Lietuviškai nemokanti kandidatė į merus: aš juk ne Šiauliuose ar Kaune kandidatuoju

  • Teksto dydis:

Kandidatei į Visagino merus Nataliyai Rukosuevai geriau ir su rinkėjais, ir su žurnalistais bendrauti rusiškai, praneša LNK.

„Dėl kalbos – tai aš kandidatuoju į merus regione, kuriame 80 proc. žmonių yra rusakalbiai. Kiti 2 proc. taip pat supranta rusiškai. Aš juk ne Šiauliuose kandidatuoju ar Kaune. O ten, kur mane puikiausiai supras“, – savo teisumu neabejoja  N. Rukosueva. 

Tačiau kandidatė šiek tiek moka ir lietuviškai. 

„Gerbiami visaginiečiai, aš norėtum tik rimtus teisingumo mieste ir viskas“, – nerišliai lietuviškai bandė kalbėti kandidatė.

Mums reikia viešo asmens, kuris važiuotų į Vilnių, į Seimą, kuris būtų pripažintas, suprastas.

Pasak Visagino Menų rezidencijos įkūrėjo ir vadovo Aleksejaus Urazovo, lietuviškai nekalbantis meras miestui netiktų. „Mes negalim turėti tokio mero, negalėtumėme niekada. Visgi, mero darbas yra ne Visagino. Mūsų savivaldybės direktorius ar savivaldybės nariai, išvis savivaldybė puikiai daro savo darbą išlaikydami Visaginą, sugalvodami, ieškodami projektų. Mums reikia viešo asmens, kuris važiuotų į Vilnių, į Seimą, kuris būtų pripažintas, suprastas“, – sakė Visagine žinomas žmogus. 

Jam paantrino ir politologė Rima Urbonaitė. „O kaip tu atstovausi visaginietį, interesus, kai negalėsi susikalbėti su tam tikromis institucijomis, kuriose vis dėlto reikės kalbėti lietuvių kalba“, – pažymėjo ji.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

Tačiau tokia kandidatė A. Urazovo nestebina. Pasak jo, Visagine žmonės, ypač vyresni, yra užstrigę rusiškame burbule, čia gyvendamas lietuvių kalbos gali ir nemokėti.

„Pagrindinė problema, kad žmonės žiūri Rusijos televiziją, turi visą propagandą, išlietą ant jų, o jaunimas nežiūri, jaunimas žino, kokia situacija vyksta ir tai pažįsta kitaip“, – pasakojo Menų rezidencijos Visagine vadovas.

Gyventojai šią kandidatę pažįsta, bet už ją nebalsuos.

„Pirma, ji moteris, antra...na, nepasitikiu“, – nepasitikėjimo priežastis atvirai įvardijo Visagino gyventoja. 

Vis dėlto rusakalbiai Visagino gyventojai teigė, kad meras privalo gerai mokėti lietuviškai.

„Žinoma, Lietuvoje gyvenam, meras turi kalbėti lietuviškai be problemų“, – sakė kalbintas praeivis.

„Privaloma, jis turi trimis kalbomis kalbėti čia – rusiškai, lietuviškai, lenkiškai“, – antrino rusiškai kalbinta moteris.

„Žinoma, būtinai privalo kalbėti lietuviškai, nes čia – Lietuva. Iš pradžių nereikėjo kalbėti lietuviškai, po to reikėjo. Bet mes tada išėjom į pensiją ir  neišmokome. Lietuviškus užrašus suprantame, bet kalbėti nemokame“, – viena per kitą kalbėjo Visagine gyvenančios senjorės. 

„Tik lietuviškai kad kalbėtų. Jeigu aš moku, tai kodėl ne?“ – klausė Visagine gyvenantis vyras. 

Tačiau jaunam, mokslus Danijoje baigusiam visaginiečiui Maksimui atrodo, kad ne kalba yra silpnoji kandidatės vieta, o siūlymai.

„Ji yra labai vietinė ir žymi. Mano manymu, reikia kandidato, kuris arba kuri, daugiau mąstytų apie Visaginą Lietuvos ir Europos kontekste“, – svarstė Maksimas.

Tarp įdomesnių kandidatės siūlymų – išsaugoti ir naudoti Grigaliaus kalendorių. Ji pasipiktino dabartinės valdžios išspausdintu kalendoriumi, kur po balandžio eina liepos mėnesis. Taip pat kandidatė žada mažinti elektros ir šilumos kainas, nekilnojamo turto mokesčius, įrengti fontaną, antstolių biurą, pirtį.

„Mieste – 18 tūkst. gyventojų, o per 30 nepriklausomybės metų vis dar nėra pirties. Žmonės turi važiuoti į Zarasus, Ignaliną, nors miesteliai – perpus mažesni“, – aiškino N. Rukosueva.

Keisti siūlymai labiausiai užkliuvo ir politologams. „Jei kandidatė siūlo sumažinti elektros kainas arba nekilnojamo turto mokesčius, puikiai suprantame, kad čia yra ir nacionalinio lygmens klausimai. Man atrodo, kad tai rodo tam tikrą nepagarbą rinkėjui“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

N. Rukosueva šiuo metu yra Petro Gražulio vadovaujamos Tautos ir teisingumo sąjungos narė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
kaip Lietuvių kalbos nemokanti boba galėjo gauti Lietuvos pilietybę ir kandidatuoti į politinį postą? Jeigu ji Lietuvoje nuo gimimo ir nemoka Lietuvių kalbos - tai jos nelojalumo Lietuvai įrodymas. Jukš tokią kiaulę (ir visas tokias kiaules) į jų mylimą rassieją! Tokiems vienas kelias - čiumadan, vokzal, vagon, vorkuta.

Tipiškas penktakoloninis

Tipiškas penktakoloninis portretas
elementas .

CHa CHA

CHa CHA portretas
RukoDUROVA..
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių