Mama pasipiktino: sūnui gimnazijoje nenorėjo duoti atlikti greitojo COVID-19 testo

Į naujienų portalą JP kreipėsi Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos moksleivio mama Audronė (tikrasis vardas redakcijai žinomas), kuri teigė, jog sergamumas koronavirusu šioje ugdymo įstaigoje tik didėja, tačiau nežinia kodėl yra taupomi greitieji antigeno testai. Juos moksleiviai turi gauti kelis kartus per savaitę, kad galėtų pasitikrinti, ar nesusirgo COVID-19.

„Į kairę ir į dešinę“

„Mano sūnus sirgo koronavirusu. Persirgęs grįžo į mokyklą, nes izoliacijos laikas baigėsi, tačiau, smalsumo vedamas, norėjo greitojo testo pagalba pasitikrinti, ar virusas tikrai dingo“, – pasakojo gimnazisto mama.

Gimnazistas, nuėjęs pas visuomenės sveikatos priežiūros specialistę, paprašė testo, tačiau jis, anot Audronės, buvo aprėktas, o jam pasakyta, kad gimnazijoje testai taupomi ir negalima jų dalinti „į kairę ir į dešinę“.

„Nors ir aprėkusi mano sūnų, testą vis tiek davė. Manau, kad priežastis pasitikrinti – rimta, nes galbūt COVID-19 dar nebuvo praėjęs, o rizikuoti užkrėsti mokyklos bendruomenės nenorėjome“, – sakė Audronė.

Testuojama – daug

Naujienų portalo JP apie šį incidentą kalbintas J. Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas pabrėžė, kad mokykloje testai tikrai nėra taupomi.

Raimondas Dambrauskas

„Greituosius testus daliname dėl dviejų priežasčių: tiems, kurie savanoriškai sutiko testuotis (testavimas vyksta du kartus per savaitę – trečiadienį mokykloje ir šeštadienį savarankiškai namuose) ir atvejais, kuomet klasėje aptinkamas teigiamas testas (tuomet privalomai testuojami visi klasės mokiniai). Štai ir praėjusią savaitę testavome net 15 klasių, iš kurių teigiamus atsakymus gavo 4 mokiniai. Jie buvo išsiųsti namo. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė visada duoda testus, jei mokinys paprašo, pasakęs, kad jaučia tam tikrus simptomus“, – kalbėjo direktorius.

Nors ir aprėkusi mano sūnų, testą vis tiek davė.

Beje, J. Balčikonio gimnazijos direktorius teigė, kad rėkimo ant mokinių neturėtų būti, tačiau, matyt, darbuotoja pervargo. „Ji sunkiai dirba visą dieną, testuoja mokinius, rengia ataskaitas apie sergamumą ir t. t. Tai tikrai nėra lengva, todėl nereikėtų taip sureikšminti jos pakelto tono. Vis dėlto, be abejo, tokių dalykų neturėtų būti“, – sakė R. Dambrauskas.

Reikiamą testų kiekį skiria Savivaldybė

Panevėžio mokyklos greituosius testus gauna iš miesto Savivaldybės. Mokyklų atstovai, parengę ataskaitas, kokį testų likutį turi, gauna pakvietimus pasiimti didesnį jų kiekį.

Štai ir dabar, kuomet J. Balčikonio gimnazijoje buvo atlikta daug testų, mokykla, vietoje įprastų 1 000 testų, gavo net 2 000.

„Kuomet likutis lieka mažesnis nei 200 vienetų, galime nuvykti į paskirtą vietą ir pasiimti daugiau testų. Kai kurios mokyklos tūkstantį testų išnaudoja per dvi savaites, o kai kurios vos per kelias dienas“, – tikino J. Balčikonio gimnazijos direktorius.

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Armonavičius patvirtino, kad kiekvienai miesto švietimo įstaigai skiriamų testų skaičius – skirtingas.

„Viskas priklauso nuo sergamumo, nuo mokinių skaičiaus, nuo sutikusių testuotis kiekio. Tai dinaminiai dalykai“, – kalbėjo jis.

J. Balčikonio gimnazija – pirmūnė

Tuo tarpu K. Armonavičius teigė, kad šiuo metu COVID-19 serga daugiau nei 180 Panevėžio gimnazistų.

Didžiausias sergamumas registruojamas J. Balčikonio gimnazijoje.

„Joje serga daugiau nei 70 moksleivių. Po daugiau nei 30 sergančiųjų yra „Minties“ ir J. Miltinio gimnazijose. Na, o štai „Vilties“ progimnazijoje serga daugiau nei 60, „Žemynos“ ir „Saulėtekio“ – daugiau nei 50 moksleivių. Natūralu ir tai, kad kuo daugiau mokykla turi mokinių, tuo daugiau yra sergančiųjų“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas bei pridūrė, kad šiai dienai mieste nėra nė vienos švietimo įstaigos, kurioje nebūtų užfiksuota susirgimų koronavirusu.

Jo teigimu, Panevėžyje, iš visų atliekamų testų, teigiami būna apie 48 proc.

„Tai reiškia, kad kas antras besitiriantis asmuo – serga COVID-19. Be abejo, reikia nepamiršti, kad ne visi testuojasi, todėl sergančių yra dar daugiau“, – pasakojo K. Armonavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vadovų artimiesiems testai

Anonimas

Anonimas portretas
Mokytojams mūsų mokykloje niekas testus išvis neduoda.

Kaimyne

Kaimyne portretas
Mokyklos testais naudojasi puse mokytoju artimuju ,tad nereike stebetis ,kad taupomi.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių