Medikės savižudybė atvėrė piktžaizdę: į gydytojų pagalbos šauksmus institucijos nereaguoja?

  • Teksto dydis:

Pirmadienio rytą medikų bendruomenę sukrėtė skaudi žinia: nusižudė jauna Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja. Ši gyvybės pareikalavusi istorija atvėrė sistemos piktžaizdę – gydytojai vis garsiau kalba apie institucijų abejingumą.

Medikė minėtoje gydymo įstaigoje dirbo daugiau nei šešerius metus. „Darbuotoja Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbti pradėjo 2014 metų rugpjūčio 1 dieną, darbo sutartis nutraukta 2021 metų gegužės 6 dieną“, – teigė Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Sonata Tenytė.

Viešojoje erdvėje sklandant vis daugiau gandų apie galimus mobingo atvejus gydymo įstaigose, ligoninės atstovė to plačiau komentuoti negalėjo. „Turime faktą, kad gydytoja mirė. Tačiau visos aplinkybės – kaip, kas, kodėl nėra žinomos. Smulkesnių niuansų šiuo metu pakomentuoti negalime“, – pridūrė ligoninės atstovė.

Pasak S. Tenytės, gydytojos mirties aplinkybės ligoninei nėra žinomos, todėl išsamesni komentarai šiuo metu neteikiami.

Prasidėjo mobingas. Viskas baigėsi tuo, kuo baigėsi.

Institucijų pagalbos nesulaukė

Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė portalo kauno.diena.lt žurnalistams teigė, kad Šiaulių gydytojos asmeniškai nepažinojo, tačiau apie padėtį gydymo įstaigoje ją informavo medikės kolegos.

„Tai nėra oficiali informacija, bet pasidalinta iš artimos aplinkos. Medikė nesutiko su ta tvarka, kuri buvo vykdoma Šiaulių ligoninėje. Ji priešinosi tai tvarkai ir kreipėsi į Darbo inspekciją, taip pat į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM). Už tai susilaukė nepalankių vadovo vertinimų. Prasidėjo mobingas. Viskas baigėsi tuo, kuo baigėsi“, – kalbėjo Medikų sąjūdžio atstovė.

Tačiau jeigu jauna medikė dėl patiriamos įtampos darbe kreipėsi ir į Darbo inspekciją, ir į SAM, kodėl tuomet viskas baigėsi tragiškai? „Jos nereagavo visai. Todėl, kad niekam neįdomu. Vertinant ligoninės darbą, yra svarbu, kaip ji susitvarko su finansais. Tai pagrindinis kriterijus. O visa kita yra palikta kaip vidaus reikalai ir jeigu vadovai kažkokius rodiklius pateikia tinkamus, tai ministerijai viskas yra nesvarbu. Jie nesikiša į tai. Nežinau, kaip dabar sureaguos ministerija. Bet praeitos kadencijos... Aš pati ne vieną kartą kreipiausi įvairiais klausimais – absoliutus ignoras. Visiškas. Man buvo pasakyta: kodėl paprasti žmonės čia kreipiasi į ministrą?“ – apie medikų susidūrimą su institucija kalbėjo pašnekovė.

Freepik.com nuotr.

„Aš manau, kad pirmiausia, jeigu yra mobingo atvejis, darbuotojas turėtų kreiptis į Darbo ginčų komisiją. Jeigu yra kažkokie pažeidimai ar korupcija, darbuotojas turėtų kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), Darbo ginčų komisiją, Viešųjų pirkimų tarnybą. Į šitas tarnybas reikia kreiptis. Nors kalbant apie Darbo ginčų komisiją, mačiau feisbuke komentarų, kad tie, kurie bandė (kreiptis, – aut. past.) taip pat nelabai sulaukė pagalbos. Tarnybos, kurios turėtų reaguoti, jos reaguoja arba visiškai vangiai, arba visai nereaguoja“, – tvirtino Medikų sąjūdžio atstovė.

Tarnybos, kurios turėtų reaguoti, jos reaguoja arba visiškai vangiai, arba visai nereaguoja.

A. Gerliakienė kritikos negailėjo ir medikų, kuriai priklausė jauna gydytoja, profsąjungai. „Paminėsiu, kad ir profsąjungos. Kiek žinau, medikė buvo profsąjungos narė, bet profsąjunga visiškai neprisidėjo reaguojant į darbo santykius. Mobingas yra darbo santykiai, atmosfera, taip, kaip darbuotojas jaučiasi savo aplinkoje. Dėl to irgi turėtų būti kažkokios reakcijos. Bet matome, kad profsąjungos nėra įgalios spręsti tokius dalykus. Medikų profsąjungų yra labai daug, kokiai ji tiksliai priklausė, aš dabar pasakyti negaliu. Bet kad profsąjunga nereagavo, tai tikrai faktas toks yra“, – kalbėjo Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė.

Kaip portalo kauno.diena.lt žurnalistams teigė SAM atstovai, ministerija iš minėtos gydymo įstaigos darbuotojų iš tiesų buvo sulaukusi kreipimųsi. „Yra gautas kreipimasis praėjusių metų gruodžio mėnesį dėl Respublikinės Šiaulių ligoninės vykdomos restruktūrizacijos iš ligoninės gydytojų, kurie nėra identifikuoti. Pagal šiuo metu surinktą ir analizuotą informaciją, pirmieji kreipimaisi gauti dar 2019 metais, šiuo metu renkame visą susijusią informaciją“, – situaciją komentavo ministerijos atstovai.

Tačiau į klausimą, ar SAM iš tiesų nereagavao į medikų pagalbos šauksmus, specialistai kol kas nėra linkę atsakyti. „Šiuo metu renkami duomenis, kas buvo daryta anksčiau. Tam, kad būtų imtasi tinkamų priemonių ir veiksmų – reikia suprasti jų priežastis ir kontekstą“, – tvirtino SAM atstovai.

„Valstybinė darbo inspekcija atlieka svarbų vaidmenį, vertindama darbo sąlygas. SAM gali ir turi mobingo (asmens sveikatos priežiūros įstaigose) prevencijai skirtų priemonių taikymą reglamentuoti ir vykdyti, kaip sveikatos sistemos politikos formuotojas“, – į klausimą, koks yra SAM vaidmuo, kai medikai kreipiasi dėl patiriamo mobingo, atsakė ministerijos atstovai.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistai dėl susiklosčiusios situacijos kreipėsi ir į Darbo inspekciją. Gavę atsakymus, publikaciją papildysime.

Žada sudaryti komisiją 

Kaip antradienio rytą skelbė BNS, po Šiaulių medikės mirties SAM žada sudaryti komisiją, kuri aiškinsis sąlygas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. „Paaiškėjus situacijai, SAM kreipėsi į gydymo įstaigą dėl faktinių aplinkybių ir papildomos informacijos, galimai susijusios su įvykiu, pateikimo. Jos vertinimui bus sudaroma komisija, sprendžianti dėl ligoninės aplinkos saugumo ir darbuotojų psichologinės gerovės užtikrinimo“, – rašoma antradienį ministerijos išplatintame pranešime.

Pasak ministerijos, ji nedelsiant kreipėsi į Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovą dėl mobilios krizių valdymo komandos pasitelkimo – įstaigos bendruomenei teikiama pagalba iš išorės. Krizių valdymo specialistai padės ligoninės administracijai tinkamai suplanuoti ir vykdyti reikiamus žingsnius, suteiks skubią psichologinę pagalbą darbuotojams, gavus pritarimą – ir artimiesiems.

„Kaip žinoma, savižudybė yra sudėtingas ir kompleksiškas reiškinys, ją lemia daugelio faktorių bei įvykių visuma. SAM skatina ir palaiko visus procesus, kurie padės visa tai atskleisti, prireikus inicijuoti ir vykdyti sisteminius pokyčius. Neabejojama, kad SAM ir kitų institucijų vykdomi veiksmai dėl situacijos aplinkybių ištyrimo leis objektyviai įvertinti šį rezonansinį įvykį ir pateikti išvadas“, – teigiama ministerijos pranešime.

Jame SAM prašo elgtis etiškai ir atsakingai, susilaikyti nuo išankstinių vertinimų ir ragina kreiptis į SAM pasitikėjimo liniją 8 800 66004.

Kaip skelbta pirmadienį, teisėsauga aiškinasi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusios jaunos medikės mirties priežastį, tačiau daugiau detalių neatskleidžia.

„Mirties atvejis yra tiriamas. Tai yra tyrimas mirties priežasčiai nustatyti“, – BNS pirmadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

„Kol kas jokios detalesnės informacijos negalime pateikti“, – teigė prokuratūros atstovė.

Antradienio popietę portalo kauno.diena.lt žurnalistams E. Martinonienė patikslino, kad tyrimą šiuo metu atlieka Kauno prokurorai. „Galiu patvirtinti, kad yra tiriamas pats mirties faktas, tačiau detalesnė informacija apie įvykį, kuris susijęs su privačiau asmeniu, neteiktina“, – informavo Generalinės prokuratūros atstovė spaudai.

Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad jaunos medikės kūnas rastas Kaune, portalo žurnalistai kreipėsi ir į policiją. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė informacijos apie konkretų atvejį suteikti negalėjo, tačiau įvardijo, kad gegužės 7–9 dienomis rasti du moterų kūnai.

Vienas iš policijos atstovės pateiktų pranešimų galimai ir yra apie jauną medikę, nes antroji moteris – gerokai vyresnė. „Gegužės 8 d. apie 16 val. Kaune, Sukilėlių prospekte rastas mirusios moters, gimusios 1987 metais, kūnas. Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti“, – įvykį citavo O. Vaitkevičienė.

Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė portalo žurnalistams patvirtino, kad medikė dirbo ne tik Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. „Taip, ji dirbo ir Kauno klinikose nedideliu krūviu“, – kalbėjo Komunikacijos tarnybos vadovė.


Šiame straipsnyje: pagalbos telnusižudė medikėmobingasRespublikinė Šiaulių ligoninė

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Na ir gaišėkų čia priviso, vos kas- tuoj kariasi ar po traukiniu šoka. Inkščia, verkšlena, be mamytės gyventi negali.... Tai kaip jūs tokie su rusais kariausite, į ataką eisite, kai tie pareis ? Skųsitės generolų "mobingu" ? Žinau : trilinki lankstysitės ir padus laižysite, kaip pripratę ...

kaunietis

kaunietis portretas
centro poliklinikos vadovės elgesys su darbuotojais ne mažiau šokiruojantis....

G

G portretas
Kokios dar institucijos. Nėra tokių institucijų, kurios nagrinėtų mikroklimatą, emocinę kolektyvo būseną, išnaudojimo atvejus. Institucijos sukurtos tik popierių patikrai. O popieriai tvarkingi. Ir viso gero. Mums dar 100 metų eiti iki to, apie ką straipsnis. Gyvename dokumentų ir pinigų laikmetyje. Nėra vietos emocijoms. Atsiras be abejo, bet negreitai.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių