Medikės savižudybė Šiaulių ligoninėje toliau veria piktžaizdę: A. Veryga sulaukė anoniminio laiško

  • Teksto dydis:

Aurelijus Veryga sako sulaukęs žinios, kad darbuotojai tokie įbauginti, jog bijo viešai kalbėti, praneša LNK žinios.

„Darbuotojai bijo kalbėti su žurnalistais. Jie bijo atskleisti savo tapatybes. Teko ne kartą kalbėti telefonu ir žmonės nebegali sulaikyti ašarų“, – sakė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Taip A. Veryga kalba apie situaciją Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Politikas sakė sulaukęs anoniminio laiško, kur esą atskleidžiama ne viena problema.

„Ministras ne tik, kad neišsprendė mobingo – jis sukūrė tokias sąlygas, kurios realiai gali kelti grėsmę ligoninės funkcionavimui ir paslaugų teikimui“, – įsitikinęs buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Dabartinis ministras atkerta – tai netiesa: „Tikrai yra tiesiog melagiena tiek, kad maža nepasirodys“.

Ministras ne tik, kad neišsprendė mobingo – jis sukūrė tokias sąlygas, kurios realiai gali kelti grėsmę ligoninės funkcionavimui ir paslaugų teikimui.

O A. Veryga toliau dėsto, apie ką kalba ligoninės darbuotojai. „Nauja laikina vadovė vėlgi, kiek iš rašto galima spręsti, netgi leidžia sau nepriiminėti iš kai kurių miestų atvykusių medikų, nes jie yra ne iš teisingo miesto atvažiavę. Tai yra tiesiog pasityčiojimas“

Teigiama, kad naujiems medikams, jei jie yra iš Kauno, vietos Šiaulių ligoninėje nėra. „Nesinorėtų, kad Respublikinė Šiaulių ligoninė taptų tokiu savotišku įkaitu tarp Kauno ir Vilniaus klinikinių universitetinių ligoninių, nes medicinoje politikavimo reikia mažiausiai“, – sakė Seimo narys Stasys Tumėnas.

„Dar viena melagiena, kuri tiesiog sklinda, ir, aš manau, kad tiesiog tai yra agonija šitoje sistemoje“, – tikino Arūnas Dulkys. Ir dar vienas akmuo – Pokyčių komisijai, kuri po jaunos medikės savižudybės turėjo inicijuoti pagalbą darbuotojams.

„Nuo tų pristatymų birželio mėnesį daugiau nebuvo jokių komisijos apsilankymų ir bendravimo su ligoninės darbuotojais“, – dėstė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

„Mano paskutinės naujienos yra, kad dirba komanda, kad visokių dalykų yra, kad įstaiga gydosi – sveiksta jos bendras organizmas“, – samprotavo A. Dulkys.

A. Veryga toliau vardija – viešieji pirkimai yra vilkinami. Įsigijus naują magnetinio rezonanso aparatą – jis nenaudojamas. Darbuotojai – pervargę, grįžtama prie pusantros, dviejų parų budėjimų. Priėmimo skyriuje nebėra kam atsakingai suteikti pagalbos, kolektyvas byra.

„Tame rašte yra parašyta, kad 30 proc. ortopedų-traumotologų yra susimažinę krūvius ir važiuoja dirbti į kitas rejonines ligonines. Ten operuoja“, – teigė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

„Pastaruoju metu apie Šiaulių ligoninę tikrai yra skleidžiama daug melagienų. Manau, kad pati Šiaulių ligoninės vadovė gali puikiai atsakyti – visa tai paneigti“, – tvirtino A. Dulkys.

O vadovė atsako: „Noriu pasakyti, kad pateikta informacija visiškai neatitinka tikrovės“.

„Aš visą laiką lyginu tai su namais. Labai keista, kai be namų šeimininko kažkas žino apie vykstančius namuose procesus geriau už tave“, – kalbėjo direktoriaus pavaduotojas medicinai Gintaras Kramilius.

Anot vadovės, tokia informacija menkina reputaciją ir trukdo prisikviesti naujų darbuotojų. Dabar jų trūksta daugiau nei 60. Tačiau spaudimą jaučia ir vadovybė. Pavyzdžiui, kardiologe dirbti galėtų buvusi darbuotoja. 

„Bet trys to centro darbuotojai atėjo pas mane ir pasakė: jeigu jūs ją priimate, mes išeiname. Kitą kartą jie pasakė, kad jie jau keturi išeina. Tai jūs įsivaizduokite, kaip dirba įstaigos vadovas, ir aš bandau įsivaizduoti, kaip dirbo buvęs vadovas, kai jis patiria tokį spaudimą“, – sakė Šiaulių ligoninės direktorė Česlova Špūrienė.

Trūksta anesteziologų, psichiatrų. Taip pat darbuotojų skubiosios pagalbos skyriuje. Vadovė teigia radusi vietinių ir atvykstančių specialistų, pavyzdžiui, radiologų atlyginimų skirtumus.

„Vienas etatas yra lygus 38 tūkst. eurų. Kai viena ar dvi gydytojos, gerai nepamenu, norėjo pasididinti krūvį tomis pačiomis sąlygomis. Mano atsakymas buvo: ne“,

Naujoji vadovė sako žinanti, kad socialiniuose tinkluose skundėsi ir traumotologai, negavę priedų. „Galbūt kai kurie asmenys yra nepatenkinti, nes norėtų už atėjimą į ligoninę gauti atlyginimą“, – samprotavo Č. Špūrienė.

Į situaciją sureagavo ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. „Matyt, ir man reikės artimiausiu metu nuvykti ir susitikti su nevyriausybinėmis organizacijomis, medikų kolektyvu ir įstaigos vadove, laikinai einančia pareigas, bei pabandyti išsiaiškinti, kas vis dėlto ten vyksta“.

Anot ligoninės vadovės, palyginus su vasara, kai tik čia atvyko dirbti, dabar situacija stabilesnė, o sutvarkyti klimatą – užduotis mažiausiai dvejiems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jiomantas

Jiomantas portretas
Veryga dabar mandras. O ką iki šiol veikė? Ir apskrita, kas yra mobingas. dabar negali nei slaugytojai, nei sanitarei jokios pastabos duoti , tuoj lekia klykdamos - mobingas. Dirbti reikia sąžiningai, nebus jokio mobingo, nebus sumuštų senukų ir mirčių.

daff

daff portretas
Ir ko jūs norite, kad korona Lietuvoje nesiautėtų, jei štai tokie dalykai vyksta. Kur prokuratūra? Kur saugumas žiūri? Niekur. Ranka ranką plauna.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Kaip gerai sulaukti reikalingo anoniminio laiško, kada pats sau parašai.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių