Medininkuose apgyvendinti jazidai tapo taikiniu: migrantai bando pasinaudoti jų specifine situacija

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą šiemet nepateko daugiau nei 4 tūkst. nelegalių migrantų, keli šimtai iš jų – jazidai. Su šia grupe šalies institucijoms tenka paplušėti daugiau, informuoja LNK.

„Jeigu jie pasako, kad jie yra jazidai, tada taip – daugiau dėmesio skiriame tai padėčiai, bandydami nustatyti, ar tai, kad tu esi jazidas, lemia kažkokį padidintą valdžios, institucijų dėmesį tau“, – teigė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Dažnas apie iš šiaurės Irako pabėgusius jazidus išgirdo Lietuvoje apsilankius jazidų herojai Nadiai Murad. Nobelio taikos premiją pelniusios Nadios tikslas – parama jos tautiečiams, kurie prieš septynerius metus patyrė stiprią musulmonų diskriminaciją.

Islamo valstybės neapykanta jazidams prasiveržė kaip genocidas – išžudyti ištisi kaimai, moterys tapo sekso vergėmis. Dalis pabėgo į saugesnes teritorijas arba masiškai migravo į Europą. „Irakas yra saugus tik kai kuriems žmonėms, jazidams Irakas nėra saugi vieta gyventi“, – teigė N. Murad.

Iš esmės daugelis gyventojų, ar tai būtų jazidai, arabai, afrikiečiai, Šri Lankos atstovai – visi teigia, jog nori likti Lietuvoje.

Šiuo metu daugelis jazidų gyvena moduliniuose nameliuose Medininkuose ir tikina bijantys grįžti namo. „Tie asmenys patys gyvena tokiose sąlygose, kurios, gal kažkiek ir švelnesnės, tačiau džihadistų išpuoliai ir toliau vyksta. Aš čia kalbu tai, ką man šneka migrantai“, – kalbėjo Raudonojo Kryžiaus mobiliosios komandos vadovas Saulius Jeruslanovas.

Savanoriai sako, kad jazidai ne tokie išrankūs nei irakiečiai, ramesni. Pagyrų sulaukia ir dėl aktyvaus įsitraukimo į bendruomenę: savanoriauja čia atidarytose kirpyklose, veda anglų kalbos pamokas. Vis dėlto, kalbų apie norą grįžti į gimtinę – nėra. „Iš esmės daugelis gyventojų, ar tai būtų jazidai, arabai, afrikiečiai, Šri Lankos atstovai – visi teigia, jog nori likti Lietuvoje“, – situaciją komentavo S. Jeruslanovas.

Prieglobsčio siekiantys norą likti Europoje vis dar grindžia tuo, kad diskriminacija dėl jų specifinės religijos niekur nedingo. „Jie meldžiasi gamtos jėgoms, čia šiek tiek primena ir zoroastrizmą, jie melsdamiesi kreipiasi į saulę ir dievogarbai yra skirtinga tiek nuo krikščionių, tiek nuo musulmonų“, – pasakojo islamo tyrinėtojas Egdūnas Račius.

Profesorius, kad nors tarp arabų gyventi jie nenori, grėsmės jiems grįžti į Iraką nebėra. „Atsakymas turbūt yra labai vienareikšmiškas, kad jiems grėstų susidorojimas, diskriminacija jų etninės ar religinės tapatybės pagrindu, tikrai ne“, – teigė E. Račius.

Lietuvos akimis jie – Irako piliečiai, nors patys jie savęs tokiais nelaiko. Jazidus Migracijos departamentas moka atpažinti iš išvaizdos, bet netrūksta ir tų, kurie bando pasinaudoti jazido korta. „Kai kurie bandantys apsimesti yra išmokę tą istoriją, ką internete randa, tą mums papasakoja“, – teigė E. Gudzinskaitė.

Prie Lenkijos sienos su šeima užstrigusi jazidė sako, kad padėtis išties nepavydėtina, nes jie jaučiasi tiesiog įstrigę: „Jeigu tai būtų mano rankose, bandytume kirsti sieną dar kartą. Jeigu vaikai ir senoliai nesirgtų, bandyčiau su vyru pabėgti. Mūsų Vyriausybė nieko dėl mūsų nedaro, jeigu darytų, mes negyventume pabėgėlių stovyklose aštuonerius metus“.

Jeigu tai būtų mano rankose, bandytume kirsti sieną dar kartą. Jeigu vaikai ir senoliai nesirgtų, bandyčiau su vyru pabėgti.

Konservatyvių musulmonų akyse jazidai atrodo mažiau vertingi, todėl neretai yra atstumiami. Tarptautinių organizacijų ataskaitose fiksuojama, kad dauguma jazidų nenori grįžti ten, kur gyveno šimtmečius. „Jie iš tikrųjų yra ta grupė, kurie labiausiai skursta ir savaime suprantama, kad būdami tokie pažeidžiami jie turi lūkesčius ištrūkti iš to užburto rato“, – situaciją komentavo E. Račius.

Kol kas nei vienas jazidas Lietuvoje negavo pabėgėlio statuso. Neatmetama, kad tai bus neilgai. Sudėtingiausi atvejai dar nagrinėjami. „Tai, kad prieglobstis tiems asmenims nesuteiktas, nereiškia, kad jie dings iš mūsų visuomenės. Jie liks čia, Lietuvoje, ir mums toliau reikės su jais dirbti“, – kalbėjo Migracijos departamento direktorė.

Pasaulyje jazidų nėra išlikę daug. Jų bendruomenė – pakankamai uždara. Jazidams draudžiama tuoktis su kitų religijų atstovais, o juo gali tapti tik per kraują – gimus jazidų šeimoje. Jazidams taip pat būdinga gausios šeimos, patrialchalinis šeimos modelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KODĖL?

KODĖL? portretas
Kodėl Saudo Arabija, Kuveitas, kitos arabų šalys nenori priimti pabėgėlių, nors tų šalių gyventojai gyvena žymiai geriau už Lietuvius? Jei jiems nusispjauti ant tų bėglių, tai kodėl mes turim juos priimti? JAV jau atsikando migrantų, netgi statosi galingą tvorą pasienyje su Meksika ir jokių "humanitarinių" įleidimų.

O koks

O koks portretas
mūsų - lietuvių reikalas?

Is kur toks valdzios bukymas

Is kur toks valdzios bukymas portretas
Ir tikejimas aferistiniu melu??
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių