Per Lietuvos pasieniečių koordinuotą operaciją sulaikyta 10 tūkst. nelegalų

  • Teksto dydis:

Per Lietuvos pasieniečių organizuotą operaciją "Perkūnas" prie Europos Sąjungos (ES) šalių ir Šengeno asocijuotų narių išorės sienos bei šių valstybių teritorijose sulaikyta daugiau nei 10 tūkst. nelegalių migrantų.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pranešimo, dvi savaites trukusioje tarptautinėje operacijoje iš viso dalyvavo 23 ES šalys bei asocijuotos Šengeno erdvės narės Norvegija ir Šveicarija.

Operaciją "Perkūnas" prie šių šalių išorės sienų vykusią nuo rugsėjo pabaigos iki spalio vidurio, organizavo ir koordinavo VSAT veikiantis Nacionalinis koordinacinis centras, bendradarbiaudamas su Europos operatyvaus bendradarbiavimo prie Europos Sąjungos išorės sienų valdymo agentūra FRONTEX. Ji suteikė paramą VSAT renkant ir analizuojant per operaciją surinktus duomenis, susijusius su ES išorės sienos neteisėtu kirtimu. Operacijoje dalyvavo ir Lietuvos policija.

"Perkūno" metu siekta nustatyti ryšį tarp neteisėto ES išorės sienų kirtimo ir antrinės migracijos ES valstybių narių ir Šengeno asocijuotų valstybių narių teritorijose. Taip pat norėta surinkti informaciją apie nelegalios migracijos srautus ES ir Šengeno erdvės teritorijose.

Kiekvienos operacijoje dalyvavusios šalies pareigūnai, atsakingi už sienos apsaugą bei nelegalios migracijos užkardymą, į Lietuvos VSAT Nacionalinį koordinacinį centrą kasdien siuntė ataskaitas apie savo teritorijoje sulaikytus nelegalius migrantus ir išaiškintus tokius atvejus.

Per dvi operacijos savaites Lietuvos pasieniečiai iš viso gavo pranešimus apie 2888 įvykius, susijusius su nelegalia migracija prie ES ir Šengeno asocijuotų valstybių išorės sienos ar jų teritorijose.

Iš viso "Perkūno" metu įkliuvo 10 tūkst. 459 nelegalūs migrantai, įvairiais keliais atvykę į ES šalis nares ar sulaikyti pasienyje, kai bandė į jas patekti. Daugiausiai buvo Sirijos (3770), Eritrėjos (1347) ir Afganistano (590) piliečių. 577 nelegalūs migrantai iš visų sulaikytų užsieniečių turėjo įvairius suklastotus dokumentus - pasus, asmens tapatybės korteles, leidimus laikinai ar nuolat gyventi kurioje nors valstybėje, vizas ir kt.

Pasak VSAT, galutiniu nelegalų kelionės tikslu dažniausiai būdavo nurodoma Vokietija, taip pat daugelis siekė nusigauti į Švediją, Italiją, Šveicariją, Ispaniją, Jungtinę Karalystę.

Taip pat nustatyta, kad vienam nelegaliam migrantui kelionė į kurią nors Europos valstybę vidutiniškai kainavo 1983 eurus (6841 litą). Tiesa, ši suma priklauso nuo tokių veiksnių kaip valstybė, iš kurios nelegalus migrantas pradėjo savo kelionę, vykimo maršruto, valstybių sienų kirtimo būdų ir kt. Kai kurie jų teigė mokėję ir daugiau nei 11 tūkst. eurų (38 tūkst. litų).

Be Lietuvos, panašias į "Perkūną" operacijas 2010, 2011 ir 2012 metais surengė ir koordinavo Belgija, Vengrija, Lenkija, Danija ir Kipras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių