, šiomis dienomis pastebėta, kad dalis lankytojų leidžiasi vakariniu šlaitu, kuris buvo apvelėnuotas.

„Formuojasi takas, pavojingas ne tik juo nusileidžiančiam, bet ir piliakalniui. Informuojame, kad už kultūros paveldo vertybės niokojimą yra numatyta administracinė atsakomybė“, – rašoma pranešime.

Dzūkijos nacionalinis parkas ragina saugoti ir puoselėti piliakalnį bei keliauti atsakingai.

Formuojasi takas, pavojingas ne tik juo nusileidžiančiam, bet ir piliakalniui.

Merkinės piliakalnio tvarkybos darbai baigti šių metų pavasarį.

Jų metu vakariniame šlaite išardyti seni mediniai laiptai, piliakalnį anksčiau rėžę į dvi dalis, nauji įrengti rytinėje piliakalnio pusėje – nuo šiol statūs laiptai nedarko piliakalnio vaizdo ir kitoje pusėje žymiai patogiau užlipti į viršų patogiomis pakopomis.

Projekto metu taip pat terasuoti pėsčiųjų takai, įrengta apžvalgos aikštelė, naujai pastatytas tiltelis per Stangės upelį, pietinėje pašlaitėje įrengta įrengta žaliatakio danga, ugniavietė ir suoliukai.

Šalia piliakalnio taip pat pastatytas skaidrus stendas su piešiniu, kuriame vaizduojama ant piliakalnio stovinti pilis, taip pat atnaujinti kiti informaciniai stendai bei rodyklės.

Take įrengtas lankytojų skaičiuotuvas.

Vienas žinomiausių ir labiausiai lankomų Lietuvoje Merkinės piliakalnis yra svarbioje istorinėje kryžkelėje. Piliakalnis buvo rengtas Nemuno slėnio šlaito viršutinėje dalyje, trijų upių santakoje.

Ant 30 m aukščio piliakalnio stovėjo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilis. Piliakalnis apgriuvo XIX ir XX amžiaus pirmoje pusėje. Nuo išlikusios piliakalnio briaunos atsiveria vienas gražiausių Lietuvos kraštovaizdžių – Merkio ir Nemuno santaka, reprezentuojanti Lietuvą daugelyje leidinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių