Lietuva švenčia Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną: šalies vadovų sveikinimai

Lietuva pirmadienį švenčia Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, jos akcentu tradiciškai taps valstybės himno giedojimas šalies miestuose ir miesteliuose.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Mindaugo karūnavimas 1253-iųjų liepos 6-ąją buvo lemtinga akimirka Lietuvai žengiant į Vakarus.

Prezidento sveikinimas

Mieli Lietuvos žmonės,

sveikinu Jus su Valstybės diena!

Liepos 6-oji mums leidžia mintimis grįžti į Lietuvos ištakas – lemtingą akimirką, kai įsibėgėjo mūsų bendros istorijos tėkmė.

Kartu su karaliumi Mindaugu pirmąkart įžengę į Vakarus, iki šiol judame pasirinktu keliu. Išaugę ir subrendę Europos valstybių šeimoje, mes liekame atviri tiems, kurie myli laisvę ir laikosi įstatymų.

Istorija mus moko teisingų pasirinkimų: puoselėti vienybę ir savitarpio supratimą, tiesti vienas kitam ranką, o ne atstumti, kartu siekti to, kas atrodo drąsu ir sunkiai pasiekiama.

Kartais tereikia išdrįsti. Todėl šiandien kviečiu: dažniau didžiuokimės tuo, kas jau pasiekta, ir drąsiai keiskime tai, kas mums Lietuvoje nepatinka.

Visi esame istorijos kūrėjai. Tai reiškia: mums nieko nėra neįmanomo!

Gražios šventės!

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atkreipia dėmesį, kad 2020-ieji buvo kupini progų įsitikinti, kaip operatyviai ir efektyviai Lietuvos piliečiai gali pasirūpinti savo artimaisiais, kaimynais ir visa valstybe.

„Iššūkius atrėmėme kartu kaip vieninga šalis, todėl švęskime Valstybės dieną su pasididžiavimu, nes turime kuo didžiuotis. Kelkime trispalves šios draugystės šventės proga, o atėjus vakarui, burkime artimiausius ir giedokime Tautišką giesmę kartu“, – išplatintame sveikinime paragino V. Pranckietis.

Šiandien kviečiu: dažniau didžiuokimės tuo, kas jau pasiekta, ir drąsiai keiskime tai, kas mums Lietuvoje nepatinka.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad liepos 6-oji liudija didingą Lietuvos istoriją ir primena Lietuvos ištakas.

„Brangūs Lietuvos žmonės, nuoširdžiai sveikinu jus Valstybės dienos proga – būkime ištikimi mūsų pirmųjų valstybės kūrėjų darbams bei siekiams, likime amžiams įsipareigoję visomis išgalėmis, vieningai kurti stiprią, modernią ir klestinčią Lietuvą“, – sakoma Vyriausybės kanceliarijos paskelbtame S. Skvernelio sveikinime.

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį išplatintame sveikinime linki piliečiams išlikti drąsiems ir stiprinti valstybę.

„Turime išlikti tais, kurie drąsiai pasitinka iššūkius, stiprina savo valstybę, nepraranda tapatybės ir nepamiršta savo šaknų net tolimiausiame pasaulio krašte“, – teigia D. Grybauskaitė.  

Valstybės dienos šventimo akcentu tradiciškai taps Lietuvos himno giedojimas šalies miestuose ir miesteliuose. Šventiniai koncertai ir parodos vyks daugelyje Lietuvos savivaldybių, himną giedoti rinksis ir lietuvių bendruomenės užsienyje.


Šventiniai koncertai ir parodos vyks daugelyje Lietuvos savivaldybių, himną giedoti rinksis ir lietuvių bendruomenės užsienyje.

Vidurdienį prie Prezidentūros, Simono Daukanto aikštėje Vilniuje, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopa surengs įsimintiną pasirodymą, grojant nacionalinės Eurovizijos nugalėtojo „The Roop“ kūrinį „On Fire“, šventės dalyvius pasveikins NATO oro policijos naikintuvai.

Sostinės Valdovų rūmai lankytojams pirmadienį pristatys Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto bronzos biustą, sukurtą Ukrainoje.

Kaune minėjimas vidurdienį vyks Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, o vakare prie Kauno pilies vyks Kauno valstybinio muzikinio teatro spektaklis Giuseppe Verdi opera „Traviata“.

Išskirtinis renginys vyks Paryžiuje, kur prie Triumfo arkos rengiama iškilminga Amžinosios ugnies ant Nežinomo kareivio kapo uždegimo ceremonija Lietuvai pagerbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pardaveja

Pardaveja portretas
o mes dirbame. Gauname 440 euriuku. Dziaugiames gyvenimu cha cha cha

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Valdininkai sveikina vienas kitą. Ura, draugai...

Nematau jokios vienybes

Nematau jokios vienybes portretas
Nuo ruso persoko i vakarus.Kur vienybe sedi issigande korones,kuri atejo is vakaru,Amerika zudiku,kriminalo salis lietuviams rojaus,svajoniu salis.Visus supriesino,o apie tuos kunigaikscius ir viskas aisku,kas nepatiko be gailescio su vargsais susidprodavo.Buvo kryziuociu,kalavijuociu laikai,tai aisku,kad galvas kapodavo.O dabar zudikus garbina.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių