Kūdikių žindymo patalpas turės įrengti ir teatrai, ir geležinkelio stotys

  • Teksto dydis:

Patalpas kūdikiams žindyti ir pervystyti būtina įrengti dideliuose viešojo naudojimo pastatuose. Tokia tvarka sveikatos apsaugos ministro įsakymu įsigalios nuo lapkričio. Iki šiol nebuvo teisės akto, reglamentuojančio reikalavimus šių patalpų įrengimui ir priežiūrai.

Šio teisės akto reikalavimai privalomi juridiniams ir fiziniams asmenims, projektuojantiems, statantiems, rekonstruojantiems ar kapitališkai remontuojantiems tam tikrus visuomeninės paskirties statinius:

prekybos paskirties pastatus, kurių prekybos salių plotas didesnis kaip 2000 kv.m;

administracinės paskirties pastatus, kurių pagrindinis plotas didesnis kaip 2000 kv.m;

kultūros paskirties pastatus, skirtus viešiesiems pramoginiams renginiams (teatrus, kino teatrus, kultūros namus), kai pastato pagrindinis plotas didesnis kaip 2000 kv.m;

mokslo paskirties pastatus, skirtus profesinei ar aukštajai mokyklai, kai pastato pagrindinis plotas didesnis kaip 2000 kv.m;

miesto teritorijoje esančiuse transporto paskirties pastatus: oro uostus, geležinkelio, autobusų keleivių stoties pastatus.

Įsakyme, reglamentuojančiame patalpų kūdikiams žindyti ir pervystyti įrengimo reikalavimus, nurodyta, kad patalpos durys turi būti su durų fiksavimo mechanizmu ir ne mažesnio kaip 100 cm pločio, kad būtų galima lengvai įvažiuoti su kūdikio vežimėliu. Patalpos sienų ir grindų paviršiai turi būti lygūs, lengvai valomi, atsparūs drėgmei, dezinfekcinėms priemonėms. Į patalpą turi būti tiekiamas šaltas ir karštas vanduo.

Teisės akte taip pat reglamentuojama patalpos oro temperatūra – ji turi būti ne žemesnė nei 20oC. Jeigu patalpa nėra vėdinama natūraliai, turi būti įrengta mechaninė vėdinimo sistema. Reikalavimuose nurodyta, kad patalpoje turi būti pervystymo stalas, 2 kėdės su atlošais ir ranktūriais, praustuvė (pakankamo dydžio, kad būtų galima apiprausti kūdikį), skysto muilo ir jo dozatorius, dezinfekcinės priemonės rankoms bei pervystymo stalo paviršiui dezinfekuoti ir jos dozatorius, popierinių rankšluosčių ar servetėlių, atliekų surinkimo talpa su pedalu ir dangčiu, kabykla viršutiniams drabužiams. Patalpoje esantys baldai ir įrenginiai turi būti saugūs, tvarkingi, pagaminti iš lengvai valomų, drėgmei ir dezinfekcinėms priemonėms atsparių medžiagų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
O mokymo įstaigose kam tokios patalpos reikalingos?

Hm

Hm portretas
Geležinkelio stotyse tokios patalpos reikalingos. Bet į teatrus tai gal nereikėtų žindomų kūdikių temptis...

**

** portretas
Teisingai!Esam Europoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių