Lietuvos pasieniečiai operacijoje Viduržemio jūroje kovos su nelegalia migracija

  • Teksto dydis:

Greitaeigio Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) katerio „Boomeranger 1100“ įgula išlydėta į tarptautinę operaciją, vykstančią Viduržemio jūros regione, prie Italijos krantų, pranešė tarnyba.

Su pasieniečiais trečiadienį simboliškai atsisveikinta Pagėgių pasienio rinktinės Neringos užkardos Kopgalio punkte vykusios ceremonijos metu. Būsimiesiems operacijos dalyviams įteikta Lietuvos valstybės vėliava.

Tarptautinę operaciją „Themis 2022“ organizuoja Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX. Jos metu siekiama padėti Italijai vykdyti sienos stebėjimą centrinėje Viduržemio jūros dalyje, kovoti su nelegalia migracija ir neleisti nusikalstamų grupuočių atstovams bei su terorizmu siejamiems asmenims patekti į Europos Sąjungą. Viena svarbiausių veiklų tokioje operacijoje – asmenų paieška ir gelbėjimas.

18 VSAT pareigūnų ir tarnybinis kateris bus dislokuoti Pantelerijos saloje. Italijoje jie dirbs keturis mėnesius. Į tarptautinį koordinacinį centrą Romoje vyksta du operacijos koordinatoriai.

Pirmoji įgula į Italiją lėktuvu iškeliaus gegužės 15 dieną, o tarnybinis kateris bus transportuojamas sausuma iki Italijos, o tada pasieks ir operacijos rajoną.

Agentūros FRONTEX operacijoje „Themis“ Lietuvos pasieniečių katerio įgula dalyvauja jau ketvirtą kartą.

Pasienio pareigūnai su savo plaukiojimo priemone taip pat yra dalyvavę ir FRONTEX operacijoje „Poseidon 2018“. Ji vykdyta ties Graikijai priklausančia Lesbo sala.

Pagrindinės Lietuvos pasieniečių užduotys tokių operacijų metu yra nelegalios migracijos kontrolė, paieškos ir gelbėjimo darbai, aplinkos teršimo prevencija, žvejybos taisyklių kontrolė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių