Meras: Šilutės savivaldybė nepaisys aplinkosaugininkų ir iškirs medžius prie Rusnės

Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis sako, kad savivaldybė nepaisys aplinkosaugininkų rekomendacijų išsaugoti beveik 300 medžių statant estakadą ir planuoja juos iškirsti dar šiemet.

Valstybinių saugomų teritorijų tarnybos  (VSTT) Albertas Stanislovaitis pabrėžia, kad tarnyba neturi priekaištų dėl pačios estakados statybų, tačiau, anot jo, savivaldybė neatliko poveikio aplinkai vertinimo dėl kitos projekto dalies –  kelio atkarpos rekonstrukcijos iki estakados.

„Šiai daliai nėra padarytas poveikio aplinkai vertinimas, yra noras iškirsti daug medžių, nėra atlikta analizė, todėl mes davėme pastabą, kad prie kelių esantys medžiai įtraukti į regioninio parko išskirtinę vertę. Davėme pastabą, kad projektuojant reikėtų atlikti poveikio aplinkai vertinimą, įvertinti galimybę, ar tikrai būtina kelio rekonstrukcijos iškirsti medžius. Mūsų reikalauja įstatymas, kad poveikio aplinkai vertinimas būtų atliktas, tai nėra, mano, kaip tarnybos vadovo susigalvojimas. Jei bus viskas atlikta ir įrodyta, kad tikrai taip reikia, kad medžiai nereikalingi, kirstini, kad jie bus atsodinti – kodėl gi ne“, – BNS tikino A. Stanislovaitis.

Tiek Šilutės meras, tiek Lietuvos automobilių kelių direkcijos laikinasis vadovas Vitalijus Andrejevas tikina, kad medžiai bus kertami jau netrukus, nes jie kelia pavojų eismo saugumui.

„Juos reikia išpjauti visus iki vieno, čia nereikia nė specialistų – jiems yra 80-90 metų, visi jie pasvirę 25 laipsnių kampu, yra ant važiuojamosios dalies. Mes juk nesodiname medžių ant važiuojamosios dalies, tai yra nesaugu – per 15 metų dėl autoįvykių čia žuvo 18 žmonių“, – BNS sakė meras V. Laurinaitis.

Anot jo, medžiai sodinti dar tuomet, kai keliu buvo vykstama arkliais ir vežimais, tad nebuvo atsižvelgta į automobilių eismą ir kelias dėl medžių yra per siauras. Savivaldybės vadovas pasiryžęs netgi bylinėtis su aplinkosaugininkais – anot jo, dėl panaši byla jau buvo dėl medžių kirtimo Mingėje, tačiau savivaldybė po septynerių metų teismuose pasiekė pergalę.

„Mes neatsiklausime ir išpjausime visus medžius – yra kategoriškas sprendimas, ir niekas nesutrukdys“, – tikino jis.

LAKD laikinasis vadovas Vitalijus Andrejevas BNS patvirtino, kad medžius ketinama šalinti „artimiausiu metu“, tačiau užsimena, kad bus siūloma juos ir atsodinti.

„Nėra galimybių tam, ką siūlo saugomų teritorijų tarnyba, kad „jūs turėtumėte juos išsaugoti“ - nebegalime įrengti ir atitvaro, kadangi stipriai susiaurėtų važiuojamoji dalis, tai neatitiktų kelių techninio reglamento, turėtumėme riboti eismą. Bet kam kelias, jei negalime leisti juo naudotis?“, – svarstė jis.

LAKD vadovas pabrėžė, jog medžiai yra seni, pavojingi, dalis jų išgriuvo per nuolatinius potvynius. Kelių direkcija tikisi, kad estakada atsiras iki šių metų pabaigos, tačiau šiuo metu grunto tyrimo darbams kai kuriose apsemtose vietose trukdo potvyniai. V. Andrejevas sako, kad nepaisant to, kol kas neplanuojama, jog darbai nusikels.

„Mes siūlome kartu su bendruomene atsodinti šalia kelio medžius – manome, kad tai  būtų pats geriausias sprendimas, jei kalbame apie kraštovaizdį, gamtą“, – teigia jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam portretas
tos biurokratines istaigos jei jos nesutaria o ju islaikymas tai kainuoja ir ne medzius kirsti nes tai irgi kainuoja o vadovautis aplinkosauga ir daryti pilymus kaip pas olandus kurie dar viduramziais sugebejo susitvarkyti tai ne musu /runkeliniai/ biurokratai mokantys tik girtis........

Joo

 Joo portretas
Pagarba merui. Alfa.lt mero rinkimuose įvertinsiu teigiamai.

varksit

varksit portretas
kol vaduvaus teslagalvei
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių