Lietuva steigs regioninį ES medicinos priemonių atsargų kaupimo centrą

  • Teksto dydis:

Lietuvoje bus steigiamas regioninis Europos Sąjungos (ES) medicinos priemonių atsargų kaupimo centras – tam trečiadienį pritarė Vyriausybė.

Europos Komisija (EK) planuoja steigti strateginį ES medicininių pajėgumų ir priemonių rezervą, kuris galėtų būti laikomas 4-6 ES valstybėse narėse. Pirmieji tokie centrai galėtų atsirasti artimiausiu metu, siekiant didinti ES pasirengimą kovai su antrąja koronaviruso banga.

„Nemažai šalių narių jau teikia paraiškas savo teritorijose steigti regioninius kaupimo centrus. Lietuva turi privalumų dėl patogios geografinės padėties, tai leistų, esant reikalui, aptarnauti kaimynines ES šalis nares“, – pranešime sakė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius. 

Priimanti šalis, kurios teritorijoje būtų įsteigtas regioninis centras, būtų atsakinga už priemonių įsigijimą ir saugojimą, o EK reagavimo į nelaimes koordinavimo centras – už jų paskirstymą. 

Šių atsargų įsigijimui ir saugojimui numatoma skirti 100 proc. finansinę ES paramą. 

Daugiafunkciniai sandėliai būtų kuriami 3-7 metams. Priimančioji šalis turėtų užtikrinti asmeninių apsaugos priemonių ir ventiliatorių, o paskui vakcinų ir vaistų įsigijimą bei priemonių transportavimą. 

Lietuva planuoja oficialią paraišką EK Europos civilinės saugos ir humanitarinės pagalbos operacijų generaliniam direktoratui pateikti iki gegužės 29 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vzio zakono

vzio zakono portretas
išmestiem iš seimo reikės gerų ir šiltų vietų.Reikia steigt biurokratams vietas.

Anonimas

Anonimas portretas
Na žinoma,tai patogi proga nuslėpti,kiek pripirkot nelikvidų kovai su virusu;pinigai išleisti,o negi parodysi savo neūkiškumą...Gudriai sumanyta,tik visiems aiški to centro paskirtis.

Dawai

Dawai portretas
kurkit daugiau reikalingų priemonių gamyklų. Ir ne sudvesliams priklausančiu o Valstybinių. Kad esant ekstrinei situacijai nereikėtų jais pasiklauti - visi mato ko jie verti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių