Lietuva kreipiasi į EŽTT, prašydama panaikinti apsaugos priemones dėl afganistaniečių

Lietuva kreipiasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), prašydama panaikinti penkių afganistaniečių atžvilgiu pritaikytas apsaugos priemones.

„Mes šiandien baigėme rengti prašymą EŽTT, prašydami panaikinti Lietuvai paskirtas laikinas apsaugos priemones penkių afganistaniečių atžvilgiu“, – žurnalistams trečiadienį sakė Lietuvos Vyriausybės atstovė EŽTT Karolina Bubnytė-Širmenė.

Pasak jos, trečiadienį prašymas bus išsiųstas teismui.

„Mūsų manymu, jų (apsaugos priemonių – BNS) buvo paprašyta piktnaudžiaujant procesu, todėl, kad buvo teikta galimai melaginga informacija EŽTT, todėl, kad jų buvo paprašyta neatsižvelgiant į labai specifinį kontekstą, kurį mes turime, kalbant apie šią migrantų krizę, kuri yra palaikoma ir inspiruota trečiosios valstybės“, – kalbėjo Lietuvos atstovė.

K. Bubnytės-Širmenės teigimu, nors EŽTT praėjusią savaitę pritaikytos apsaugos priemonės prarado aktualumą, afganistaniečiams anksčiau trečiadienį pasiprašius prieglobsčio Lietuvoje, siekiama jas panaikinti nuo pat pradžių.

Mes prašome naikinti iš tikrųjų, kad jos būtų pripažintos negaliojančiomis nuo paties paskyrimo.

„Tokiu atveju, kai laikinos apsaugos priemonės praranda aktualumą, tai tiesiog nutraukiamas jų taikymas. O mes prašome naikinti iš tikrųjų, kad jos būtų pripažintos negaliojančiomis nuo paties paskyrimo“, – akcentavo ji.

Pasak K. Bubnytės-Širmenės, šie argumentai ir teismo sprendimas dėl apsaugos priemonių bus labai reikšmingi ir bylą nagrinėjant toliau.

EŽTT pritaikė laikinąsias apsaugos priemones penkių Afganistano piliečių byloje prieš Lietuvą, laikinai neleisdamas jų išsiųsti iš šalies.

Jos galioja iki rugsėjo 29 dienos.

EŽTT pranešime teigta, kad aplikantai yra Afganistano piliečiai, į Baltarusiją atvykę šių metų rugpjūtį. Migrantai teigia, kad pabėgo iš Afganistano, nes būtų persekiojami šalies kontrolę perėmusio Talibano režimo.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad manipuliuojant įvykiais Afganistane, bandoma atverti naują neteisėtos migracijos kelią.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4 tūkst. neteisėtų migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių