G. Nausėda kongresmenams: JAV buvimas Baltijos šalyse – esminis Rusijos atgrasymo aspektas

  • Teksto dydis:

Amerikiečių buvimas Baltijos šalyse yra esminis Rusijos atgrasymo elementas, sako su dviem Jungtinių Valstijų Kongreso nariais pirmadienį susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda.

Kaip teigiama Prezidentūros išplatintame pranešime, šalies vadovas pokalbio su respublikonu Donu Baconu (Donu Beikonu) ir demokratu Saludu Carbajaliu (Saludu Karbachaliu) metu taip pat akcentavo glaudaus JAV ir Europos bendradarbiavimo būtinybę, siekiant užtikrinti transatlantinės erdvės saugumą ir gynybą.

G. Nausėda padėkojo JAV Kongresui už paramą Baltijos saugumo iniciatyvai bei paminėjo, kad Lietuva aktyviai didina investicijas į gynybą. Vyriausybei birželio pabaigoje skyrus papildomų lėšų, krašto apsaugos finansavimas Lietuvoje šiemet pasiekė 3 proc. bendrojo vidaus produkto.

Šalies vadovas pabrėžė, kad tvirta ir nuolatinė Vakarų karinė parama Ukrainai išlieka lemiama, norint užbaigti karą, o visavertė Ukrainos integracija į NATO ir Europos Sąjungą yra stiprus atgrasymo veiksnys, galintis užtikrinti taiką Europoje.

Susitikimo metu prezidentas Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga JAV Atstovų Rūmų narį, Kongreso Baltijos draugystės grupės bendrapirmininkį D. Baconą apdovanojo už nuopelnus Lietuvai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Pasak Prezidentūros, kongresmenas reikšmingai prisideda prie Lietuvos pastangų stiprinti nacionalinį ir regioninį saugumą, skatina glaudesnius JAV ir Baltijos šalių ryšius.

Nuo gegužės pabaigos Pabradės poligone dislokuota dešimtoji JAV rotacinių pajėgų pamaina – JAV kariuomenės 2-8 kavalerijos ir 1-82 artilerijos batalionai.

JAV kariai yra atsigabenę savo techniką ir ginkluotę: artilerijos sistemas „M109A6 Paladin“, tankus „Abrams“ ir pėstininkų kovos mašinas „Bradley“.

Amerikiečių sunkieji batalionai Lietuvoje rotuojami nuo 2019 metų.

Vašingtonas yra priėmęs sprendimą dėl nepertraukiamo amerikiečių rotacinių pajėgų dislokavimo Baltijos regione. Tuo metu Lietuva yra pažadėjusi įrengti JAV kariams infrastruktūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bucikis y rura!!!!!!!!!!!!

bucikis y rura!!!!!!!!!!!! portretas
buckis su nasosu!!!! rupi kam tos baltijos salys... kol pinigus moka tol gerai...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Jiems labai rūpi Baltijos šalis įtraukti į karą ir jas sunaikinti. Pirmą tegu pasirūpina saugumu JAV.,tegu patys kariauja,kam jie siūlo žūti kitiems.

Cha

Cha portretas
Prie prezidento Trampo gali jiems tekti ir išsinėšdinti is Lietuvos. Va tik okupantai vokiečiai ar neužsimanys atgal savo Mėmelio ? Ką reiks tada daryt ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių