Lietuva siūlo steigti tribunolą dėl Rusijos ir Baltarusijos atsakomybės kare Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija Europos Sąjungoje siūlo steigti specialų tribunolą, kuris užtikrintų Rusijos ir Baltarusijos vadovų baudžiamąją atsakomybę dėl agresijos Ukrainoje, antradienį pranešė ministerija.

„Specialus tribunolas būtų efektyviu mechanizmu įveikiant teisines kliūtis, susijusias su būtina JT Saugumo tarybos rezoliucija dėl proceso Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme pradėjimo ir nacionaliniais ikiteisminiais tyrimais, remiantis universaliąją jurisdikcija“, – pranešime teigia teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Ji antradienį dėl to oficialiu laišku kreipėsi į Europos komisijos teisingumo komisarą Didier Reynders (Didjė Reindersą) ir Europos Sąjungos valstybių narių teisingumo ministrus.

„Agresijos nusikaltimu pažeidžiamos tarptautinės bendrijos fundamentalūs ginkluotos jėgos nenaudojimo, pagarbos valstybių suverenitetui ir teritoriniam nepriklausomumui principai, todėl tokiems nusikaltimams reikia tarptautinio atsako“, – sako ministrė.

„Stipriname tarptautinį bendradarbiavimą ir siekiame visomis įmanomomis priemonėmis ir teisiniais mechanizmais įgyvendinti valstybių įsipareigojimus tarptautinei teisei ir užtikrinti Rusijos ir Baltarusijos režimų baudžiamąją atsakomybę“, – tvirtina ji.

Idėją apie tribunolo steigimą tarptautinei bendruomenei praėjusią savaitę iškėlė Ukrainos vyriausybė, taip pat mokslininkų ir teisininkų bendruomenė.

Pasak teisingumo ministrės, Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme jau vyksta procesas karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui tirti, Ukraina kreipėsi ir į Tarptautinį Teisingumo Teismą, kad Rusijai, kaip valstybei, būtų taikoma atsakomybė dėl JT Genocido konvencijos pažeidimų, tačiau išlieka klausimas dėl baudžiamosios atsakomybės už tarptautinį agresijos nusikaltimą, kurį ir galėtų išspręsti specialus šiuo tikslu įsteigtas tribunolas.

Kovo 4 dieną vykusioje ES Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryboje buvo sutarta, kad šalys narės griežtai smerkia agresorių vykdomą neišprovokuotą karinę invaziją Ukrainoje ir sieks konsoliduoti pastangas teisingumo vykdymui.

Pasak E. Dobrovolskos, Lietuva kviečia diskusijai ir yra pasiryžusi diskutuoti su visais galimais partneriais bei ieškoti efektyviausio teisinio algoritmo, telkti kolegas Europos Sąjungoje.

Ministerija primena, kad vasario 28 dieną Lietuva pirmoji paprašė Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroro pradėti tyrimą dėl Rusijos ir Baltarusijos karo nusikaltimų bei nusikaltimų žmoniškumui. Lietuva taip pat skyrė papildomus 100 tūkst. eurų šio teismo veiklai.

Kovo 1 dieną teisingumo ministrė kreipėsi į generalinę prokuratūrą su prašymu įvertinti Rusijos ir Baltarusijos vadovų vykdomą agresiją Ukrainos atžvilgiu.

Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę už agresijos nusikaltimą, taip suteikdamas galimybę persekioti už jį atsakingus asmenis, remiantis universaliosios jurisdikcijos principu, ir juos teisti už akių.

Generalinė prokuratūra informavo, jog ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarastribunolasTeisingumo ministerijaRusijaBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių